Štýl

Existuje dokonalý vzhľad? Zistili sme, ako to je

"Každý jeden človek na tejto planéte je, takpovediac, trošku nakrivo. Aspoň niekde. Skrátka – každý z nás je tvor asymetrický. "

Webmagazin.sk/Iva, 24. júla 2018 8:00
Foto: TASR/AP
Pozerať sa na vlastnú tvár alebo telo je úplne bežné. Nie vždy úplne povznášajúce – najmä ak sa naše predstavy o kráse príliš nezhodujú s tým, čo vidíme... Tu nám často nepomôže ani otrepaná fráza – veď nikto nie je dokonalý...

To by nám však naozaj mohlo v pozdvihnutí sebavedomia trochu pomôcť. Dokonalý vskutku nie je nikto. Ani tie anjelské dlhonohé stvorenia, ktoré sa premávajú v spodnej bielizni a svet nechápe, kde sa tieto nadpozemské bytosti vzali. Každý jeden človek na tejto planéte je, takpovediac, trošku nakrivo. Aspoň niekde. Skrátka – každý z nás je tvor asymetrický.

Ľavá je „výstavná“


Poďme preskúmať najskôr našu tvár. Väčšina ľudí má ľavú polovicu lebky trochu väčšiu a ľavá časť čela býva vyššia než pravá. Pravé obočie leží trošku vyššie, hoci pravé oko je posadené hlbšie ako ľavé, ktoré vyčnieva o niekoľko milimetrov. Pravá očná jamka je skôr guľatá, kým ľavá má trošku hranatejší tvar. A pravá časť tváre je vysunutá dopredu, rovnako ako pravá polovica brady.

Znie to tak, ako keby po Zemeguli chodili samí krivolakí potomkovia Frankensteina – ale nezrovnalosti sú naša prirodzená súčasť. Britskí vedci Chris McManus a David Humprey porovnávali stovky fotografií – tvár každého človeka „zložili“ najskôr z dvoch ľavých častí, potom z pravých. Zistili, že u 96 percent ľudí je pravá polovica výraznejšia než ľavá. Ona zvyčajne určuje vzhľad, takže fotografie z dvoch pravých častí pôsobia živšie a viac sa podobajú na originálnu tvár.

Ľavá strana našej tváre je zase akoby mäkšia, na rozdiel od pravej s tvrdším výrazom. Preto je napríklad pre ženy lichotivejšie, ak fotoaparátu nastavia svoju ľavú stranu. Dokonca sa o nej oddávna hovorí ako o „výstavnej“. Vedci si dali aj tú námahu, že prebrali 1474 portrétov zo 16. až 20. storočia a prišli na to, že 68 percent žien je zobrazených zľava. Muži sa takto dali zvečniť len v 56 percentách. Možno preto, že mužské pokolenie chce radšej ukazovať svoju pravú, „mužnejšiu“ tvár. /Britský kráľ Eduard VIII. to takto nevidel. Trval na zhotovovaní portrétov z ľavej strany a keď sa kráľovská mincovňa opovážila krátko po jeho nastúpení na trón v roku 1936 raziť medaily s vyobrazením jeho profilu sprava, privolala na seba hnev Jeho Veličenstva./

„Doprava“ už v maminom brušku


S našou asymetriou neurobíme vôbec nič – veď sa s ňou už narodíme. V šiestom mesiaci tehotenstva nás príroda ťahá viac „doprava“. Vtedy sa totiž tvoria vnútorné orgány a pravá strana je asi o 5 percent ťažšia ako ľavá. Spôsobuje to pečeň, umiestnená na pravej strane. Tento vnútorný orgán váži u dospelého človeka okolo 1,5 kilogramu.

Medzi hlavou a nohami sú však ešte ďalšie dôkazy, že pravá strana hrá prvé husle. Hudobne nadaní ľudia počúvajú hudbu prevažne pravým uchom. Toto ucho vníma lepšie aj čísla. A čo sa rúk týka, to nie je nič prekvapujúce: väčšina ľudí má pravú ruku silnejšiu, ale tiež o kúsok dlhšiu ako ľavú.

Zaujímavé je porovnanie našich nôh. Pravá je obvykle silnejšia a s tým súvisí aj celkom zábavné zistenie, že vďaka tomu človek v tme nejde rovno, ale v kruhu. Skupina talianskych výskumníkov z Benátskej univerzity urobila pokus priamo na slávnom námestí sv. Marka. Účastníci pokusu mali so zaviazanými očami prejsť námestie po dĺžke, pokiaľ možno v rovnej čiare. Hoci malú sľúbenú peknú odmenu, nikomu sa to nepodarilo. Všetci skončili na bočnej strane námestia. Silnejšie svaly na prvej nohe ich zviedli z rovnej cesty.

Je to vlastne celkom uľavujúce zistenie. Nech budeme robiť čokoľvek, dokonalí nebudeme nikdy. Takže – nebude jednoduchšie sa s vlastnými „asymetriami“ zmieriť?

Komentáre