Hudba a film

Vychádza vinylová reedícia kultového albumu Deža Ursinyho

"Súbežne s reedíciami Ursinyho vinylov vzniká web stránka www.dezoursiny.rocks, kde postupne pribúdajú zaujímavosti, fotky a videá súvisiace s Dežovou tvorbou."

TASR, 28. februára 2018 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Poliak
Na pultoch predajní s hudobnými nosičmi pribudne v najbližších dňoch v reedícii vinylová LP platňa Modrý vrch Deža Ursinyho a textára Ivana Štrpku. Vydalo ju o.z. Provisorium.

LP platňa ponúka jedenásť skladieb: Cestujúci, Lúka, Obrázok hráča, Modrý vrch I, Pod hladinou na prvej strane, Pristátie v marci, Spomienka na drozda, Modrý vrch II, Nad riekou, Útok z hlbokého rána a Všetko vo vajci.


Míľnik v tvorbe


Po úspešnom uvedení remastrovanej reedície platne Provisorium (1972) prichádza občianske združenie Provisorium v spolupráci s Deadred, Starcastic a Vinyl Lab s ďalším titulom. Modrý Vrch vyšiel v Opuse v roku 1981 a právom sa považuje za míľnik v Ursinyho tvorbe. Album vychádza v remastrovanej reedícii na ťažkom vinyle v limitovanom náklade 1000 kusov.

Pripomienka nedožitých narodenín


Pôvodná nahrávka bola najprv zdigitalizovaná a následne remastrovaná v renomovanom nemeckom štúdiu Pauler Acoustic. Úpravy pôvodného obalu sa podobne ako pri reedícii Provisoria zhostil Samuel Pernecký, syn Jozefa Perneckého, autora obalov všetkých Ursinyho platní. Tak ako pri pôvodnej verzii, album sa bude otvárať ako kniha. Vnútri si poslucháč nájde texty Ivana Štrpku. Reedícia Ursinyho Modrého vrchu je zároveň pripomienkou jeho nedožitých 70. narodenín.



Stránka pre Ursinyho fanúšikov

Súbežne s reedíciami Ursinyho vinylov vzniká web stránka www.dezoursiny.rocks, kde postupne pribúdajú zaujímavosti, fotky a videá súvisiace s Dežovou tvorbou. V sekcii Shop na týchto stránkach je možné objednať si LP Modrý Vrch, Provisorium i niekoľko publikácií, napríklad nový spevník so štyridsiatimi deviatimi skladbami alebo Ursinyho literárny a súkromný zápisník. Vydanie titulu finančne podporil Fond na podporu umenia.

Dežo Ursiny bol slovenský bigbítový a artrockový hudobník, skladateľ, gitarista a spevák. Venoval sa dokumentárnej filmovej tvorbe ako režisér, dramaturg, scenárista, bol autorom námetov a filmovej hudby. Jeho hudobná kariéra je úzko spätá s básnikom a jeho dvorným textárom Ivanom Štrpkom, s ktorým spolupracoval na jedenástich štúdiových albumoch. Bol zakladateľom hudobných skupín The Beatmen, The Soulmen, Provisorium a Burčiak. Je autorom hudby muzikálu Neberte nám princeznú, k jeho najznámejším filmovým dokumentom patria O rakovine a nádeji, Obrázky z výletu za plot blázinca a Času je málo a voda stúpa.

Informáciu pre TASR poskytol PR manažér Marek Čulen z o.z. Provisorium.

Komentáre