Hudba a film

Uzly a pomaranče

"UZLY A POMARANČE vracajú do kín zanedbávaný žáner hraného filmu pre mládež."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 3. júna 2019 15:36
UZLY A POMARANČE vracajú do kín zanedbávaný žáner hraného filmupre mládež Foto: Continental Film
A keď zabudnem, čo si mám pamätať a budem si pamätať to, na čo mám zabudnúť?", opýtal sa Darek. Matka vytiahla z vrecka povrázok a podala mu ho: „Urob si uzol.“ V jej svete nebolo miesto na blúdenie a pochybnosti. Kto sa riadil matkinými zákonmi a vedel viazať uzly, ten nemohol zísť z cesty.


Uzly a pomaranče sú adaptáciou románu renomovanej a vo svete úspešnej českej autorky Ivy Procházkovej, ktorá sama adaptovala svoj text do filmového scenára. Príbeh detí pomaly ale isto sa približujúcich k hranici dospelosti je citlivým obrazom života dnešných mladých ľudí, ktorí sú neraz priskoro konfrontovaní s tvrdou realitou života dospelých. „Uzly a pomaranče rozprávajú príbeh o ranách a pomarančovej vôni na prahu dospelosti, o statočnosti, zodpovednosti, o prvej láske, jedným slovom o dospievaní. Veľkú úlohu tu hrajú kone ako sny, ako vyjadrenie túžby po nespútanosti, ako záväzok, ako láska aj ako smútok z nenávratne odchádzajúceho detstva“, hovorí o príbehu prozaička a scenáristka Iva Procházková, ktorá svojou literárnou tvorbou už mnohokrát dokázala, ako veľmi dobre rozumie vnútornému svetu dospievajúcich. Režisér Ivan Pokorný k tomuto dodáva: „Nežijeme vôbec v idylickej dobe a dospievanie nie je prechádzka ružovým sadom. Je to obdobie silných emócií, vzdoru, bezradnosti, radikálnych rozhodnutí aj absolútnych súdov, ktorými si prejde každý z nás, obdobie dosť kruté, ale zároveň dojemné a humorné.“

Také je napokon aj celkové vyznenie príbehu štrnásťročného Darka, ktorý po smrti svojej matky, ku ktorej mal nežný a vrúcny vzťah, žije s otcom a mentálne postihnutou sestrou v malej dedinke na česko-nemecko-poľskom pomedzí. Ťažká ekonomická i rodinná situácia mu skrížila mnohé plány a na jeho pleciach je omnoho viac povinností, ako je bežné pre jeho vrstovníkov. Do života mu však vstupuje prvá láska k nemeckému dievčaťu Hanne a kone, ktoré sú pre neho prísľubom slobody a dobrodružstva a pre ťažko skúšanú rodinu nádejou na nový začiatok. Ale veci sú v skutočnosti omnoho zložitejšie... Príbeh v sebe spája dobrodružné prvky s prvými nežnými náznakmi erotického vzťahu, nad všetkým však dominuje túžba dospievajúceho chlapca po akceptácii, láske a odstránení krutostí páchaných tak na ľuďoch ako aj na zvieratách.

Príbeh Uzly a pomaranče bol vo svojej rovnomennej románovej podobe preložený do piatich jazykov a ocenený prestížnymi literárnymi cenami v niekoľkých európskych krajinách. Jeho filmová podoba vznikla v koprodukcii spoločností troch krajín – Českej republiky (Daniel Severa Production, Česká televize), Nemecka (Kinderfilm, Mitteldeutscher Rundfunk a Slovenska (Trigon Production a RTVS). Vznik filmu podporili aj štátne fondy – Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie a regionálny fond Mitteldeutsche Medienförderung. Film je, rovnako ako kniha, určený najmä mládeži. Scenár k filmu napísala autorka knihy – spisovateľka a scenáristka publikujúca v češtine aj nemčine Iva Procházková, režisérom filmu je jej celoživotný partner, režisér a herec Ivan Pokorný. Tím tvorcov aj herecký ansámbel bol rovnako česko-nemecko-slovenský. V hlavných úlohách sa predstaví Tomáš Dalecký (Darek), mladá a populárna nemecká herečka EmilieNeumeister (Hanna), Stanislav Majer, Leoš Noha, Steffen Groth, ale aj česká speváčka Ewa Farna. Zo slovenských hercov vo filme diváci uvidia Evu Sákalovú a Ľuboša Kostelného.

Film za už za sebou nemeckú aj českú premiéru, k slovenským divákom sa dostane od 13. júna a do kín ho uvádza distribučná spoločnosť Continental Film.

Komentáre