Technológie

Aplikácia COrvus uľahčuje nevidiacim prácu s dotykovým telefónom

"Aplikácia dokáže napríklad rýchlo písať textové správy, telefonovať, počúvať zvukové súbory, nahrávať si poznámky, písať e-maily i pohodlnejšie pracovať s mnohými externými aplikáciami."

TASR, 28. júla 2016 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván
Slovenskí vývojári z neziskovej organizácie Stopka so sídlom v Ružomberku vyvinuli mobilný nástroj, ktorý sprístupňuje plochu dotykových zariadení nevidiacim a slabozrakým používateľom. Program im umožňuje efektívne pracovať s dotykovými telefónmi. Na vývoji súboru aplikácií prepojených v jeden celok s názvom COrvus - Accessible Kit for Android, pracovali vývojári tri roky.

"COrvus je kombináciou samostatného ozvučeného prostredia - špeciálne navrhnutého - rešpektujúc potreby a požiadavky zrakovo postihnutých používateľov a čítača obrazovky umožňujúceho prácu nevidiacich v ostatnom prostredí operačného systému Android," vysvetlil riaditeľ neziskovej organizácie Stopka Roman Martinovič.

Aplikácia podľa neho dokáže napríklad rýchlo písať textové správy, telefonovať, počúvať zvukové súbory, nahrávať si poznámky, písať e-maily i pohodlnejšie pracovať s mnohými externými aplikáciami.

Najzákladnejší rozdiel medzi klasickým ovládaním dotykového telefónu a ovládaním pomocou aplikácie Corvus je v tom, že používateľ nemusí prehľadávať obsah obrazovky. "Nevidiacim a slabozrakým poskytujeme efektívnejší typ klávesnice, a tým zabezpečujeme čo najmenšiu závislosť užívateľa od pozične presného dotyku obrazovky," opísal.

Veľkou výhodou je podľa neho aj implementácia vlastného čítača obrazovky. Ten umožňuje hlasom odčítať a ovládať systémové dialógové okná, ktoré oznamujú napríklad stav batérie. Tiež prostredníctvom nich môžu telefón vypnúť, ale aj uviesť do letového režimu.

Ako ďalej informoval, program zatiaľ zaznamenal najväčší ohlas na Slovensku, v Českej republike a Poľsku. "Momentálne je lokalizovaný v ôsmich jazykoch vrátane slovenčiny, avšak záujem oň prejavujú aj v ďalších krajinách," skonštatoval s tým, že na jednej z najväčších výstav venovaných kompenzačným pomôckam pre nevidiacich a slabozrakých SightCity, ktorá sa každoročne koná v nemeckom Frankfurte nad Mohanom, zaujala aplikácia mnohých okoloidúcich.

"Myslíme si, že COrvus je dobrá alternatíva pre mnohých ľudí. Produkt plánujeme uviesť na španielsky trh," vyjadril sa Enrique Varela Couceiro, riaditeľ spoločnosti Tenyus SocialWare.

Tvorcovia v snahe vyhovieť rastúcim nárokom používateľov aplikáciu neustále zdokonaľujú. "Na konci júla vydáme novú verziu programu, ktorá prinesie viaceré zlepšenia a novinky," doplnil.

ODPORÚČAME AJ:
Pokémon GO: Hra, ktorá mení svet, zarobila jej tvorcovi už 5 miliárd
Umelá inteligencia rieši problémy ľudí už dnes. Aj tie s pokutami
Nerozumiete Snapchatu? Asi preto, že starnete

Komentáre