Hudba a film

Zákulisné zaujímavosti o Expendables 3

"Expendables 3 je splneným snom každého fanúšika akčných filmov a akčných hrdinov. Ešte predtým, ako si ho pozriete v kine, si prečítajte niekoľko zaujímavých faktov z nakrúcania. "

Webmagazin.sk, 15. augusta 2014 14:00
Expendables 3: Jason Statham, Sylvester Stallone a Ronda Rousey Foto: Bontonfilm


O snímke Expendables tvorcovia tvrdia, že obsahuje najväčšie hollywoodske filmové hviezdy. Je na tom niečo pravdy, napokon sa v snímke objavujú Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jason Statham, Wesley Snipes, Antonio Banderas, Dolph Lundgren, Mel Gibson, Kellan Lutz, Harrison Ford, Randy Couture, Ronda Rousey, Terry Crews a hromada ďalších mien, ktoré sa stali ikonami vo svete akčného filmového žánru.

Nečakajte prepracované dejové línie, emotívne monológy alebo dôraz na morálku a dobro. Tento film je o adrenalíne, zbraniach, svalnatých mužoch a výbuchoch. To stačí na to, aby sa stal z filmu absolútny trhák. Ten sa dá, mimochodom, natočiť za 56 filmovacích dní, pričom niektorí herci dokopy stáli pred kamerou iba niekoľko hodín. Za tak málo práce je odmena v miliónoch dolárov viac ako uspokojivá.

Expendables 3: Kellan Lutz, Arnold Schwarzenegger, Terry Crews a Mel Gibson Foto: Bontonfilm

Arnold si pripomína staršie filmy


Predátor (1987), Komando (1985) a Terminátor: Vzbura strojov (2003) sú filmy, v ktorých sa Schwarzenegger ukázal vo výbornej forme. Menšie pripomenutie jeho niekdajšej kondície prišlo aj v najnovšom Expendables, kde použil rovnaké hlášky ("I lied" a "Get to the chopper!") a veľkú cigaru počas letu helikoptérou.

Wesley Snipes si trest preniesol aj na plátno


Wesley Snipes sa pred časom objavoval na stránkach bulvárnych webov vďaka škandálu s neplatením daní. Celý tento prípad sa stal natoľko zaujímavým, že sa ho scenáristi rozhodli zaradiť aj priamo do filmu. Keď je postava, ktorú stvárňuje Snipes, oslobodená z väznice, na otázku, za čo bol väznený, odpovedá, že za neplatenie daní.

Zaujímavosťou je aj to, že Snipes si chcel zahrať už v dvoch predchádzajúcich častiach a že tretia časť Expendables je prvým filmom, ktorý natočil po prepustení z väzenia.

Expendables 3: Harrison Ford, Antonio Banderas, Wesley Snipes a Jason Statham Foto: Bontonfilm

Harrison Ford si zahral aj napriek nezáujmu


Sylvester Stallone vyhlásil, že zahrať si na jednom plátne spolu s Harrisonom Fordom bol jeho dlhoročný sen. Podarilo sa mu to až teraz, v treťom pokračovaní jeho filmového projektu. Zaujímavosťou však je, že Ford ponuku na účinkovanie vo filme prijal aj napriek tomu, že dve predchádzajúce časti dovtedy ani raz nevidel.

Dôvod, prečo sa v snímke objavil aj nesmrteľný predstaviteľ Indiana Jonesa, tkvie nielen v priamom záujme zo strany Stalloneho. Ford nahradil pôvodne zamýšľaného Brucea Willisa, ktorý si však za štyri dni nakrúcania vyžiadal honorár štyri milióny dolárov. To bolo pre producentov neprijateľné, tak si zazmluvnili Forda za dva milióny na jeden týždeň nakrúcania.

Mel Gibson mohol byť aj režisér


Sylvester Stallone, otec projektu Expendables, zvažoval niekoľko rôznych režisérov. Sám mal možnosť posadiť sa na režisérsku stoličku, dal však prednosť hraniu pred kamerami. Uvažovalo sa však aj nad Melom Gibsonom, ktorého režijné aktivity nie sú vôbec zlé.

Sám sa však na to necítil, ponúkol sa však do úlohy hlavného záporáka, čo sa mu aj nakoniec splnilo. Ak máte prehľad v Gibsonovej kariére, všimnete si, že je to iba druhýkrát, čo stvárňuje zápornú postavu. Režisérsky post nakoniec obsadil Patrick Hughes.

Kvôli filmu sa Gibson začal intenzívne venovať tréningu, údajne, aby vedľa Stalloneho pri finálnej bitke nevyzeral ako slaboch.

Záber z filmu Expendables 3 Foto: Bontonfilm

Ďalšie známe mená bez obsadenia


Sean Connery, Hulk Hogan, Dwayne Johnson, Steven Seagal, Milla Jovovich, Chuck Norris, Vinnie Jones, Clint Eastwood. To sú ďalšie mená, ktoré sa objavovali na internete v súvislosti s Expendables 3, ale nakoniec sa v snímke neobjavili z rôznych dôvodov. Buď išlo o neakceptovateľné nároky na stvárnenú postavu, problémy s honorárom alebo jednoducho nedostatok priestoru na plátne.

Každý diel Expendables však obsahuje čoraz viac známych tvárí, je teda celkom pravdepodobné, že sa vo štvrtom pokračovaní stretneme s historicky nevídanou zbierkou akčných hrdinov. Tou je zatiaľ aj aktuálny tretí diel.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Necenzurovaná Nymfomanka príde do kín v októbri
Na festivale v Toronte predstavia nový maďarsko-slovenský film
Woody Allen pozýva na romantické Azúrové pobrežie
V Expendables 3 sa predstavia nové hviezdy
Scarlett Johansson zapletená do špinavého kšeftu
Erotická nahrávka s Cameron Diaz dorazila do kín
Batman a Superman sa proti sebe postavia v spoločnom filme
Trailer k filmu 50 odtieňov sivej

Komentáre