Hudba a film

Whitney

"Whitney Houston prekonala všetky rekordy hudobného priemyslu než ktorákoľvek iná speváčka v histórií."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 30. júla 2018 17:31
Dokumentárny film WHITNEY sa do slovenských kín dostane 2. augusta 2018 Foto: WHITNEY/Continental Film
Najpredávanejšia, najúspešnejšia či najoceňovanejšia – každý prívlastok sa k famóznej Whitney Houston stopercentne hodí. S celosvetovým predajom viac ako 200 miliónov albumov bola jediným umelcom, ktorý zaznamenal sedem po sebe nasledujúcich amerických skladieb. Hrala tiež v niekoľkých filmoch až nakoniec jej brilantná kariéra padla do rúk démonom, škandálom a nakoniec vo veku 48 rokov aj smrti.
Dokumentárny film WHITNEY sa do slovenských kín dostane 2. augusta 2018 Foto: Continental Film

Každý veľký úspech je však vykúpený a nájsť pravdu nie je vždy jednoduché – dokument od oscarového režiséra Kevina Macdonalda sa ale do tohto boja aj napriek tomu púšťa a nezabudnuteľnou formou približuje božskú Whitney tak, ako ju ešte nepoznáme. Ide totiž o oficiálny dokument požehnaný matkou Whitney a jej najbližšou rodinou. Tá poskytla exkluzívne rozhovory a zábery zo zákulisia jej života, ktoré doposiaľ neboli zverejnené. Film mal svetovú premiéru na filmovom festivale v Cannes, kde o ňom samotný režisér povedal: „V zmysle pátrania po pravde som natočil určite svoj najťažší film. Rozprával som sa s viac než 70 ľuďmi, ale len 40 z nich sa objavilo vo filme. Mnoho z nich podvádzalo Whitney viac než 30 rokov a vo svojej pretvárke pokračovali i pred kamerou.
Foto: WHITNEY/Continental Film

Matka, Cissy Houston, ktorá stojí práve za fenoménom Whitney a má na svedomí jej úspech, po prvýkrát predstavila Whitney ľuďom keď mala 11 rokov na vystúpení v gospelovom duchu v baptistickej cirkvi Nová Nádej. Keď chodila Cissy na turné, Whitney ako dieťa často zostávala u príbuzných.
Dokumentárny film WHITNEY sa do slovenských kín dostane 2. augusta 2018. Na snímke Cissy Houston. Foto: Continental Film

Z tejto doby pochádza asi najšokujúcejšie tajomstvo tejto rodiny, ktoré sa dozvieme vo filme. V tom čase keď Cissy opúšťala deti kvôli turné, tak boli a predovšetkým malá Whitney pohlavne zneužívaní ich tetou DeDe Warwick, sestrou slávnej Dione Warwick. Whitney týmto trpela celé roky a práve odtiaľto pochádza zmätok v jej hlave, ktorý sa týkal jej sexuálnej orientácie. V dospelosti mala Whitney intenzívny lesbický vzťah - v tej dobe s jej najbližšou osobou Robin Crawfordovou. Tento vzťah trval až pokiaľ sa nezosobášila s Boby Brownom. Whitney sa však nikdy úplne nespamätala z toho, že bola ako malé dieťa sexuálne zneužívaná a v mnohých rozhovoroch sa vyrozprávala, že ju najviac trápi, keď rodičia nedokážu uchrániť svoje deti pred takýmto zlom. Keď sa rodičia Whitney rozviedli, odišla z domu, aby mohla pracovať ako modelka v New Yorku. Práve tam upútala pozornosť tých najvyšších vedúcich hudobných spoločností, ktorí sa o ňu doslova začali trhať, vrátane prezidenta spoločnosti Arista Records, Cliva Davisa. Ohromený jej šarmom a fenoménom podpísal Davis len 19 ročnej Whitney unikátnu zmluvu a viedol jej kariéru aj spolu s matkou Cissy k nevídanému úspechu. Prvý album lámal všetky rekordy a v roku 1985 mal obrovský úspech, začínajúc s jej prvým hitom „Saving All My Love for You,“ ten naštartoval jej hviezdnu kariéru, ktorá zaznamenala celkovo šesť po sebe idúcich singlov, sedem cien Grammy, hlavnú úlohu v celovečernom filme Osobný strážca z roku 1992, kde predstavila asi jej najznámejšiu baladu „I Will Always Love You.“
Dokumentárny film WHITNEY sa do slovenských kín dostane 2. augusta 2018 Foto: Continental Film

Ale jej brilantná kariéra postupne nabrala úpadok jej osobného života. Počas niekoľkých rokov prežila búrlivé manželstvo so spevákom R&B Bobbym Brawnom, užívanie drog, rozvod, odcudzenie od otca, odvikačky, šialenú TV reality show a katastrofálny „comeback.“
Dokumentárny film WHITNEY sa do slovenských kín dostane 2. augusta 2018. Na snímke Pat Houston. Foto: Continental Film

Film Whitney ponúka súkromný portrét extrémne nadaného a prekvapujúceho talentu, v ktorom producentka a zároveň švagriná Pat Houston očakáva, že bude fascinovať fanúšikov a horlivých prívržencov. „Dokumenty by mali byť surové a pravdivé,“ hovorí Pat, ktorá sa tiež vyjadrila, že Whitney nebola len pop ikona, ale práve vo filme ukazuje svoju ľudskú tvár. Pre jej rodinu bola proste Nippy - prezývka, ktorú jej dal otec. Tento dokument ukazuje aká bola Whitney zraniteľná a ako ju zneužívalo jej okolie ako aj vlastná rodina. Sám režisér povedal: „V zmysle pátrania po pravde, som určite natočil svoj najťažší film. Hovoril som s viac ako 70 ľuďmi, ale len 40 z nich sa objavilo vo filme. Mnohí z nich podvádzali Whitney viac ako 30 rokov a v tejto pretvárke pokračovali aj pred kamerou“. Kľúčové a najdôveryhodnejšie osoby v rámci rozhovorov boli Ellen Whiteová, rodinná priateľka známa ako „teta Bae,“ ktorá v podstate vychovala dcéru Bobbi Kristínu a tiež dlhoročná asistentka Mary Jones, ktorá sa tiež ukázala ako neoceniteľný zdroj informácií. „Mary bola vo všetkom hlas rozumu,“ hovorí Kevin. „Je normálna a priamočiara v tom zmysle, že veríte všetkému, čo hovorí. Myslím si, že pre publikom bude Mary ako neoceniteľný sprievodca celým tým šialenstvom okolo Whitney.“ Od Mary sa dozvieme ďalšie veľké tajomstvo a to, že dcéra Bobbi Kristína celým svojím srdcom nenávidela svoju matku a priala si jej smrť. Nenávidela to, do čoho sa narodila. Udobrili sa až tesne pred jej smrťou. Nakoniec aj život Bobbi Kristíny skončil tragicky a až moc podobne. Bobbi Kristína sa tiež utopila vo vani po tom ako užila drogy.
Počas niekoľkých rokov prežila búrlivé manželstvo so spevákom R&B Bobbym Brawnom Foto: Continental Film

Veľkým prekvapením je aj rozhovor s jej hereckou agentkou Nicole David, ktorá sa rozhodla prehovoriť a uctiť si tým talent svojej zverenkyne. Nicole chcela dať veci na pravú mieru a ukázať naozajstnú skúsenosť, ktorú mala s Whitney. „Vždy som váhala s tým, či dám rozhovor alebo čokoľvek iné, čo sa týkalo Whitney, pretože som cítila, že si toho veľa prežila, kým bola nažive,“ hovorí Nicole. „Najmä som nechcela byť súčasťou len nejakej rozprávky. Chcela som, aby niekto ukázal Whitney takú, aká naozaj bola a nenechať to len v rukách škandálnych časopisov.“
Foto: Continental Film

Zatiaľ čo bol život Whiteny mnohokrát zaznamenaný už skôr, oficiálny film Whitney sľubuje a ponúka bezprecedentný pohľad na ženu, ktorá učarovala publiku na celom svete a ktorá sa veľmi snažila vysporiadať sa so svojimi osobnými démonmi. „Dúfam, že si ľudia z filmu odnesú doposiaľ nepoznaný zážitok a pochopia, že vyrozprávame skutočne komplikovaný rodinný príbeh o niekom, kto je zvyčajne hodnotení cez bulvárne média,“ hovorí Kevin. „Smiešne je, že keď som začal s týmto filmom, cítil som sa frustrovaný, lebo som nemohl nájsť nič, čo by vyjadrovalo jej názor. Nemohl som nič nájsť. Chcel som, aby Whitney hovorila o jej rase, o Amerike, o jej skúsenostiach, ale nič som nenašiel. Pomaly som sa do nej zamiloval a až teraz chápem, že Whitney Houston je významná umelkyňa, ktorá urobila niečo veľmi nemoderné a to použitím jej hlasu surovo vyjadrila emócie cez pieseň.“
Dokumentárny film WHITNEY sa do slovenských kín dostane 2. augusta 2018 Foto: Continental Film

O produkcii
Lisa Erpamer chcela vytvoriť dokument, ktorý poskytne hlbší obraz o žene, odlišný od jej verejného imidžu, chcela preskúmať jej obrovský vzostup a dôvody, ktoré viedli k jej pádu. Tri roky po smrti Whitney sa Lisa pohla dopredu a zoznámila sa s filmovou agentkou Whitney, Nicole Davidovu a švagrinou Pat Houstonovou.
Pat Houstonová súhlasila, pretože tiež chcela ukázať pohľad členov rodiny na Whitney, inak prezývanej „Nippy“, ktorí o nej hovorili len zriedkavo.
Následne k projektu oslovila Lisa, dokumentaristu a dvojnásobného oscarového viťaza Simona Chinna, oceneného za filmy Man on Wire and Searching for Sugar Man, ktorý ponuku prijal.
Keď bol produkčný tím vytvorený, začali hľadať režiséra. Nicole navrhla Kevina Macdonalda, ktorého preslávili dokumenty One Day in September či Marley a ktorý vôbec nebol fanúšikom Whitney.

Veľké množstvo rozhovorov
V júli 2016 začal Kevin s prvým kolom rozhovorov, tie prebiehali v L.A. a New Yorku.
Nakoniec rozhodil širokú sieť, nahrával rozhovory s viac ako 70 ľuďmi z osobného aj pracovného života Whitney. „Robili sa štylistiky, aby sme všetkých zaradili do neutrálneho prostredia, aby sme ich dostali mimo hotelovú izbu, kde sa rozprávajú priamo s kamerou,“ dodáva Kevin.
Kľúčovým človekom v rámci rozhovorov bola Ellen Whiteová, rodinná priateľka, známa ako „teta Bae,“ ktorá vychovávala dcéru Whitney, Bobbi Kristínu. Dlhodobá asistentka Whitney, Mary Jonesová sa tiež ukázala ako neoceniteľný zdroj informácií.
Film tiež predstavuje rozhovor s gigantami hudobného priemyslu Kennethom „Babyface“ Edmondom a Antoniom „L.A.“ Reidom. Ďalej sa tam objaví muzikálový režisér Rickey Minor, jej expriatelia, osobní strážcovia, manažéri a ľudia z nahrávacích spoločností.
Speváčkini starší bratia Michael a Gary otvorene hovorili o užívaní drog, ktoré obklopovali Whitney počas jej kariéry. „Urobil som tri rozhovory s Michaelom a Garym a niekedy som sa cítil ako na terapii,“ hovorí Kevin.
Matka Whitney, Emily „Cissy“ Houstonová, ktorá vyrastala v mnohopočetnej rodine nadaných hudobníkov, bola dlhoročným členom vokálnej skupiny „The Sweet Inspirations,“ ktorá naspievala vokály mnohým umelcom vrátane Elvisa Presleyho, Vana Morrisona či Arethy Franklinovej.
Cissy, ktorá nikdy nedosiahla taký úspech v sólovej kariére v aký dúfala, požadovala dokonalosť a precíznosť od Whitney, keď ju ako dieťa viedla k speváckej kariére. Keď bola matka na turné, bola Whitney často šikanovaná a útechu našla v návšteve kostola, ku ktorému ju viedli aj samotní rodičia. „Whitney si ako dieťa myslela, že má dokonalú rodinu, ale zrazu sa to všetko rozplynulo,“ hovorí Kevin. Z dôvodov podrobne opísaných v dokumente, je dynamika rodiny Houstonových radikálne narušená, keď sa ťažko pracujúci otec, John, rozvedie s Cissy. „Whitney si uvedomí, že jej matka, jej otec – nie sú perfektní,“ vysvetľuje režisér. „Po zvyšok života si predstavovala, že sa jej rodičia môžu k sebe vrátiť. Myslím si, že skutočnosť, že jej rodičia neboli spolu sa zdalo pre Whitney ako prasknutie v strede zeme,“ dodáva Kevin.
Film tiež obsahuje krátky rozhovor s jej exmanželom, spevákom Bobbym Brownom.

Audiovizálne nahrávky ako neoceniteľný zdroj
Kým sa Kevin sústredil na rozhovory, producent Sam Dwyer a tím Pat Houston prehľadával archív fotografií, videí a nahrávok ktoré sa nachádzajú v Atlante a New Jersey a zodpovedá za ne práve Pat Houstonová a produkčná spoločnosť Whit-Nip. Tento rozsiahly archív obsahuje veci z každej jej šnúry, koncertu či rozhovoru.
V archíve sa nachádzali prvky, ktoré neboli nikdy videné verejnosťou, ktoré zahŕňali vystrihnuté časti rozhovorov, vzácne videá a audio nahrávky opisujúce jej nočnú moru, informuje Continental Film.



Premiéra: 2.8.2018
Originálny názov: Whitney
Krajina pôvodu: Veľká Británia / USA
Rok výroby: 2018
Žáner: dokument
Dĺžka: 120 min.
Réžia: Kevin Macdonald
Kamera: Nelson Hume
Hrajú: Whitney Houstion, Johnny Carson, Serge Gaunsbourg, Mike Tyson, Oprah Winfrey

Komentáre