Štýl

Milujeme ich už 80 rokov. Pančuchy, ktoré si užili veľkú slávu

"Dnes je to samozrejme úsmevná história, ale nylonky vyvolali úplnú hystériu. "

Webmagazin.sk/Iva, 20. februára 2017 10:00
Nylonové pančuchy boli veľkým hitom. Foto: TASR/AP
Sú vraj na to, aby rupli tesne pred odchodom na rande – tak hovorí jeden Murphyho zákon. Popravde, nie je ďaleko od pravdy. Nech sa usilujeme, ako chceme, jeden zle zabrúsený nechtík vie zmariť naše úsilie o takmer dokonalé nohy. Pančušky predsa zakryjú prasknuté žilky, pigmentové fľaky, jazvy... A viete, že ich vlákno práve oslavuje rovnú osemdesiatku?

Pančušková hystéria


Vo februári 1937 totiž americká firma DuPont dostala patent na prvé syntetické vlákno – nylon. V žiadosti o patent sa o novom vynáleze písalo ako o „priehľadnom, hodvábne lesklom vlákne, odolnom proti ťahu, úderu, zmenám teploty, jednoducho nezničiteľnom“. Reklamná kampaň nenechala nič na náhodu, ospievala „neuveriteľné vlastnosti plnesyntetického vlákna z uhlíka, vody a vzduchu“.

Dnes je to samozrejme úsmevná história, ale nylonky vyvolali úplnú hystériu. Počas prvej predajnej akcie ženy doslova vyplienili škatule so štyrmi tisíckami nyloniek, neskôr sa spolčovali do nákupných družstiev, v ktorých sa žrebovali šťastné majiteľky nových pančuchových zásielok.

Vzácny tovar


Vojna narobila v dodávkach pančúch trochu problémy, ale za štvormiestnu sumu v dolároch sa k nim dalo dostať. Keď si hollywoodska hviezda Betty Grable na dobročinnom bazáre stiahla nylonky z nôh, získala pre americkú vojnovú pokladnicu štyridsať tisíc dolárov. Nečudo, že heslo prvých povojnových vianoc bolo jednoznačné: pod stromček nylonky.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Podstatne horšie na tom boli Európanky, ktoré o pančuškách mohli iba snívať. Vynaliezavé európske ženy si však dokázali poradiť aj bez pančúch. Presne totiž vedeli, ako by ich nohy vyzerali v nylonkách – ako nádych „ničoho“ so švom - a tak si nohy farbili na hnedo odvarom zo zelených orechových šupiek a ceruzkou na oči si vzadu kreslili šev.

Ako dostal nylon meno


Mimochodom, s názvom nylon sa spájajú viaceré vysvetlenia. Podľa jednej verzie sú to začiatky názvov prvých miest, kde sa pančuchy začali predávať – New York / NY / a Londýn / LON /. Iná legenda ale hovorí, že názov vznikol zo škodoradostného výkriku „Now, You Lousy Old Nippons!“, ktorý chemik Wallace Carothers pri svojom objave nylonu adresoval „japončíkom“. V Japonsku totiž prebiehali rovnaké pokusy o vynájdenie umelého vlákna.

Aj pred osemdesiatimi rokmi, aj dnes majú pančuchy jedno spoločné: nie je žiadny problém vyrobiť si na nich bežiace „očko“. Ešte šťastie, že nylon nedostal pôvodný názov „no-run“ – teda čosi, čo neuteká...

ODPORÚČAME TIEŽ:
Dievčatá v krojoch a Čičmany. Slovenský folklór sa dostal do Vogue
Aké oblečenie uprednostňujú na beh muži a aké ženy? Rozdiely sú veľké
Ivanku Trumpovú skritizovali za šaty pripomínajúce izofóliu
Ničia novoročné predsavzatia vaše vlasy?

Komentáre