Hudba a film

Ďalšia trojica filmov od Tarantina, videli ste ich?

"Gauneri, otrokári, komiksové postavy stvárnené hereckými legendami a nezvyčajná výprava. Aj taká je tvorba Quentina Tarantina. "

Erik Stríž, 21. marca 2014 14:00
Reservoir Dogs (Gauneri) (1992) Foto: Live Entertainment


V prvej časti nášho mini-seriálu o tvorbe režiséra, scenáristu a herca Quentina Tarantina sme sa venovali trom jeho filmom, ktoré sú dnes považované za kultové snímky kinematografie. Pulp Fiction, Kill Bill a Inglourious Basterds reprezentujú Tarantinovu tvorbu naprieč 90. rokmi minulého a prvým desaťročím nášho storočia. Dnes sa budeme venovať ďalším trom snímkam, ktoré sa prakticky ihneď po premiére zaradili do filmovej siene slávy.

Tarantino v skratke


Quentin Tarantino patrí medzi najvýznamnejších svetových režisérov a scenáristov a pre mnohých predstavuje akýsi kult. To, čo spraví Tarantino, je automaticky považované za legendárne. Tento 50-ročný milionár z Knoxville v americkom štáte Tennessee sa od mnohých iných kolegov zo svojej brandže líši nielen svojím prístupom k filmovej tvorbe, ale aj samotným životom.

Zdroje hovoria, že Quentin nemal celkom šťastné detstvo, ktoré ho výrazne poznamenalo. Snáď vďaka nemu má celkom jedinečný pohľad na filmové násilie a brutalitu. Syn slobodnej 17-ročnej matky vyrastal najmä v spoločnosti svojej starej mamy, ktorá trávila množstvo času sledovaním televízie a Quentin túto jej aktivitu celé detstvo zdieľal. Táto skúsenosť spolu s viacerými neúspechmi v pracovnom živote sa neskôr pretavila do schopnosti cynicky rozprávať príbehy z prostredia, pre ktoré sú typické násilie, drogy a rôzne subkultúry.

Reservoir Dogs (Gauneri) (1992) Foto: Live Entertainment

Reservoir Dogs (Gauneri) (1992)


Rozpočet: 1,2 miliónoa USD
Zisk: 2,8 miliónov USD
Obsadenie: Harvey Keitel, Tim Roth, Chris Penn, Steve Buscemi

Gauneri z roku 1992 sú síce celkom samostatný a jedinečný film, v kontexte filmovej tvorby Tarantina však predstavujú akýsi prológ k snímke Pulp Fiction (1996). Hovorí sa dokonca, že tajomný kufrík z Pulp Fiction obsahuje kradnuté diamanty práve z filmu Gauneri.

V každom prípade sa práve týmto filmom začal Tarantino dostávať do povedomia širokej verejnosti a ponúkol nový pohľad na vyrozprávanie gaunerského príbehu. Dlhé scény s nie celkom zmysluplnými konverzáciami, dôraz na charakterové vlastnosti postáv a udržiavanie diváka v napätí z toho, čo príde, je do určitej miery pre Tarantina typické ešte aj dnes.

Vo filme sa vo výbornej forme predstavili herci ako Steve Buscemi, Harvey Keitel a Tim Roth, zrejme najviac pozornosti si však vyslúžil Michael Madsen v úlohe egoistického násilného džentlmena Victora "Vic" Vega. Ten si v súvislosti s pripravovanou krádežou vyslúžil prezývku Mr. Blonde. Zaujímavosťou je, že postavu s podobným charakterom a menom Vincent Vega Tarantino zapracoval aj do svojho ďalšieho filmu, už spomínaného Pulp Fiction, ktorého stvárnil John Travolta.

Sin City - mesto hriechu (2005) Foto: Dimension Films

Sin City - mesto hriechu (2005)


Quentin Tarantino ako špeciálny režisérsky hosť
Rozpočet: 40 miliónov USD
Zisk: 158,7 miliónov USD
Obsadenie: Bruce Willis, Jessica Alba, Benicio del Toro, Elijah Wood

Film Sin City natočený podľa komixovej predlohy Franka Millera nie je dielom jediného režiséra, ale až troch. Tarantino bol k projektu prizvaný ako hosť, nesie však jeho jasný rukopis a preto je aj toto avantgardné filmové dielo považované za jednu z kultových tarantinoviek.

V Sin City si zahrala plejáda klasických a aj mladých filmových hviezd, od Brucea Willisa po Jessicu Alba. Nezvyčajné vizuálne spracovanie filmu v troch farbách (biela, čierna, červená) vnáša do na prvý pohľad nesúvislých príbehov celkom nový rozmer pochmúrnosti, temnosti a morálnej skazenosti. V protiklade k tomuto vizuálu však vystupujú hlavné postavy stelesnené hercami Bruceom Willisom a Mickey Rourkeom, ktorých násilný prejav je v mimoriadnom kontraste s ich vnútorným prežívaním a potrebou naplnenia spravodlivosti.

Django Unchained (Nespútaný Django) (2012) Foto: Weinstein Company

Django Unchained (Nespútaný Django) (2012)


Rozpočet: 100 miliónov USD
Zisk: 425,3 miliónov USD
Obsadenie: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L. Jackson

Čo vznikne, keď sa spojí Quentin Tarantino, Leonardo DiCaprio a Samuel L. Jackson? Mal by to byť súlad hereckého umenia, atypického vyrozprávania príbehu a svojskej brutality. To všetko nachádzame práve v snímke Django Unchained, ktorá je zatiaľ poslednou tarantinovkou, zároveň najdrahšou a najziskovejšou. Vo finančných záležitostiach predbehol aj Nehanebných bastardov z roku 2009, ktorí boli považovaní za Tarantinov veľký úlet.

Film odohrávajúci sa krátko pred Občianskou vojnou v Amerike (1861-1865) je zasadený do južanského prostredia a pojednáva o černošskom otrokovi Djangovi, ktorý si pomocou zabíjania hľadá cestu k slobode a k svojej stratenej žene.

Film Nespútaný Django nesie rukopis Quentina Tarantina, má však celkom iný charakter ako jeho ostatné diela. Nejde ani tak o to, že je zasadený do historického prostredia, ako skôr o kontroverzie, ktoré so sebou priniesol. Explicitne hovorí o rasizme, potrebe vybojovania si slobody s pomocou brutality a násilia a opäť ponúka scény, ktoré nie sú vhodné pre slabšie povahy.

Gauneri, otrokári, komiksové postavy stvárnené hereckými legendami a nezvyčajná výprava. Aj taká je tvorba Quentina Tarantina.

Komentáre