Hudba a film

Film Úsvit planéty opíc je technologickým míľnikom

"V kinách máte možnosť zhliadnuť film Úsvit planéty opíc. Popri skvelom deji sa môžete tešiť aj na špičkové vizuálne efekty, ktoré posúvajú možnosti kinematografie opäť ďalej. "

Erik Stríž, 18. júla 2014 14:00
Úsvit planéty opíc Foto: Weta Digital


Zápletka druhej časti nového filmového spracovania románu Planéta opíc od Pierre Boullea bude priamo nadväzovať na prvú časť. Po tom, ako sa ľudia a opice symbolicky rozišli v sekvojovom lese v San Franciscu, sa začala svetom šíriť nákaza. Novodobý mor postupne ničí celú ľudskú civilizáciu, kvôli čomu sa ľudia stávajú nedôverčiví, paranoidní a žijú v skupinách. Opice sú však pred týmto vírusom imúnne a preto sa ich civilizácia, naopak, zveľaďuje. Rodia sa nové opice, zakladajú spoločenstvá, tvoria hierarchie a systém. S ľuďmi majú negatívne vzťahy, avšak dlho žijú viacmenej v mierovom stave. Situácia sa mení až v priebehu filmu, v ktorom očakávame položenie základov toho, čo považujeme za podstatu “planéty opíc”.



Nakrúcanie druhej časti novodobej ságy o vojne medzi ľuďmi a opicami sa presunulo z interiérov do exteriéru. Táto skutočnosť sa zaslúžila o to, že vznikli celkom nové potreby, ale aj možnosti a technologické riešenia.

Postavy opíc, koní, kôz a rôznych iných zvierat bolo potrebné vložiť do ich takmer prirodzeného prostredia a všetko nastaviť tak, aby sa nám, divákom, javili prirodzene. To je, samozrejme, náročná úloha, s ktorou sa až v posledných rokoch dokážu čiastočne vysporiadať veľké štúdiá tvoriace počítačové efekty pre veľkorozpočtové filmy. V prípade filmu Úsvit planéty opíc sa o tieto efekty postarala spoločnosť Weta Digital, ktorá má vo svojom portfóliu práce na filmoch ako Ironman, Hobbit a Wolverine.

Úsvit planéty opíc Foto: Weta Digital

Herectvo virtuálnych postáv


V prípade filmu Úsvit planéty opíc sa pri animovaní opíc, ich prejavov, gestikulácie, mimiky a vôbec všetkého, čo s nimi súvisí, používali počítače. Pohyby však nevznikali priamo v nich pod hlavičkou dobrých animátorov, ale boli na virtuálne postavy doslova prenesené od reálnych hercov. Postavu šimpanza Ceasara si zahral Andy Serkis, ktorý sa stal vo svete kinematografie 21. storočia ikonou. Tento herec, ktorého skutočnú tvár pravdepodobne ani nepoznáte, si zahral už množstvo famóznych postáv. Jeho tvár však ostávala skrytá preto, lebo sa jeho herecké umenie a schopnosti presného vyjadrenia emócií prostredníctvom mimiky prevádzali na virtuálne postavy.



Použitá technika sa nazýva mocap, teda “motion capture”. Pri použití tejto techniky sú herci navlečení do neatraktívnych priliehavých kostýmov s vyznačenými bodmi. Tieto body majú navyše aj na tvári, pričom ich počas hereckého výkonu sleduje kamera pripevnená k ich vlastnej hlave. Prvou fázou je teda sledovanie pohybu ako takého, vrátane chôdze či gestikulácie, druhou fázou je sledovanie pohybov tváre. Toto všetko sa následne prevedie prostredníctvom pokrokových softvérov na virtuálnu postavu, ktorou je v tomto prípade opica.

Niektoré zdroje na internete uvádzajú, že nakrúcanie technikou mocap v exteriéri je ťažšie, ako sa pôvodne zdalo. Údajne sa herci už po niekoľkých klapkách nesmierne potili a zapáchali, čo neskôr začalo nakrúcanie doslova znepríjemňovať. Zrejme sa ale herci i celý štáb prekonali, keďže máme možnosť vidieť film vo svojej finálnej podobe.


Desiatky skrytých hercov


Keď pôjdete na film Úsvit planéty opíc do kina, okrem špičkových vizuálov efektov sa dočkáte aj výborných hercov. Popri Jasonovi Clarkovi môžete vidieť Garyho Oldmana, ktorých rozpoznáte veľmi ľahko. S určením hercov budete mať problém len pri ľudoopoch, ktorých však stvárnili skutočné herecké esá. Už spomenutý Andy Serkis je majstrom mocap herectva, určite si však vašu pozornosť zaslúži aj postava zlého ľudoopa Kobu. Pod virtuálnym oblekom sa nachádza Toby Kebbell, skvelý anglický herec, ktorého ste mohli vidieť v úlohe rozmaznaného syna mafiánskeho bossa v snímke Rock’n’rolla.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Tieto novinky prišli do našich kín
Adam Sandler a Drew Barrymore sa opäť stretli v spoločnej komédii
Nicolas Cage hviezdi ako bývalý trestanec
J.K. Rowlingová píše scenár k filmu. Vráti na plátna Harryho Pottera?
Trailer k filmu 38: Rodina, reprezentácia aj splnený americký sen
Najlepšie zarábajúce filmy všetkých čias: Prvenstvá drží sci-fi

Komentáre