Hudba a film

Slovenský národný archív zachránil 400-ročný dokument zo Spiša

"V listine sú spísané pravidlá, ktoré vychádzali z náboženského, spoločenského a z každodenného života baníkov. "

TASR, 28. februára 2018 10:00
Na snímke detail listiny baníckeho bratstva svätej Barbory, ktorú sa podarilo reštaurátorskej dielni Slovenského národného archívu v Bratislave zachrániť. Foto: TASR/Maroš Černý
Reštaurátorská dielňa Slovenského národného archívu (SNA) v Bratislave zachránila poškodenú listinu z archívu v Spišskej Novej Vsi. Ide o listinu baníckeho bratstva svätej Barbory, ktoré pôsobilo od 15. storočia.

"V baníckych mestách, ako bola Spišská Nová Ves, sa baníci združovali do sociálnych združení, ktoré im potom navzájom poskytovali výhody. Spišská Nová Ves patrila do Provincie XIII spišských miest a títo baníci si svoje stanovy nechali spísať a potvrdiť v roku 1613," uviedol pre TASR riaditeľ Štátneho archívu v Košiciach Richard Pavlovič.

Zo života baníkov


V listine sú spísané pravidlá, ktoré vychádzali z náboženského, spoločenského a z každodenného života baníkov.
"Členovia bratstva si za svoju patrónku a ochrankyňu zvolili svätú Barboru. Bohoslužby bratstva sa konali v kaplnke vo farskom kostole, kde svätej Barbore postavili oltár a dali ho vysvätiť. Každý prijatý nový člen bratstva musel prispieť funtom vosku. Predstavenstvo neprijalo do bratstva nečestného človeka a nepoctivého zase vylúčilo. Každý člen bratstva bol povinný sláviť sviatok svätej Barbory a spolu s predstavenými ísť na oferu, ak tak neurobil, zaplatil pokutu tri funty vosku," citovala z listiny vedúca Archívu Spišská Nová Ves Nina Palková.

Listina baníckeho bratstva bola podpísaná richtárom mesta, členmi mestskej rady a opatrená visiacou pečaťou s erbom mesta. Vplyvom jej nesprávneho uloženia za posledných štyristo rokov bola značne poškodená. Archivári zo Spiša sa preto obrátili na odborníkov zo Slovenského národného archívu.



Na kozom pergamene


„Naša reštaurátorská dielňa je jednou z dvoch v rámci štátnych archívov na Ministerstve vnútra. Časť našich kapacít venujeme reštaurovaniu dokumentov z archívov v regiónoch," informoval riaditeľ SNA Ivan Tichý.
"Pravidlá baníckeho spolku svätej Barbory boli napísané štvorfarebne na kozom pergamene. Iniciály boli napísané červeným pigmentom, samotný text je písaný renesančným švabachom, pričom na listine vyniká prvá iniciála, ktorá je zdobená v niektorých kontúrach takzvaných mušľovým zlatom, ktoré sa pripravilo rozomletím alebo vymiešaním plátkového zlata vo vode," doplnil Tichý.

"Na listine sa podpísal nános rôznych nečistôt. Nebol to len prach a stopy rúk po používaní, ale škvrny po kvapkách vosku zo sviečok, rozmazané škvrny z tekutého vosku a nakoniec fľaky vzniknuté vlhkosťou," uviedol reštaurátor Ivan Galamboš s tým, že v dolnej časti sa na poškodení listiny podpísali hlodavce, ktoré vyhrýzli pergamen.
Na snímke pečať, ktorou je opatrená listina baníckeho bratstva svätej Barbory. Značne poškodený dokument z archívu v Spišskej Novej Vsi sa podarilo reštaurátorskej dielni Slovenského národného archívu v Bratislave zachrániť. Foto: TASR/Maroš Černý

Na doplnenie chýbajúcich častí bola vytvorená zmes kolagénových vlákien z pergamenu a svetlej usne doplnená prídavkom papierového vlákna získaného z historického ručného papiera.

Aby bola listina uchovaná a jej životnosť predlžená na maximum, bola vytvorená kartónová kazeta s pevným umiestnením pečate. Uložená a prístupná pre bádateľov bude v Štátnom archíve v Košiciach, pracovisku Archív Spišská Nová Ves.

Komentáre