Štýl

Investícia s tradíciou: Modré zafíry do klenotov osadzovali aj králi

"Tradícia rodinných šperkov s drahými kameňmi siaha na európskom kontinente hlboko do histórie."

OTS, 7. februára 2019 9:50
Foto: ALO diamonds
Diamanty, rubíny, smaragdy a zafíry osadené v klenotoch so sebou v priebehu rokov nesú stále sa zvyšujúcu hodnotu. Najmä zafíry vďaka svojej „farbe kráľov“ dodnes zdobia korunovačné klenoty. Vzácny modrý zafír našiel svoje miesto aj v slávnom zásnubnom prsteni princeznej Diany.

Zafírom dala z hebrejčiny názov ich intenzívna modrá farba. Existujú ale taktiež v odtieňoch žltej, bielej, purpurovej, fialovej, zelenej a dokonca aj čiernej. „K najcennejším patria prírodné modré, vedľa nich sú veľmi hodnotné aj zafíry lososových odtieňov. Čo sa týka tvrdosti, zafíry sa dokonca radia hneď za diamanty,“ uvádza Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ klenotníctva ALO diamonds. Najmä modré zafíry vďaka svojej noblese vynikajú v investičných šperkoch, zásnubných prsteňoch a tradične v korunovačných klenotoch.
Foto: ALO diamonds

Výnimočný dar aj investícia
Hodnotu zafírov postupom času zvyšuje nie len ich vzácnosť, ale aj charakteristika jednotlivých kameňov. „Tie najcennejšie zafíry majú tmavú, krémovo modrú farbu a svojim povrchom pripomínajú jemný hodváb. Za jedinečným rozptylom svetla, pripomínajúcim ligot hviezd, stoja ihličkové inklúzie vo vnútri kameňa,“ vysvetľuje Alojz Ryšavý. Vďaka svojim vlastnostiam zafíry slúžia ako jedinečný doplnok, dar, alebo ako skvelá investícia. Iba behom posledných desať rokov vzrástla ich hodnota skoro o 40 %.
Foto: ALO diamonds

Ozdoba korunovačných klenotov
Modrými zafírmi sa pýšia mnohé korunovačné klenoty. Napríklad na českom kráľovskom jablku sa trblieta 8 zafírov, na korune celkom 19. Dvoma zafírmi na kráľovskej korune sa pýšia aj korunovačné klenoty z Britských ostrovov. Britskej kráľovskej rodine patrí aj pravdepodobne najslávnejší zafír súčasnosti, osadený v zásnubnom prsteni, ktorý pôvodne patril princeznej Diane.

Komentáre