Technológie

Appka, ktorú musíte vyskúšať: 3D skener priamo vo vašom mobile

"Stačí vám mobil s kamerou a vyrobíte si vlastné fotorealistické 3D modely. Technici sú z tejto aplikácie nadšení, laici môžu vďaka nej objaviť čaro moderných technológií. "

Erik Stríž, 9. augusta 2016 8:00
Aplikácia 123D Catch je 3D skener priamo vo vašom mobile Foto: Google Play
Iba minulý týždeň ste sa mohli na stránkach Webmagazínu dočítať o tom, ako automobilka BMW kontroluje kvalitu svojich automobilov pomocou 3D skenerov. Technológia, ktorú táto nemecká značka používa, nie je na svete vôbec nová, avšak BMW ju dotiahlo takmer do dokonalosti a spolieha sa na jej vysokú precíznosť.

Keď sa zmierite s o niečo menej precíznym skenovaním fyzických objektov do digitálnej podoby, určite by ste si mali do mobilu nainštalovať aplikáciu 123D Catch od spoločnosti Autodesk. Táto firma je dobre známa všetkým ľuďom, ktorí pracujú v technických profesiách, architektom, dizajnérom interiérov, mechanikom, elektrikárom či strojárom. Všeobecná popularizácia profesionálnych nástrojov a ich prerábanie aj do podôb použiteľných pre laikov však rozšírila názov tejto spoločnosti aj medzi ľudí, ktorí nevedia rozpoznať skrutky do dreva od tých do kovu.

Aplikácia bezplatná, na jej používanie sa vyžaduje internetové pripojenie a aspoň priemerne výkonný mobil. Výsledkom zdĺhavej práce je 3D model reálneho objektu, ktorý môžete napríklad aj vytlačiť na 3D tlačiarni.

Keď píšeme, že výroba virtuálnej podoby reálneho objektu je zdĺhavá, myslíme to vážne. Vyžaduje si zhotovenie aspoň desiatich fotiek daného objektu z viacerých strán tak, ako k tomu fotografa navedie samotná aplikácia. Tieto fotografie je následne potrebné uložiť cez aplikáciu kdesi na servery vývojárskej spoločnosti a tie sa postarajú o celý proces prevodu do 3D. A aj to trvá pomerne dlho, najmenej niekoľko minút.

Výsledné modely sú až prekvapivo kvalitné a presné. Objekty majú fotorealistické povrchy, pretože sú to v podstate iba fotky premietnuté na trojrozmerný reliéf. Takto môžete vytvárať 3D modely prakticky čohokoľvek, od malých drobností až po celé rodinné domy a ulice miest. Vtedy ale konverzia zaberie oveľa viac času.

Zdroj: Autodesk 123D Catch 3D Modelling App (youtube.com)

Ak sa pýtate, na čo je takáto aplikácia dobrá, vedzte, že už dnes nachádzajú fotorealistické 3D modely široké uplatnenie. Rastúca popularita 3D tlačiarní umožňuje, aby boli ich ceny stále nižšie a tým aj výroba ľubovoľných 3D modelov dostupnejšia. S trochou dôvtipu si tak môžete jedného dňa spraviť verný model samého seba alebo svojich detí, ktorý bude dekoráciou interiéru a spomienkovým predmetom.

My sme si, samozrejme, aplikáciu 123D Catch vyskúšali tiež. Ale nečakajte žiadne veľkolepé 3D modely, vystačili sme s hračkárskym Supermanom. Popravde, proces fotenia sme zanedbali a spravili sme asi iba päť fotiek. Aj z nich však vedela aplikácia spraviť aspoň provizórny 3D model.

Aplikáciu 123D Catch sme vyskúšali na postavičke Supermana. Popravde, proces fotenia sme zanedbali a spravili sme asi iba päť fotiek. Aj z nich však vedela aplikácia spraviť aspoň provizórny 3D model. Foto: Google Play


Vďaka tomu, že sú modely v štandardizovanom formáte, je možné ich použiť aj v iných počítačových programoch a zakomponovať napríklad do hry, vizualizácie budúceho interiéru a podobne.



Zdroj: Google Play - 132D Catch

ODPORÚČAME AJ:
Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Pekný mobil nemusí stáť veľa
Testovali sme: Yoga 2 Pro, ultrabook na štyri spôsoby
Jeden z najlepších tabletov sveta sníma aj odtlačky prstov
Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani

Komentáre