Hudba a film

V Brne možno chodiť po stopách svetoznámeho skladateľa Leoša Janáčka

"K Leošovi Janáčkovi sa Brno hrdo hlási, prežil v ňom takmer celý život. Jeho chodník obsahuje asi 10 zastávok."

TASR, 29. júna 2019 8:00
Leoš Janáček Foto: wikipedia
České mesto Brno svojim návštevníkom v letnom období ponúka rôzne nové možnosti na aktívny pobyt i poznávanie jeho minulosti a súčasnosti.

Podľa riaditeľky Turistického informačného centra Jany Janulíkovej pokladom Brna je jeho centrum s množstvom kultúrnych podujatí, gastronomických a iných príležitostí na zábavu a zážitky. Okrem koncertov je hudbe venovaný nový Janáčkov chodník, ktorý obsahuje miesta, kde tento svetoznámy skladateľ žil, tvoril, kam chodil.

"K Leošovi Janáčkovi sa Brno hrdo hlási, prežil v ňom takmer celý život. Jeho chodník obsahuje asi 10 zastávok, nechýba Janáčkov archív, ani jeho domček s klavírom, ktorý sa teraz reštauruje pre ďalšie využitie. Na propagačné aktivity sme založili web leosjanacek.eu, kde sa možno veľa dozvedieť o Janáčkovej tvorbe i ako vnímal Brno. Tohto velikána približujeme i hravou formou - krátkymi videami aj hudobným pexesom," uviedla pre TASR Janulíková.

Brno je považované za mesto vedy a výskumu. Popri vedeckých inštitúciách tam pôsobí 13 vysokých škôl. Z nich tri oslavujú významné výročia: storočnicu Masarykova a Mendelova univerzita a VUT (Vysoké učení technické) 120. výročie. Okrem iných podujatí spájajúcich vedu a umenie si uctia najvýznamnejšieho brnianskeho vedca Gregora Johanna Mendela. Keďže zakladateľ genetiky bol všestranná osobnosť festival Mendel je... bude multižánrový (19. – 21. 7.).

Novodobú históriu moravskej metropoly možno spoznať na pripravovanej výstave 100 rokov Veľkého Brna. Expozícia na Novej radnici (1. 7. – 11. 8.) dokumentuje pripojenie 23 okolitých obci k mestu, čím sa v roku 1919 Brno zväčšilo takmer sedemkrát a zdvojnásobil sa počet obyvateľov. Otvorila sa tiež cesta k jeho veľkému rozvoju v 20. a 30. rokoch v oblasti kultúry, školstva i architektúry.

Úspešný projekt Gourmet od roku 2016 realizovaný v Brne v tomto roku rozšírili na celý Juhomoravský kraj. Odborníci v ňom hodnotia gastronomické podniky v piatich kategóriách (reštaurácia, bistro, kaviareň + cukráreň, pivovar + pivnica, vinárstvo + vinná galéria). Jeho oficiálne vyhodnotenie sa uskutoční 20. júna.
"Unikátnou ubytovacou novinkou nielen v Českej republike je hotel Anybody, ktorý má pre páry 10 izieb zariadených v štýle ikonických filmov zo zlatej éry svetovej kinematografie 60. rokov minulého storočia," dodala Janulíková.

Komentáre