Technológie

Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?

"Technológia funkčného umelého oka stále nie je taká, ako si ju predstavujeme zo sci-fi filmov. Ale vylepšuje sa dokáže vrátiť zrak aj po desiatkach rokoch slepoty. "

Erik Stríž, 19. augusta 2016 12:00
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur? Foto: Pixabay
Nepochybne ste už niekedy počuli slovo kyborg. Vybavia sa vám niektoré filmy, najmä tie o Robocopovi, v ktorých je jeden človek vylepšený najmodernejšími technológiami, aby lepšie zvládal boj so zločinom. Tieto filmy sú síce prehnané a počítajú so supermodernými technológiami ako s niečím samozrejmým, univerzálnym a maximálne spoľahlivým. A je to správne, že ich takto vidia, pretože práve kreatívni tvorcovia podobných príbehov predvídajú to, čo sa po rokoch stane realitou.

Kyborgovia sú medzi nami aj dnes, hoci nebojujú so zločincami, nelietajú nad veľkomestami a nevyzerajú nápadne a ani netradične. Kyborgom môžeme nazvať kohokoľvek, kto používa funkčné mechanické doplnky k svojmu telu a do tejto skupiny patria aj ľudia s protézami končatín, s kardiostimulátormi a tiež ženy, ktoré majú v sebe implantáty na zabránenie počatia. Takýto Robocop nie je ten, ktorého nám ukazujú vo filmoch.

Ľudia, ktorí sa venujú vylepšovaniu ľudského tela pomocou modernej techniky, sa nazývajú bodyhackers, teda niečo ako “hackeri tela”. To však platí skôr pre amatérskych nadšencov, prípadne pre odborné skupiny profesionálov, ktorí chcú experimentovať. Keď príde reč na implantáty, transplantáty a vylepšenia, ktoré by mali byť výlučne zdravotného charakteru, je celkom nevyhnutná účasť doktorov špecialistov.

Iba dva roky dozadu sa istý John Jameson dočkal svetového prvenstva. Doktori mu transplantovali to, čo nazývame bionickým okom. Po štyridsiatich rokoch slepoty spôsobenej infekciami dokáže John vidieť, rozpoznávať a žiť plnohodnotnejšie. Hodnota tohto zákroku a výsledku je fakticky nevyčísliteľná, pretože človeku významným spôsobom zlepšuje život. Poznáme ale aj peňažné vyhodnotenie zákroku a samotnej “súčiastky”, ktorá bola použitá: závratných 190-tisíc eur.

Boli by ste ochotní zaplatiť také peniaze za jedno oko? Najprv sa pozrite na video nižšie, ktoré poukazuje na kvalitu obrazu, ktorý človek s týmto bionickým okom vidí:

Zdroj: What would the world look like to someone with a bionic eye? (youtube.com)

To bolo pred dvomi rokmi. Dnes je technológia oveľa lacnejšia, vraj niekde medzi dvomi až ôsmimi tisíckami amerických dolárov. Stále je to priveľa, ale znižovanie finančnej náročnosti za posledné dva roky napovedá, že dostupnosť podobných technológií by mohla byť v blízkej budúcnosti ešte lepšia.

Bionické oko dnes potrebuje špeciálne okuliare

Nemyslite si však, že bionické oko so schopnosťou vrátenia zraku je iba malá súčiastka do tela. Vyžaduje sa o niečo viac techniky, od ktorej je "kyborg" celkom závislý. Pozrite si to na príklade nevidiacej ženy z amerického Texasu, ktorá bola minulý rok prvou v krajine používajúcou technológiu bionického oka vloženú do slnečných okuliarov.

Technológia pozostáva z obyčajných slnečných okuliarov, v ktorých je zabudovaná kamera a špeciálny čip. Ten posiela elektromagnetické signály priamo do ľudského mozgu aj bez toho, aby musel byť s telom prepojený napríklad káblom. Operáciu však žena musela podstúpiť aj tak, aby sa jej okolo oka zaviedli senzory, s ktorými čip na okuliaroch komunikuje. Samotné oko sa na pohľad vôbec nezmenilo, ale ani nemá potenciál na to, aby začalo znova vidieť.

Videnie nie je také, na ktoré sme zvyknutí my. Je čiernobiele a rozmazané, umožňuje človeku vidieť kontrasty a obrysy. Aj to je veľký pokrok, pretože nevidiaci tak dokáže rozlišovať, v akom priestore sa nachádza a vie určiť aj to, či sa pozerá na čiernu alebo bielu farbu. Pokrokom je už len samotný fakt, že nevidiaci počas prechádzky nemusí používať palicu.

Zdroj: Bionic eye helps blind woman see after two decades (youtube.com)

Olympiáda kyborgov Cybathlon

V októbri tohto roka vo švajčiarskom Zurichu budú súťažiť ľudia so svojimi protetickými končatinami a inými kompenzačnými zdravotnými pomôckami.

Podujatie sa volá Cybathlon a očakáva sa, že sa ho zúčastní až 80 tímov z celého sveta. Organizátor podujatia, Swiss Federal Institute of Technology Zurich (ETH Zurich),
tvrdí, že cieľom nebudú ani tak rýchlosť a sila, ako skôr schopnosť čo najlepšie zosúladiť ľudské telo so zariadením.

Napríklad cyklisti sedia na špeciálnom bicykli poležiačky s tým, že pedálujú vlastnými alebo protetickými nohami. Úlohou športovcov bude správne zosúladiť prácu nôh prostredníctvom ovládača, ktorý vysiela do inak nefunkčnej končatiny elektrické impulzy a tak v nich vynucuje pohyb. Súťažiaci s protetickými rukami sa budú snažiť plniť disciplíny vyžadujúce jemnú motoriku, tí s protetickými nohami budú zdolávať schody alebo iný náročnejší terén.


ODPORÚČAME AJ:
Olympiáda vylepšených ľudí sa blíži, oficiálne žijeme sci-fi
Neuveriteľní roboti: Môžete si do nich aj udrieť
Štyri spôsoby, ako sa dá využiť 3D a virtuálna realita v biznise
Aplikácia COrvus uľahčuje nevidiacim prácu s dotykovým telefónom
Je internet zodpovedný za novodobé psychické poruchy?

Komentáre