Štýl

Štyri rady, ako mať dokonale nalakované nechty

"Možno vám k vysneným nechtom pomôžu jednoduché postrehy celebritnej manikérky Trish Lomaxovej. "

Webmagazin.sk/Iva, 27. mája 2018 11:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Na propagačných fotkách sú nalakované nechty modeliek nádherné. Iste, aj tu urobí konečná digitálna úprava svoje – ale prečo je to až taký rozdiel medzi tým, čo vidíme na obrázku v drogérii a tým, čo si „namažeme“ na svoje nechty?

Hm - „mazanie“ je asi predsa len prisilný výraz. Stačí trochu praxe a prvotné pokusy, keď sme si nalakovali aj okolité kožné záhyby, sú preč. Ale aj tak to stále akosi nie je ono... Možno vám k vysneným nechtom pomôžu jednoduché postrehy celebritnej manikérky Trish Lomaxovej.

1. Lak na nechty musí ladiť s tónom pleti


Na pohľad úplná drobnosť. Ale typ pokožky je určujúci aj pre takú maličkosť ako farba laku na nechty. Ak ste si niekedy dali urobiť farebnú typológiu a viete, že ste „jesenný“ alebo „zimný“ typ, prispôsobujete tomu aj odtiene vašich šiat či mejkapu. Netreba na to zabúdať ani pri manikúre. Všeobecné pravidlo: svetlej pokožke pristanú chladné ružové odtiene, olivová vyzerá skvelo s teplým broskyňovým tónom. Najuniverzálnejšia je tmavá koža – znáša dobre väčšinu odtieňov. Svetlá pokožka by sa podľa odborníčky vôbec nemala spájať so žltým lakom a olivovej zase medvediu službu urobí modrý odtieň.

2. Opatrne s dlhými či špicatými „pazúrmi“


Áno, sú ženy, ktoré povedia – tak som si zvykla na dlhé nechty, že som bez nich nesvoja... V poriadku. Tu však nehovoríme o zvyku, ale o estetike. Ani na jednej reklamnej fotografii nenájdete dlhočizné nechty. Tajomstvo peknej manikúry je v tvare nechtu. Dlhé „lopaty“ ani zašpicatené útvary nie sú skrátka to pravé „nechtové“ /rovnako ako obhryzené zvyšky čohosi, čo kedysi bývalo nechtom/. Univerzálny tvar je čosi ako „oválny štvorec“. Čiže rovné, na krajoch jemne zaoblené nechty. Je síce pravda, že ak máte krátke prsty, dlhšie nechty ich opticky predĺžia, ale Trish má pre ich dĺžku nekompromisnú stopku: pekne vyzerajúce nechty môžu siahať nanajvýš tri milimetre ponad prst.

3. Zručnosť v aplikácii


Nie je to len tak – otvoriť nádobku a poťahať štetcom po nechtoch. Ani mejkap, ak chceme, aby to vyzeralo bezchybne, nehádžeme na tvár bez rozmyslu. Nechty treba úplne očistiť aj od mastnoty a nezabúdať na podkladový lak. Nielenže sa vďaka tomu vyhnete hroznej farebnosti nechtov po odlakovaní – predovšetkým oranžové odtiene sa vedia úporne zažrať – ale trochu vyrovnáte aj nerovnosti na nechtoch. A aké je správne množstvo laku na štetčeku? Presne také, aké vám na ňom ostane, keď ho otriete o vnútornú stranu nádobky. S týmto množstvom by ste mali byť schopná urobiť tri rýchle ťahy: prvý v strede a druhé dva bočné. Ideálne sú dva nátery a vrchný krycí.

4. A čo farby?


Pri mladých ženách je úplne v poriadku vyskúšať aj kadejaké bláznivé odtiene. Pre dámy nad štyridsať ale Trish radí staviť na osvedčenú klasiku: červenú alebo nude. Pri červených odtieňoch nezabudnite vždy na lesklý posledný náter. Obyčajný priesvitný lak krásne zvýrazní túto farbu. Pri nude odtieňoch treba rovnako ako pri iných farbách prihliadať na typ pokožku a obzvlášť tvar nechta. Práve tieto odtiene totiž horšie „odpúšťajú“ zlý tvar nechtov. Majú však výhodu pre tie neporiadnejšie z nás: keď sa lak začne odštiepovať, nebije to až tak veľmi do očí. Ak by však predsa len aj dámy v rokoch mali chuť na farebný výstrelok, netreba ho úplne zavrhnúť. Akurát si nevybrať napríklad krikľavú fialovú či zelenú, ale vždy pokiaľ možno svetlejší a jemnejší odtieň.


Komentáre