Hudba a film

SME SI ROVNÍ: Richard Müller nahral pieseň pre paraolympionikov

"V premiére zaznela v stredu večer počas slávnostného galavečera pri príležitosti odchodu paralympijského tímu do Pjongčangu. "

TASR, 2. marca 2018 10:00
Na snímke spevák Richard Müller počas slávnostného galavečera pri príležitosti odchodu slovenských reprezentantov na zimné paralympijské hry 2018 do juhokórejského Pjongčangu v stredu 28. februára 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar
Slovenskí paralympionici odcestujú v piatok 2. marca do juhokórejského Pjongčangu. Výprava bude mať 29 členov, z toho 15 športovcov. Na 12. Zimné paralympijské hry od 9. do 18. marca ich bude sprevádzať nová pieseň Sme si rovní, ktorá dostala názov podľa rovnomennej propagačnej kampane Slovenského paralympijského výboru.


Vydarená spolupráca


Pieseň Sme si rovní naspieval Richard Müller, hudbu zložil Ondřej Gregor Brzobohatý, text napísal Peter Uličný. V premiére zaznela v stredu večer počas slávnostného galavečera pri príležitosti odchodu paralympijského tímu do Pjongčangu.

"Je veľmi vydarená, mne sa veľmi páči. Prišla ponuka z výboru, ja som samozrejme bol od začiatku naklonený tejto myšlienke, takže to nebol problém. Vzhľadom na moju spoluprácu s Ondřejom Brzobohatým a Petrom Uličným som neváhal, koho oslovím. Len som bol zvedavý, akým spôsobom to celé prebehne. Jedna vec je osloviť, druhá mať pred sebou hudbu a text. To sa pošťastilo veľmi dobre a už sa teším na ďalšiu platňu, ktorú budeme spolu robiť," povedal pre TASR k novej piesni pre paralympionikov Richard Müller.



Najlepší slovenskí návrhári


V programe galavečera bola módna šou oficiálneho športového oblečenia výpravy, kolekcie spoločenského oblečenia pre zdravotne znevýhodnených, ktoré ponúkli módni návrhári Boris Hanečka, Richard Rozbor, Andrea Pojezdálová, Lenka Sršňová a Jana Kuzmová.

Predstavený bol maskot slovenskej výpravy lišiak Tom, ktorý sa zrodil vo výtvarnej súťaži, autorom návrhu je Kristián Biľ zo Základnej školy Malcov. Premiéru mala aj nová poštová známka v nominálnej hodnote 1 euro, ktorú vydala Slovenská pošta v náklade 200.000 kusov. Autorom známky je akademický maliar Igor Plačka.

Na snímke slovenská paralympijská reprezentantka v zjazdovom lyžovaní Henrieta Farkašová počas módnej prehliadky. Foto: TASR/Pavol Zachar


Pomocná ruka


"Nová platforma komunikácie Slovenského paralympijského výboru, ktorú sme dnes predstavili, má za úlohu práve upriamiť na blížiace sa 12. Zimné paralympijské hry, ktoré sa budú konať v Pjongčangu. Keď sme sa zamýšľali nad konceptom, tak módna prehliadka oblečenia bola ideálna, pretože jedna z tém, ktorú už otvorila Veronika Vadovičová na Plese v opere, bola ako sa obliekajú vozičkári a ľudia so zdravotným znevýhodnením.

Chceli sme poukázať, že nie je jednoduché vytvoriť kolekciu a športové oblečenie, ktoré nás reprezentuje na paralympijských hrách. Takže okrem športovej sme do programu zakomponovali aj tému sociálnu a práve platforma Sme si rovní má poukazovať, aby sa ľudia zamysleli a spoločne sme vytvorili lepšie Slovensko. Platforma nemá kritizovať, má podať pomocnú ruku ako zlepšovať jednotlivca, ako zlepšovať spoločnosť,"
uviedol pre TASR predseda Slovenského paralympijského výboru.

Komentáre