Technológie

Aplikácia Svetobežka pomáha pri cestovaní

"V aplikácii si cestujúci občan zvolí krajinu, ktorú chce navštíviť a ak k nej rezort diplomacie vydal odporúčanie alebo upozornenie, automaticky sa mu zobrazí. "

TASR, 7. augusta 2018 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
V mobilnej aplikácii Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) s názvom Svetobežka cestujúca verejnosť nájde kontakty na zastupiteľské úrady, cestovné odporúčania a ďalšie informácie. Tiež si do nej môže uložiť fotografiu cestovného dokladu.

V aplikácii si cestujúci občan zvolí krajinu, ktorú chce navštíviť a ak k nej rezort diplomacie vydal odporúčanie alebo upozornenie, automaticky sa mu zobrazí. Turista uvidí tiež kontakt na najbližší zastupiteľský úrad SR. Okrem toho majú však informácie najmä všeobecný charakter, nezameriavajú sa na špecifiká konkrétnej krajiny.

Užitočná môže byť napríklad sekcia "V núdzi". Ministerstvo v nej dáva rady, ako postupovať v prípade straty alebo krádeže cestovného dokladu, ako sa správať v kritických situáciách alebo ako postupovať v prípade úmrtia v zahraničí.

Prostredníctvom aplikácie sa dá tiež dobrovoľne zaregistrovať. "Cieľom registrácie nie je sledovanie pohybu občanov alebo robenie si štatistík zo strany ministerstva, ale lokalizácia a včasné varovanie, keď si to situácia vyžaduje," ubezpečil riaditeľ konzulárneho odboru MZVaEZ Martin Bezák. Aplikácia sa dá využiť i na ohlásenie stavu núdze zastupiteľskému úradu.

"Svetobežka je bezplatne dostupná pre smartfóny s operačným systémom Android aj iOS," povedal Bezák. Ďalšou výhodou podľa neho je, že väčšina aplikácie funguje aj v režime offline, takže je možné ju používať aj v podmienkach roamingu.

Komentáre