Hudba a film

FOTO: Umenie ulice nemusí byť brak. Svedčí o tom výstava Magic City

"Výstava Magické mesto: Umenie ulice spája 66 umelcov z 22 krajín sveta. Ich diela si môžete pozrieť v nemeckom Mníchove."

Katarína Bačová, 4. mája 2017 11:00
Umenie ulice dokáže prekvapiť. Foto: TASR/AP
Street art (v preklade pouličné umenie) už dávno neznamená len graffiti, nastriekané na stenách budov, alebo oplzlé obrázky. Tisíce umelcov po celom svete dávajú tomuto pomenovaniu zmysel a tvoria umenie, ktoré dokáže človeka ohúriť i priniesť mu nový pohľad na svet. Často je tiež manifestom, ktorým umelci reagujú na súčasné dianie.

Výstavu opisujú ako vizuálne dobrodružstvo


Nemecký Mníchov hostí aktuálne výstavu s názvom Magic City: The Art of the Street , teda Magické mesto: Umenie ulice. Môžete tu vidieť diela 66 umelcov z 22 krajín sveta. Kurátor výstavy Carlo McCormick hovorí o Magic City ako o spojení klasickej výstavy v múzeu, pokiaľ ide o kvalitu, pouličného festivalu, ak sa rozprávame o množstve umelcov, a tiež zábavy. Nájdete tu 3D obrazy, nástenné maľby i multimediálne inštalácie.

Každé dielo je jedinečnou výpoveďou umelca, ktorý dostal (takmer) neobmedzený priestor na realizáciu. Pomocou sprejov, farieb, lepidiel, ale aj háčkovania stvorili špičkoví artisti vlastné mesto plné kreativity a stelesnených snov. Tvorcovia výstavu opisujú ako "vizuálne dobrodružstvo".



Umelci sú vždy tými, ktorí sa neboja vyjadriť svoj názor a prostredníctvom svojich diel vždy vykričia svoje pocity do sveta. V spojení s príťažlivým stvárnením tak vzniká zaujímavé svedectvo o našej dobe.

Muž, ktorý vychádza z rámu


Mexický umelec Juandres Vera získal za svoje diela niekoľko ocenení a vystavoval v svetových galériách v Paríži, New Yorku či Monterrey. Na výstave Magické mesto sa prezentuje 3D obrazom s vlastnou podobizňou. "Každý sa ma pýta 'Si to ty?', 'Je to tvoj autoportrét?'. A ja hovorím áno aj nie, pretože je to len časť mojej osobnosti. Je to niečo ako zviera, šelma, ktorá je veľmi náročná a vyžaduje si splnenie svojich želaní. Preto aj vychádza z rámu," vysvetľuje Vera. Koruna z peňazí a štipcov je odkazom na kresťanskú symboliku. Zobrazuje peniaze, ktorými sa chtiac či nechtiac musíme v živote zaoberať – sú našou korunou z tŕňov.

Návštevníčka si fotí dielo mexického umelca Juandresa Veru na výstave s názvom Magic City : The Art of the Street (Magické mesto: Umenie Ulice) v Mníchove 2. mája 2017. Foto: TASR/AP


Dielo, poukazujúce na pokrytecký boj o mier


Američan Tristan Eaton získal už ako 18-ročný cenu za dizajn hračky, ktorú sám navrhol. Tvoriť začínal na uliciach Los Angeles. O jeho kvalitách svedčí fakt, že jeho obrazy sú súčasťou stálej expozície v Múzeu moderného umenia v New Yorku (Museum of Modern Art).

V Mníchove tvoril pomocou sprejov. Dielo propaguje mier, no zároveň poukazuje na "pokrytecký boj o mier. Ide o Eatonovu reakciu na utečeneckú krízu, terorizmus. Svet mu skrátka v súčasnosti pripadá "dosť strašidelný".

Návštevníci si prezerajú kresbu amerického umelca Tristana Eatona. Foto: TASR/AP


Nečakané asociácie a zaujímavé životné príbehy sa skrývajú za každým dielom. Výstavu, prezentujúcu najlepších street artových umelcov, si môžete pozrieť do 3. septembra 2017 v Mníchove, v novembri sa presúva do Štokholmu. Alebo nahliadnite do Magického mesta aspoň prostredníctvom fotografií v našej galérii.

Galéria:




ODPORÚČAME TIEŽ:
Gilotína má 225 rokov. Módna bola v čase Veľkej francúzskej revolúcie
Janko Lehotský napísal takmer 500 piesní. Muziku má rád, lebo zbližuje
Slováci natočili film z Azorských ostrovov. Upozorňujú na konzum
Aplikácia Snapseed upravuje aj škaredé fotky do krásy

Komentáre