Hudba a film

VIDEO: Jana Kirschner naspievala pieseň k filmu Ostrým nožom

"Pieseň Dunaj svojím textom, melódiou aj atmosférou citlivo dopĺňa snímku režiséra Teodora Kuhna."

TASR, 2. februára 2019 9:00
Speváčka Jana Kirschner, archívna snímka Foto: TASR/Dano Veselský
Do slovenských rádií sa v stredu dostáva emotívna skladba Dunaj, ktorú nahrala speváčka Jana Kirschner a venovala ju novému slovenskému filmu Ostrým nožom, inšpirovanému príbehom vraždy Daniela Tupého. "Do éteru vstupuje aj videoklip, ktorý hoci rozpráva svoj vlastný príbeh, odhaľuje aj niekoľko filmových scén," TASR informoval PR manažér Marek Suchitra.

Pieseň, ktorá sa dočkala svojho filmu

Pieseň Dunaj svojím textom, melódiou aj atmosférou citlivo dopĺňa snímku režiséra Teodora Kuhna, ktorá sa do kín dostane od 21. februára. "Pesničku Dunaj som nosila v hlave veľmi dlho. Napokon vznikla takmer náhodne, v štúdiu pri jam session. Bola hotová asi za päť minút a nás okamžite prekvapilo, aká silná emócia z nej išla," opisuje Jana Kirschner. "Hovorila som si, že toto asi nie je pesnička na platňu. Cítila som však, že sa jedného dňa objaví film, na ktorý bude 'sedieť'. Zhodou okolností som asi o týždeň čítala rozhovor s Teom a okamžite som mu napísala. A on mi hneď odpísal - 'Áno, je to tá pravá pesnička'," prezradila speváčka s tým, že skladba Dunaj a film Ostrým nožom sa navzájom dokonale dopĺňajú.

"Kreatívni ľudia sa asi vo vzduchu prepájajú myšlienkami. Bez toho, aby sme sa s Teom predtým stretli, som napísala text, ktorý presne sedí k jeho filmu. Je to zázrak. Pesnička, ktorá len tak 'plávala' v priestore, zrazu v spojení s týmto filmom prináša skutočný a silný odkaz," myslí si Kirschner, ktorá je autorkou textu a hudbu skomponovala spolu s Tomášom Fuchsom. Réžie videoklipu sa ujal Teodor Kuhn.

Videoklip ako vystrihnutý z filmu

Režisér sa Kirschnerovej skladbu rozhodol netradične zakomponovať priamo do deja očakávanej snímky. "Pieseň Dunaj má vo filme dôležité miesto a stáva sa súčasťou príbehu. Je umiestnená v scéne, z ktorej ma dodnes pri pozeraní mrazí," prezradil Kuhn s tým, že skladba má v sebe zvláštnu nostalgiu: "Akoby sa stalo niečo veľmi smutné, ale už dávno a ostala len matná spomienka a prázdno, ktoré sa už nikdy nezaplnia. Zhrubnutá jazva. Myslím, že presne o tom je náš film."



V hlavnej úlohe Roman Luknár

Ostrým nožom rozpráva fiktívny príbeh Ľudovíta, ktorému neonacisti zavraždia syna. Z útoku sú obvinení štyria páchatelia, pre chybné rozhodnutie sudkyne sa však dostanú na slobodu. Otec, odhodlaný odhaliť pravdu, sa púšťa do nevyrovnaného boja s nečinnou políciou, skorumpovaným súdnictvom aj vládnucou mafiou.

Hlavnú postavu filmového otca stvárnil Roman Luknár, matku zavraždeného chlapca si zahrala Ela Lehotská, v úlohe syna vystupuje Dávid Hartl. V ďalších postavách sa predstavia Miroslav Krobot, Marián Mitaš, Táňa Radeva, Jana Oľhová či raperi Moloch Vlavo a Momo.

Film produkuje spoločnosť nutprodukcia, koproducentami sú Madness Productions, RTVS a nutprodukce. Do kín ho prinesie Continental film.

Komentáre