Hudba a film

VIDEO: Mirka Partlová predstavila pieseň Sám. Zhudobnil ju Zoli Sallai

"Speváčka a herečka sa v úlohe textárky predstavuje po prvý raz."

TASR, 11. januára 2018 11:00
Herečka Mirka Partlová predstavila svoju prvú autorskú pieseň. Foto: TASR/Michal Svítok
Slovenská hudobná scéna má novú autorsko-interpretačnú dvojicu. Speváčka, herečka aj textárka Mirka Partlová a skladateľ, producent, člen skupiny No Name a všestranný klavirista Zoli Sallai predstavujú spoločnú skladbu Sám.

Texty zo zásuvky


Nový song aj klip vznikol v štúdiu Klakson v Košiciach. Programovanie skladby zverili autori štúdiu Randal Group Sereď a Zolimu Tóthovi, ktorý pomohol s programovaním loopov a samplov. Klip sa nakrúcal priamo v štúdiu Klakson v spolupráci s Viktorom Herrgottom a jeho Auvid Production.

"Mirka má široký harmonický prehľad a nádhernú farbu hlasu. Jej hlasový fond ma oslovil už dávno, dokonca sme sa ešte ani nepoznali osobne. Uvažoval som nad tým, či nemá doma v zásuvke nejaké vlastné texty, ktoré by som zhudobnil. Osud nás nečakane spojil na akcii, na ktorej sme obaja vystupovali. Prijala môj návrh a obratom mi poslala pár textov z domácej dielne a ja som si vybral ako prvú Sám. Skladbu som jej odinterpretoval, páčila sa jej a tak sme sa vybrali do štúdia nahrať ju," opisuje zrod spolupráce Zoli Sallai.



Spoločná súhra


"Je to naša prvá spolupráca a myslím si, že sme sa našli ako hudobne, tak aj ľudsky. Zoli je hudobník telom aj dušou, maximálne odovzdaný tomu, čo robí. Celá pieseň vlastne vznikala za behu. Poslala som mu text, ktorý ešte nebol vo finálnej verzii a on na to zložil hudbu. Všetko to boli najskôr len také náčrty, ale postupne sa z toho vyformovala naša skladba. Mne sa páčila hudba a Zolimu text a tešíme sa, že je vonku," uviedla Mirka Partlová.

Vlastná výpoveď


Speváčka a herečka sa v úlohe textárky predstavuje po prvý raz. "Odkedy som na scéne, tak sa skrývam len za texty autorov hier, ale tento je môj. Písala som ho, keď mi bolo smutno. A v mojom okolí som mala veľa smutných ľudí, ktorí boli buď sklamaní z lásky, alebo sa po dlhoročnom vzťahu rozišli. Je to taká výpoveď. Či už moja osobná, alebo zo skúseností iných. Myslím si, že sa v nej nájde každý, kto si už niečím podobným prešiel," doplnila.

Zoli Salai je dlhoročným členom No Name. Foto: TASR/Bohdan Kopčák


Kamaráti z No Name


Tvorcovia si na nahrávanie skladby Sám pozvali dlhoročného zvukového majstra skupiny No Name Romana Šoltýsa a ďalších členov domovskej kapely. Za bicie si sadol Ivan Timko, akustickú gitaru nahral Dušan Timko, basovú Martin Gašpar, ktorý je dlhoročným spolupracovníkom No Name.

"Kolegov z kapely som oslovil preto, že sme zohratí už viac ako 20 rokov. Poznáme svoje interpretačné schopnosti a muzikálne cítenie a naša spoločná tvorivosť nás posúva viac a viac vpred. Je to naša spoločná mimokapelová činnosť, ktorá nás baví a zároveň obohacuje," konštatuje Zoli Sallai a dodáva: "V poslednom období som dosť kreatívny a dostávam veľa impulzov. Všetky skladby, ktoré skomponujem, si zapíšem a poďakujem sa Bohu za inšpiráciu. Čím viac sa venujem muzike a rôznym žánrom - muzikálu, popu, jazzu, klasike či filmovej hudbe, tým širšie spektrum harmónie sa predo mnou otvára. V každom prípade sa venujem kapelovej tvorbe No Name, ale snažím sa ponúknuť skladby aj iným interpretom alebo mojim študentom na konzervatóriu v Košiciach, kde aj s Igorom Timkom učíme."

Informáciu pre TASR poskytla Nora Krchňáková, PR manažérka agentúry NK Factory.

Komentáre