Hudba a film

Za hudbu sa na Slovensku platí najmenej

"Skratka SOZA je autorom, vydavateľom aj používateľom hudby dobre známa. Hoci sa platenie autorských odmien každému nemusí páčiť, zákon je zákon. Na Slovensku sú však autorské odmeny najnižšie v EÚ."

Webmagazin.sk, 24. júna 2014 11:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann


SOZA, teda Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam, je neziskové občianske združenie autorov a vydavateľov hudobných diel, ktorý chráni práva domácich aj zahraničných tvorcov na základe medzinárodných štandardov, transponovaných do našej legislatívy. Z viacerých strán sme mohli v minulosti počuť sťažnosti na povinnosť uhrádzať autorské odmeny autorom za používanie ich diel. Sú však oprávnené?

Treba si uvedomiť, že hudobné diela sú majetkom autorov, a preto s nimi nemožno nakladať bez ich vedomia a súhlasu. Je to podobná situácia, ako keď niekto vymyslí aplikáciu a vy za jej používanie zaplatíte. Ruku na srdce, koľko platených aplikácií máte v mobile? Napadlo vám niekedy sťažovať sa, že ste si ich museli kúpiť? A ani požičanie knihy z knižnice nie je zadarmo...

Najnižšie poplatky v Únii


Na to, ako je to s poplatkami u nás a inde v Európe, sme sa opýtali priamo v SOZA, ktorá je súčasťou medzinárodných štruktúr, ako CISAC, GESAC a BIEM. Podľa štatistík Medzinárodnej konfederácie spoločností autorov a skladateľov CISAC sa v roku 2012 sumy výberov autorských odmien pre autorov zo všetkých oblastí umenia v jednotlivých krajinách Európy výrazne líšili. Kým Dáni zaplatili 25,1 eur, na jedného Slováka to bolo iba 1,2 eur.

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann
Pomerne vysoká suma vyšla aj na jedného Švajčiara – 23,2 eur, vo Francúzsku je to o čosi menej – 14,9 eur. Zo susedných štátov najviac platia Rakúšania – 13,3 eur, Maďari 4,9 eur, Poliaci 2,3 eur a Česi 3,2 eur. Celosvetový priemer je pritom 1,8 eur na jedného obyvateľa, pričom túto hranicu prekročilo až 35 krajín. Slovensko sa drží pod týmto priemerom.

Čo sú tantiémy?


Kým používatelia hudby platia poplatky za použitie hudby na verejnosti, autori, interpreti a vydavatelia dostávajú svoje autorské odmeny. Sú to takzvané tantiémy z hudby, napríklad z takej, ktorá sa hrá v kluboch na diskotékach, v reštauráciách, baroch, kúpaliskách, jarmokoch a podobne.

Nárok má na ne každý, preto, ak aj vy vytvoríte alebo ste už hudobné dielo vytvorili, nahláste ho v SOZA a tiež budete zaradený do vyúčtovania. A ak sa váš výtvor použije, dostanete za neho odmenu, ktorá vám prináleží.

Komentáre