Technológie

Umelkyňa vyrába na 3D tlačiarni repliky sôch, ktoré zničilo ISIS

"Repliky sôch starých aj 3-tisíc rokov je možné vyrobiť kdekoľvek, aj doma. Stačí mať 3D tlačiareň a stiahnuť do počítača 3D modely od umelkyne Morehshin Allahyari. "

Erik Stríž, 25. februára 2016 13:00
Material Speculation: ISIS (Morehshin Allayari) Foto: Morehshin Allayari
Ešte vo februári 2015 svet obleteli videá, na ktorých je zaznamené ničenie kultúrnych historických pamiatok umiestnených v Nineveh Museum v meste Mosul. Členovia ISIS s použitím veľkých demolačných kladív zničili sochy staré aj tritisíc rokov a hoci majú v porovnaní so stratenými ľudskými životmi zanedbateľnú hodnotu, odbornou verejnosťou táto udalosť významne otriasla.

Incident z mesta Mosul nie je ojedinelý, ale súčasťou celkovo 42 akcií militantného ISIS s cieľom zničiť kultúrne pamiatky iných náboženstiev a národov.

Umelecký projekt s pridanou spoločenskou hodnotou

Rok po tomto incidente umelkyňa iránskeho pôvodu, Morehshin Allayari, predstavila svoju najnovšiu realizáciu Material Speculation: ISIS. V americkom San Franciscu zbierala stovky a stovky fotografií umeleckých diel, aby ich následne mohla spracovať do virtuálneho 3D modelu v programe Autodesk. Vďaka množstvu fotiek, viac či menej kvalitných, bolo možné postupne vytvoriť verné a detailné 3D modely sôch, a tak sa môžu postaviť opäť s pomocou modernej techniky.

Morehshin Allayari vytvorila zatiaľ iba niekoľko z veľkého množstva zničených pamiatok, avšak s vynikajúcou kvalitou detailov. Hotové 3D modely neboli vyrobené v mierke 1:1, ale v oveľa menšom formáte. Použitá bola takmer priehľadná plastová hmota, cez ktorú je možné všimnúť si USB kľúč vo vnútri sôch. Na týchto USB kľúčoch sú všetky zozbierané fotografie a tiež virtuálne 3D modely.



Pre odbornú verejnosť je projekt iránskej umelkyne veľkou udalosťou. Vďaka nej totiž teraz môžu odborníci pripraviť stratené diela v pôvodnej veľkosti vo vysokej kvalite, pričom všetky virtuálne 3D modely Morehshin zverejňuje celkom zadarmo. Každý si tak môže doma či v kancelárii vyrobiť repliky slávnych zničených sôch.


Zdroj: Blog umelkyne Morehshin.com

ODPORÚČAME AJ:
Technologické firmy chcú prepojiť náš svet s virtuálnym
Neuveriteľné technológie: Potláčanie prejavov astmy mobilom
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Umelá inteligencia v mobiloch za nás vybaví prácu a dohodne aj rande
Zložíte Rubikovu kocku za jednu sekundu? On áno

Komentáre