Štýl

Na Bratislavskom hrade padli dva rekordy v sabráži

"Posledný májový víkend sa v záhradnom areáli Bratislavského hradu konal Slovak Food Festival 2018, počas ktorého padli hneď dva rekordy v sabráži."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 9. júna 2018 6:26
Tomáš Vyšvader, Igor Svítok, David Winter Foto: Wine Expert
Profesionálnemu someliérovi Tomášovi Vyšvaderovi zo spoločnosti Wine Expert sa podarilo prekonať súčasný rekord a odsabrážovať gigantický 12 litrový sekt Ferrari a taktiež vytvoriť nový rekord sabrážou siedmich fliaš s rôznym objemom.
Tomáš Vyšvader Foto: Slovenské rekordy

Posledný májový víkend sa v záhradnom areáli Bratislavského hradu konal Slovak Food Festival 2018, počas ktorého padli hneď dva rekordy v sabráži. O ich vytvorenie sa zaslúžil Someliér roka 2008, Majster Slovenska v sabráži a lektor akreditovaných kurzov ASSR Tomáš Vyšvader pôsobiaci v spoločnosti Wine Expert.
Tomáš Vyšvader Foto: Slovenské rekordy

Distribučná spoločnosť Wine Expert ako partner Slovak Food Festival organizovala vo štvrtok vínnu uličku, kde si hostia gastroudalosti mohli vychutnať výhľad na celú Bratislavu s pohárom kvalitného vína v ruke pod holým nebom. V sobotu hostia a návštevníci festivalu zažili nevšedný zážitok, o ktorý sa postaral profesionálny someliér Tomáš Vyšvader tým, že prekonal dva rekordy v sabráži.

Jedinečný nápad o prekonanie rekordov skrsol Davidovi Winterovi, majiteľovi spoločnosti Wine Expert vďaka ich spolupráci s talianskou spoločnosťou Ferrari. „So spoločnosťou Ferrari máme výborné obchodné vzťahy. Hneď ako nás exportný riaditeľ Matteo Burani pozval na degustáciu a predstavil nám ponuku Ferrari, zaujali nás šumivé vína nielen kvalitou, ale aj ich nadrozmernými fľašami,“ povedal David Winter.
Sekty Ferrari Foto: Wine Expert

Tentoraz nešlo o slávne autá, ale o špičku medzi talianskymi sektami s tradíciou od roku 1902. Ferrari je totiž synonymom vysokokvalitného prestížneho vína z Trenta a preslávili sa najmä výrobou šumivé vína klasickou metódou vo fľašiach v rôznych neštandardných objemoch, ktoré zabezpečili aj na uskutočnenie rekordu. V roku 2017 získalo ocenenie Najlepšie vinárstvo Talianska na svetovom šampionáte sektov a šumivých vín.

Prvý rekord spočíval v prekonaní slovenského rekordu z roku 2014, ktorý vytvoril Tomáš Vyšvader sabrážou 9-litrového Champagne Bollinger. Tentokrát úspešne odsekol hrdlo fľaše 12-litrového sektu Ferrari a prekonal tak svoj pôvodný rekord.

Druhý rekord spočíval v sabráži siedmich fliaš s rôznym objemom, o ktorý sa na Slovensku doposiaľ nik nepokúsil. Technika otvárania fliaš šumivého vína šabľou bola úspešne realizovaná na všetkých siedmich sektoch: Ferrari 0,375 l, Ferrari 0,75 l, Ferrari 1,5 l, Ferrari 3 l, Ferrari 6 l, Ferrari 9 l a Ferrari 12 l.
Tomaš Vyšvader, Ferrari Foto: Wine Expert

Otváranie fliaš sabrážou si vyžaduje podľa odborníkov hlavne skúsenosť, nakoľko tlak vo fľaši je vyšší ako v pneumatike. Významnú úlohu zohráva aj teplota fliaš. „Fľaše sme museli najprv vychladiť. Treba brať do úvahy, že väčšie fľaše majú hrubšie sklo, a tým pádom ich je nutné aj dlhšie chladiť. Zároveň si treba dať pozor, aby fľaša nebola podchladená a neznížil sa tlak príliš, čo by malo nepriaznivý vplyv na sabráž,“ prezradil Tomáš Vyšvader.

Gastromilovníci si vychutnali vína a všetky dobroty, ktoré festival ponúkal a zároveň mohli byť svedkami vytvorených oficiálnych rekordov v sekaní fliaš šumivého vína metódou sabráž. Rekord prebiehal za účasti komisára zo Slovenských rekordov Igora Svítka. „Výnimočná atmosféra Bratislavského hradu bola tým najideálnejším prostredím na pokus o prekonanie rekordu. Som veľmi rád, že sa pokus vydaril a dosiahli sme dva rekordy,“ dodal David Winter.
Wine Expert tím Foto: Wine Expert

O Wine Expert:
Wine Expert je exkluzívnym dodávateľom vín pre slovenský, ale aj zahraničný trh. Skladuje viac ako tisíc druhov vína a takmer 89-tisíc fliaš, ktoré dovážajú zákazníkom priamo od výrobcov vína na základe hodnotenia odborníkov. Wine Expert tím tvoria profesionálni someliéri, držitelia mnohých osvedčení a certifikátov, ktorí najprv objavujú, potom degustujú a až následne starostlivo vyberajú vína ušľachtilých vinárstiev, aby mohli ponúknuť nielen kvalitný tovar, ale aj obohatiť vedomosti, chute a emócie svojich zákazníkov. Celý Wine Expert tím spája nevýslovná emócia k vínu a tento vzťah k vínu predstavuje ich životný štýl.

Komentáre