Štýl

Čistý sneh môže tvoriť základ pochúťky. Urobte si z neho zmrzlinu

"Zaujímavým snehovým pokusom sú aj lízanky z javorového sirupu. "

Webmagazin.sk/Iva, 10. januára 2017 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Každý z nás ho už ochutnal. Čerstvý biely sneh je síce trochu studená pochúťka, ale najmä deti si ho rady nechávajú roztápať na jazyku. Čo tak ale dať snehu šancu, aby nám pomohol pri príprave ozajstných delikates? Stačí vybehnúť z teplej obývačky, nájsť na záhrade či za domom trochu čistého snehu a pustiť sa aj s deťmi do „varenia“.

Skúste si urobiť napríklad snehovú zmrzlinu. Znie to možno čudne, najmä, ak máte škatuľkami s mrazeným krémom naplnený celý priečinok v mrazničke, ale tí, ktorí sa nechali inšpirovať, nedajú na originálnu snehovú zmrzlinu dopustiť. Ideálny na prípravu je čerstvo napadaný sneh, o ktorom máte istotu, že je naozaj „nepoškvrnený“.

Zoberte si so sebou misku, varešku, vanilkový extrakt a sladené kondenzované mlieko - a šup von. Do misy dajte sneh, kvapnite vanilku, prilejte kondenzované mlieko a miešajte. Občas ochutnajte a ak je treba, čokoľvek pridajte, aby ste dosiahli chuť aj peknú konzistenciu. A je to! Stačí už len pre istotu nahnať malých ochutnávačov naspäť do tepla...



Zaujímavým snehovým pokusom sú aj lízanky z javorového sirupu. Je to populárna zimná tradícia v Kanade, či už na verejných podujatiach alebo len tak, na vlastnej zasneženej záhrade. Tu sneh síce iba asistuje pri výrobe, ale práve jeho chlad je pri výrobe dôležitý.

Uhlaďte si vonku malú plochu snehu, zoberte von prenosný varič a stopercentný javorový sirup nechajte dôjsť k varu. Horúci sirup opatrne nalejte v jednej línii na uhladený sneh. Na pásik sirupu pritlačte drevenú paličku a ako sirup chladne, obtáčajte ho okolo paličky. Vznikne vám vlastnoručne vyrobená javorová lízanka!

Ak nemáte drevené paličky, pokojne stačí nechať javorový pás stuhnúť na snehu a odlamovať si z neho po kúskoch.

Zmrzlinu aj lízanky si môžete urobiť aj doma – stačí priniesť sneh do kuchyne či obývačky. Ale zase - prečo si nechať ujsť príležitosť „variť“ a zároveň pri tom príjemne vymrznúť?

ODPORÚČAME TIEŽ:
VIDEO: Rozmrazovanie čelného skla aplikáciou v mobile
Deti písali Ježiškovi aj tento rok. Listy prišli z 47 krajín
Šesť chorôb, ktoré vám spôsobuje stres a neviete o tom
Najčítanejšie články roku 2016: Toto vás zaujalo najviac

Komentáre