Technológie

Jedenásť faktov o vesmíre a planétach, ktorými môžete ohúriť známych

"Vesmír je tmavý, chladný a nekonečný. Celkom desivé, však? Je priestorom mnohých kuriozít a zaujímavostí, ktoré je dobré vedieť. Keď už pre nič iné, aspoň na vypĺňanie trápneho ticha na trápnej párty."

Erik Stríž, 11. novembra 2016 10:00
Horiaca hviezda Foto: bigpicture.ru


#1

Jurij Gagarin, prvý človek vo vesmíre, obletel Zem vo výške iba 181 až 327 kilometrov a jeho cesta okolo sveta trvala len 108 minút. Pre zaujímavosť, Felix Baumgartner skočil z výšky 39 kilometrov a Alan Eustace z výšky 41,4 kilometra.

#2

Zatmenie Slnka sa deje pomerne často, iba ho nevidíme
Mesiac je od Zeme vzdialený 384 400 km, Slnka a Zeme 149 600 000 km. A ako je možné, že Mesiac pri zatmení presne zapadne do vnútra slnečného kotúča? Vidíme to iba my, ktorí sme v tej chvíli v priamke Zem - Mesiac - Slnko. V iných častiach sveta v rovnakom čase vidia iba čiastočné zatmenie a naopak.

#3

Do vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom by sa vošli všetky planéty slnečnej sústavy.


#4

Jeden obeh okolo Slnka (teda jeden rok) na Marse trvá 686 dní. Jupiteru to trvá skoro 12 našich rokov, Neptúnu 165 a Plutu až 248 rokov.


#5

Venuša sa točí okolo Slnka naopak než všetky ostatné planéty.


Zhluk hviezd v konštelácii Strelca. Foto: bigpicture.ru

#6

Pri pohľade na nočnú oblohu vidíme minulosť
Akýkoľvek objekt vzdialený od nás rádovo v svetelných rokoch vidíme veľmi oneskorene. Ak by sme dnes spozorovali mimozemskú civilizáciu vzdialenú napríklad 10-tisíc svetelných rokov od Zeme, v skutočnosti by sme videli jej obraz spred 10-tisíc rokov. Tak dlho totiž trvalo svetlu (teda obrazu), kým k nám doletelo. Možno, že dnes by tam už žiadna civilizácia ani nebola. Keď sa pozeráme na nočnú oblohu, voľným okom vidíme tisíce hviezd. Je to však iba ich obraz spred tisícov a miliónov rokov, mnohé z nich už dokonca ani nemusia existovať alebo sú na celkom inom mieste.

#7

Zem má iba jeden mesiac: Mesiac. Mars ich má dva (Fobos a Deimos) a taký Jupiter až 63. Jeho mesiac Ganymedes je dokonca väčší ako planéta Merkúr.

Operný spevák a amatérsky astronóm pripravil sériu záberov z vesmíru. Foto: bigpicture.ru

#8

V pozorovateľnom vesmíre je až 300 triliárd hviezd
Je preukázané, že náš pozorovateľný vesmír je tvorený minimálne 100 miliardami galaxií a každá z nich obsahuje priemerne 100 miliárd hviezd. Tento rok britskí astronómovia zverejnili nový odhad, že sa v ňom nachádza až jeden bilión galaxií, teda tisíc miliárd.

Je potrebné zdôrazniť pojem “pozorovateľný vesmír”. To je tá malá časť vesmíru, ktorú môžeme vidieť zo Zeme. Všetko vzdialenejšie ako 13 miliárd svetelných rokov je nám celkom neznáme, pretože vesmír neexistuje dosť dlho na to, aby svetlo z takej diaľky stihlo prísť až k nám. Paradoxom však je, že vedci môžu v praxi vidieť aj objekty, ktoré sú už dnes vzdialené 46 miliárd svetelných rokov od Zeme, môže za to neustále rozpínanie vesmíru.

Jarná obloha Foto: bigpicture.ru

#9

Vesmír má hmotnosť
Ale nie je to tak jednoduché, ako sa postaviť na váhu a prečítať z nej údaj. Z celkovej hmotnosti vesmíru, čo sú celkom nepredstaviteľné čísla, tvoria hviezdy, planéty a asteroidy iba 0,4 percenta. 3,6 percenta celkovej hmotnosti potom tvorí medzihviezdny prach a plyn a ďalších 22 percent tvorí takzvaná tmavá/skrytá hmota.

Zvyšných 74 percent vedci pripisujú niečomu, čo nazvali neurčito Temná energia a ani oni sami nevedia, čo to vlastne je. Existuje veľa špekulácií a teórií, ale univerzálnu odpoveď na podstatu Temnej energie zatiaľ nikto nepredstavil. To, že vôbec existuje, vedci vedia vypočítať z pohybu vesmíru. A ako sledujú tento pohyb, na to sa nás ani nepýtajte.

#10

Čím sa objekt pohybuje rýchlejšie, tým pomalšie preňho plynie čas
Pri rýchlosti svetla sa dokonca celkom zastavuje, tvrdí to Einsteinova špeciálna teória relativity, ktorá je stále považovaná za štandard. Preto svetlo dokáže letieť miliardy rokov. Z pohľadu letiaceho fotónu zaniká okamžite po svojom vzniku, z nášho pohľadu však letel naprieč vesmírom aj 13 miliárd rokov.

#11

Vedci dnes nevedia, ako vesmír zanikne
Možností je hneď niekoľko, dve z nich sú odbornou verejnosťou akceptované ako veľmi pravdepodobné: vesmír sa bude dovtedy rozpínať, až kým všetky atómy v ňom budú od seba tak ďaleko, že nikdy nebudú môcť interagovať a vesmír celkom vychladne; alebo sa vesmír začne zmršťovať, až kým zanikne v jedinom nekonečne malom bode s nekonečne veľkou gravitáciou.


ODPORÚČAME AJ:
Čo je najdrahší materiál na svete? Rozhodne nepatrí na prsteň
Ovládanie počítačov ako zo sci-fi filmu
Technické darčeky, ktoré už dnes nikoho nepotešia
Dom postavený z kociek lega? V prípade núdze je riešením problému

Komentáre