Hudba a film

Xscape, posmrtný album Michaela Jacksona, vyjde už o pár dní

"Ešte keď Michael žil, sme nikdy neprestali pracovať na piesni Xscape. Bola to jedna z tých piesní, o ktorej mi konkrétne povedal, že raz uvidí denné svetlo, nechal sa počuť producent Jerkins."

TASR, 6. mája 2014 8:00
Michael Jackson Foto: TASR/AP Photo


Keď hudobné vydavateľstvo Michaela Jacksona vydalo v roku 2010 jeho prvý posmrtný album - rok po náhlej smrti kráľa popu - vyzvalo na spoluprácu na albume producenta Rodneyho "Darkchilda" Jerkinsa, on to však odmietol. Podľa neho na to nebol vhodný čas.

Po rokoch dostal producent hitov dievčenskej skupiny Destiny's Child a Whitney Houstonovej, ktorý intenzívne pracoval na Jacksonovom albume Invincible (2001), opäť chuť produkovať Michaelovu hudbu. A dokázal to na titulnej piesni albumu Xscape, ktorý vyjde 13. mája, informovala agentúra DPA. "Nešlo mi o vydavateľstvo ani o súhlas dedičov, o to vôbec nešlo," citovala Jerkinsa. "Môj vzťah s Michaelom bol osobný. Išlo o to, čo by si želal on. Ako by chcel, aby to teraz znelo."

Jackson v Timberlande


Album Xscape vychádza vo vydavateľstve Timbaland a obsahuje piesne, ktoré Michael Jackson nahral v 80. a 90. rokoch. Niektoré z nahrávok sú z prvých nahrávacích dní úspešných albumov Bad či Dangerous. Prvý singel, Love Never Felt So Good, napísal Paul Anka. Na bonusovej verzii nahrávky je Justin Timberlake.

Michael Jackson Foto: TASR/AP Photo
Jerkins povedal, že s Jacksonom pôvodne začali pracovať na piesni Xscape v roku 1999, kedy nahrali album Invincible. V roku 2003 sa k záznamu vrátil a tento rok ho upravil pre nový album s ôsmimi piesňami. "Ešte keď Michael žil, sme nikdy neprestali pracovať na piesni Xscape... Bola to jedna z tých piesní, o ktorej mi konkrétne povedal, že raz uvidí denné svetlo."

Jerkins uviedol, že v roku 2007 navštívil Jackson v Írsku, kde oddychoval, ale nevenovali sa výlučne tvorbe hudby. "A potom som s ním hovoril - povedal by som v roku 2008, 2009 alebo tak nejako - a on mi hovorí, že je pripravený urobiť ďalší album. Musíš sa pustiť do práce. Začať pracovať na nápadoch," spomínal. "A potom zomrel."

Jerkins, ktorý produkoval hity pre Jennifer Lopezovú, Beyoncé a Brandy, v súčasnosti pracuje na novej hudbe s Rihannou a Arianou Grande. Povedal, že najskôr bol nervózny z toho, že pieseň Xscape má vyjsť na novom Jacksonovom albumu, spolu s piesňou, ktorú produkoval nórsky produkčný tím Stargate. Jackson s ním chcel spolupracovať v roku 2007, keď sa oboznámil s prácou tohto tímu pre speváka Ne-Yo.

Nevedel som, aké budú tie ďalšie veci na albume, či chcem, aby s nimi bola aj moja pieseň, ak by nezneli správne, nechal sa počuť Jerkins. Keď si vypočul celý album, uvoľnil sa. "Všetci odviedli na tomto projekte obrovskú prácu," dodal.

Komentáre