Hudba a film

Známy spevák a muzikant Ondrej Kandráč má 40 rokov

"O hudobnej dráhe Ondreja Kandráča rozhodol otec, zapálený folklorista, prispela k tomu aj mamka Monika Kandráčová, známa ľudová speváčka."

TASR, 2. februára 2018 12:00
Ondrej Kandráč Foto: Teraz.sk
Známy spevák a muzikant Ondrej Kandráč oslavuje v piatok 2. februára 40. narodeniny.

Rodák z dedinky Krásna Lúka pri Lipanoch, kde sa narodil 2. februára 1978, pochádza z hudobníckej rodiny. O jeho hudobnej dráhe rozhodol otec, zapálený folklorista, prispela k tomu aj mamka Monika Kandráčová, známa ľudová speváčka. Na husliach hrá Ondrej Kandráč od deviatich rokov, hral vo folklórnom súbore Lipa na gymnáziu v Lipanoch, kde študoval. Potom to bol folklórny súbor Sabinovčan, účinkoval v cimbalovej hudbe Prešovčan, vo vysokoškolskom súbore Torysa, v súbore Šarišan.



Po ukončení Prešovskej univerzity začínal ako primáš orchestra Vojenského umeleckého súboru v Bratislave, účinkoval v súboroch Gymnik a Ekonóm. V roku 2004 sa vrátil do Košíc, nastúpil ako hudobný redaktor do Slovenského rozhlasu a zároveň založil Ľudovú hudbu Ondreja Kandráča, dnes známu ako Kandráčovci.

Z roku 2004 je ich prvý úspešný album A čija to chyža. Úspech mali aj ich ďalšie albumy Oj, zabava ... (2009), Najkrajšie koledy (2010) a Dva Duby (2012). Z ich aktuálnej tvorby sú to albumy 10 rokov s vami (2014), CD a DVD Kandráčovci Galakoncert (2015). Najnovším je album Sokoly z októbra 2016. Skladbu Hej, sokoly! nahral O. Kandráč so skupinou IMT Smile pre film Čiara.



Ondrej Kandráč s kapelou sú hlavnými aktérmi zábavného televízneho programu Všetko čo mám rád. Aj vďaka tomuto programu je Ondrej Kandráč v ankete Osobnosti televíznej obrazovky (OTO) za rok 2017 nominovaný na ocenenie v kategórii spevák a Kandráčovci v kategórii hudobná skupina.

Manželka Erika je moderátorkou v súkromnej TV, majú dve deti, syna Ondríka a dcéru Emku.

Kandráčovci patria k najúspešnejším etno kapelám posledných desaťročí.

Komentáre