Hudba a film

Výchovno-vzdelávací dokument Až do dna... pokrstil aj raper Kali

"Tvorcovia trilógie prostredníctvom skutočných príbehov dievčat a výpovedí renomovaných odborníkov odkrývajú príčiny a následky pitia. "

TASR, 29. marca 2018 10:35
Premiéra dokumentárneho filmu Až do dna... Foto: Milan Krupčík
V bratislavskom Kine Lumiére uviedli v pondelok slávnostnú premiéru dokumentárneho filmu "Až do dna...". Snímka, ktorá poukazuje na fenomén pravidelného pitia alkoholu neplnoletými dievčatami s cieľom rýchlo a čo najviac sa opiť (binge-drinking), je súčasťou výchovno-vzdelávacej filmovej trilógie "Čo sme si, to sme si, vypime si? Dievčatá..." režisérky Jany Pirohovej. "Sú to reálne príbehy respondentiek, ktoré vo filme vypovedajú, majú trošku zmenenú alebo nejasnú identitu, ale sú to príbehy dievčat, ktoré sa buď už vyrovnali s dôsledkami alkoholu, alebo stále ešte bojujú so závislosťou," povedala pre TASR Pirohová.

Tvorcovia trilógie prostredníctvom skutočných príbehov dievčat a výpovedí renomovaných odborníkov odkrývajú príčiny a následky takéhoto pitia. Otvárajú aj témy rodiny, ľahkej dostupnosti alkoholu, vplyvu na plod v tele matky či rizík pitia alkoholu z nelegálnych a neoverených zdrojov. Cieľovou skupinou sú najmä dievčatá vo veku 14 až 17 rokov. "Konzumácia alkoholu je absolútnou súčasťou života našich tínedžerov. Vedia sa v ňom neuveriteľne orientovať, vyrastajú s ním od malička a tvoria si k nemu svoj postoj," uviedla na tlačovej konferencii klinická psychologička a psychoterapeutka Alica Kantorková s tým, že závislosť sa týka menšiny: "Riziká, ktoré vyplývajú z bingovania, pitia v ťahoch, cez víkendy, celé noci, sú multidimenzionálne. Závislosť nehrozí na prvých miestach, ale veci ako znásilnenia, intoxikácie, hospitalizácie, otravy alkoholom a iné."

Odborníčka oceňuje projekt aj preto, že otvára bránu komunikácie medzi rodičmi a deťmi. "Inklinácia tínedžeriek k alkoholu je často zrkadlom postoja rodiny k alkoholu, prípadne nejakej rizikovej situácie v rodine, kde absentuje adekvátna kontrola rodičov nad bežným fungovaním dieťaťa," hovorí Kantorková.

Film na DVD pokrstili čírou vodou viacerí krstní rodičia. Medzi nimi bol aj reprezentant SR v atletike Ján Volko a raper Kali, ktorého pieseň znie v dokumente. "Aj vo mne to zanechalo také pocity, z ktorých budem určite čerpať do budúcna. Minulosť už nemôžeme zmeniť, ale môžeme sa pričiniť o to, aby sme zmenili budúcnosť, týmto projektom určite. Jedného dňa budem mať aj ja deti, a nechcem, aby vyzerali ako 'niektorí' na našich koncertoch," vyjadril sa Kali k filmu, na ktorom tvorcovia pracovali trištvrte roka.

Premiéra dokumentárneho filmu Až do dna... Foto: Milan Krupčík


Dokument Až do dna... má podľa jeho hlavného autora Jaroslava Malchárka otvoriť diskusiu. "To nie je projekt určený na to, aby sme ľudí odnaučili piť alkohol, má poukázať na to, že alkohol sa pije aj vo veku už desať, jedenásť rokov," upozornil s tým, že film sa do kín nedostane, určený je do výchovno-vzdelávacieho procesu ako pomôcka pre pedagógov, výchovných poradcov, psychológov či koordinátorov drogovej závislosti. "Je spracovaný tak, aby mohol byť použitý aj pri práci s rodičovskou klientelou, pretože ten film nie je primárne o zlých deťoch, ale o tom, že tí rodičia asi spravili niekde chybu," povedal pre TASR Malchárek.

Komentáre