Hudba a film

VIDEO: Skupina Nocadeň predstavuje novú skladbu Domino

"Pesničku, ktorá sa už krátko po svojej rádiovej premiére zaradila medzi najhranejšie domáce skladby, môžu fanúšikovia už nájsť aj na všetkých dostupných digitálnych službách."

TASR, 5. októbra 2018 10:00
Skupina Nocadeň. Takto vyzerali členovia kapely v roku 2001. Foto: TASR
Nová pieseň Domino, ktorú košická skupina Nocadeň predstavila v septembri, sa dočkala oficiálneho vydania. Pesničku, ktorá sa už krátko po svojej rádiovej premiére zaradila medzi najhranejšie domáce skladby, môžu fanúšikovia už nájsť aj na všetkých dostupných digitálnych službách. TASR informovala Renáta Tomášová z českej vydavateľskej pobočky Warner Music.

"Vznikla veľmi zaujímavá situácia, ktorá nám trochu pripomenula obdobie, keď nebolo všetko dostupné hneď. O skladbu totiž prejavili rádia záujem skôr, ako sme naplánovali jej vydanie, takže dva týždne boli ľudia odkázaní iba na to, že pieseň mohli počuť len v rádiovom vysielaní," uviedol pre médiá gitarista Róbert Kopina.

Na emotívnej piesni, ktorej leitmotívom je podľa slov lídra kapely a speváka Rasťa Kopinu nádej, pracovala kapela počas leta. Skladba pritom predstavuje Nocadeň v trošku inom, netradičnom svetle. "Aj keď asi navždy zostaneme gitarovou kapelou, tentoraz sme zvuk gitary sprocesovali tak, že znie úplne inak a v novinke prevládajú syntetizátory," približuje spevák Rasťo Kopina.



Okrem Domina pritom skúšali a nahrávali i ďalšie pesničky, ktoré by spolu s čerstvou novinkou mali byť základom nového albumu. Ten by mohol uzrieť svetlo sveta už budúci rok. Dovtedy však Nocadeň fanúšikov ešte niekoľkokrát poteší. Na jeseň ich napríklad čaká dvojica špeciálnych koncertov, 18. októbra v Bratislave a 26. októbra v Košiciach.

"V októbri to bude presne desať rokov, čo sme vydali album Ikony, tak si ho chceme takouto formou pripomenúť. Na koncertoch zaznie veľká časť piesní práve z neho, skladby ako Umriem pri tvojich nohách, Iba pár minút alebo Na čo asi myslíš, ale, samozrejme, nebudú chýbať ani naše najväčšie hity," dodáva Rasťo.

Skupinu Nocadeň založili bratia Rasťo a Robo Kopinovci v roku 1997. Debutový eponymný album vydala v marci 2000. Po ňom nasledovali štúdiové nahrávky Slová už nevravia nič (2001), Katarzia (2003), Nestrieľajte do labutí (2006) a Ikony (2008). V roku 2015 sa po dlhšej prestávke vrátila na hudobnú scénu s albumom Pozemskí astronauti, na ktorom spolupracovala s dvojnásobným držiteľom americkej ceny Grammy Vladom Mellerom. Pochádzajú z neho hity ako Havran, V nás či Papierové kone. Kapela má okrem toho na konte aj výberovky Retrospektíva (2006), Introspekcia (2017) a live album Nocadeň v divadle (2018).

Komentáre