Hudba a film

Tribečské múzeum predstavuje 147 bábik z tridsiatich krajín sveta

"Najstarším exponátom je bábika v tekovskom kroji, ktorú získala manželka zberateľa ako šesťročná od svojich starých rodičov. "

TASR, 9. marca 2018 9:00
Záber z plagátu výstavy Foto: screenshot
Zbierku bábik Jaroslava Burjaniva z troch desiatok krajín z rôznych kútov sveta predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Spomedzi 147 nainštalovaných exponátov vynikajú bábiky v ľudových odevoch z viacerých regiónov Slovenska. Najstarším exponátom je bábika v tekovskom kroji, ktorú získala manželka zberateľa ako šesťročná od svojich starých rodičov.

„Súčasťou výstavy je aj kolekcia bábik z Francúzska, Nórska a Nemecka, dar od Dany Kačmárovej, a tiež bábiky z Vietnamu, ktoré pani Burjanivovej darovali jej bývalí študenti,“ informovali pracovníci Tribečského múzea. Výstava bábik potrvá do 10. mája tohto roka.

Jaroslav Burjaniv z Tlmáč, bývalý strojný inžinier a dnes dôchodca, sa venuje zberateľstvu spolu s manželkou celé desaťročia. Začiatok budovania zbierky bábik spadá do jeho študentských čias. Prvú bábiku, japonskú nevestu, dostal v roku 1964 na výmenu za miniatúru krojovanej Slovenky od priateľky z Japonska, s ktorou si písal.

Druhú bábiku mu podaroval priateľ z Walesu, s ktorým si tiež dopisoval. Džina z rozprávky o Aladinovej lampe si priniesol ako suvenír z bývalého ZSSR. Ďalšie prírastky do rodiacej sa zbierky predstavovali bábiky, ktoré získal počas svojho pracovného pobytu v Indii, Rusku či Uzbekistane.

Čas dovoleniek v rôznych krajinách bol aj časom získavania ďalších a ďalších krojovaných bábik do zbierky. Mnohé bábiky dostal do daru od priateľov a známych. Zbierka Burjaniva sa tak postupne rozrástla o prírastky z Litvy, Mexika, Belgicka, Egypta, Nového Zélandu, Jamajky, Chorvátska, Turecka, Grécka, zo Španielska, Senegalu a ďalších krajín.

Komentáre