Hudba a film

Yesterday

"Ešte včera sme všetci poznali Beatles. Dnes si však ich pesničky pamätá len jeden človek na svete. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 25. júna 2019 6:12
Yesterday Foto: CinemArt
Dve legendy britského filmu, oscarový režisér Danny Boyle a scenárista legendárnych komédií Richard Curtis, spojili svoje sily a natočili originálnu a hravú komédiu o hudbe a láske.
Yesterday Foto: CinemArt

Nie veľmi úspešný pesničkár Jack (Himesh Patel) chce zavesiť gitaru na klinec. Jeho pesničky nikto nepočúva okrem jeho najlepšej kamarátky Ellie (Lily James). Všetko sa zmení keď ho počas záhadného globálneho zatmenia zrazí autobus. Zatmenie okrem iného spôsobí hudobnú katastrofu. Na párty, ktorú pre neho pripravili priatelia na počesť uzdravenia si zabrnká legendárnu pieseň Yesterday od Beatles. Notoricky známu melódiu nikto nespozná, priatelia sa tvária, akoby jednu z najznámejších piesní všetkých čias počuli prvýkrát v živote. Mohol by to byť nepodarený vtip, ale vyhľadávanie v googli sa chová rovnako. O Beatles nie je ani zmienky, ako keby nikdy neexistovali. Jack vycíti svoju príležitosť. Stačí, keď si vybaví všetky hity legendárnych Chrobákov z Liverpoolu, a svet mu hneď bude ležať pri nohách. A ono to funguje! Dokonca tak dobre, že aj slávny Ed Sheeran (hrá vo filmeu seba samého), ktorý vezme Jacka ako predskokana na svoje turné, uzná, že tento chlapec odnikiaľ je oveľa talentovanejší než je on sám. Radosť Jackovi kazia len dve „maličkosti“ – vedomie, že sa dopúšťa celosvetového podvodu, a strata najlepšej priateľky Ellie. Tá má pocit, že by ho mala konečne prestať milovať, keďže jej láska je jednostranná, a so zlomeným srdcom ho pošle do L. A. natočiť najlepšiu platňu všetkých čias. Lenže keď spievate o tom, že k životu stačí iba láska („All you need is love“), môže vám to zrazu dosť zmeniť vaše priority.
Yesterday Foto: CinemArt

Britské filmové legendy Danny Boyle a Richard Curtis majú veľa spoločného. Obaja vytvorili filmy, ktoré patria k tomu najlepšiemu, čo v ostrovnej kinematografii vzniklo. Danny Boyle získal Oscara za Milionára z chatrče a natočil kultový Trainspotting a jeho druhé pokračovanie, Richard Curtis je zasa podpísaný pod tými najlepšími romantickými komédiami ako Štyri svadby a jeden pohreb, Notting Hill alebo Láska nebeská. Čo mohlo vzísť z takejto spolupráce? „Je to predvídateľne nepredvídateľná komédia plná skvelej hudby,“ sľubuje scenárista Curtis.

PREMIÉRA: 27. 6. 2019
RÉŽIA: Danny Boyle
SCENÁR: Richard Curtis
KAMERA: Christopher Ross
HUDBA: Daniel Pemberton
HRAJÚ: Lily James, Himesh Patel, Ed Sheeran, Kate McKinnon
ŽÁNER: Romantická hudobná komédia
JAZYKOVÁ VERZIA: anglicky so slovenskými titulkami
PRÍSTUPNOSŤ: nevhodné pre vekovú kategóriu maloletých do 12 rokov

Komentáre