Hudba a film

Slovensko bude mať prvý komiksový film

"Film vznikal dva roky a mal opačné poradie výroby, ako býva zvykom. "

TASR, 21. marca 2018 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš
Parralel je názov komiksovej drámy pre dospelých, ktorá príde do kín 31. mája. Film inšpirovaný skutočnými udalosťami vytvoril režisér, animátor a scenárista Matyas Brych. Mladý český tvorca, ktorý žije na Slovensku, si réžiu snímky podelil s Vladimírom Kriškom, ale scenár aj celá animácia je prácou samotného autora.

Inšpirovali ho americké komiksy DC a Marvel, japonské "anime", ale aj silná česká a slovenská tradícia. Inšpirácia vraj prichádzala aj z kníh o hobitoch, hrdinských príbehov, kde obyčajní malí tvorovia zachraňujú celý svet. "Dôležitým impulzom pre písanie scenára pre mňa boli hory a horolezecké príbehy. Najmä horolezci Joe Simpson, Simon Yates a Ueli Steck. Ueli Steck presne pred rokom však zahynul, keď sa v Himalájach chystal na expedíciu, v ktorej chcel bez kyslíka zdolať v jeden deň Lhotse, Nutze a Everest, čo pred ním nikto ani len neskúsil. Podľa mňa šlo o najlepšieho horolezca, aký kedy žil. Film je teda poctou týmto trom odvážlivcom a, samozrejme, všetkým, ktorí sa chceli 'dotknúť neba'," prezradil Brych k svojmu celovečernému debutu.

Hlavný hrdina filmu prisľúbi svojej žene, slávnej spisovateľke fantasy príbehov pre deti, ktorá tragicky umiera, že dokončí jej posledný príbeh pre ich milovanú dcérku. Ale zasiahnutý obrovskou stratou sa sám stáva súčasťou príbehu. Príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami je sondou do života muža, ktorý všetko stratil, okrem vôle žiť a prežiť.

Parralel vznikol v česko-slovenskej spolupráci. Producentom i výkonným producentom filmu je Slovák Patrizio Gente, ktorý na margo novinky poznamenal: "Doteraz sa na Slovensku nič podobné nevytvorilo. Lákajú ma nové veci, ktoré majú zmysel, a tak sme urobili nie film z komiksu, ale komiks z filmu. Pripravujeme ešte aj výtlačok komiksu ako prekvapenie. Mám rád výzvy a s kolegom režisérom Vladom Kriškom sme od prvej chvíle vedeli, že to bude náročný, krásny, no najmä zaujímavý film."

Film vznikal dva roky a mal opačné poradie výroby, ako býva zvykom. "Najzložitejšie bolo si toto poradie stanoviť. Najprv sa kreslil celý materiál, potom sa z neho postrihala reálna dĺžka filmu. Dabingoví herci museli veľa dialógov nahrávať naslepo, čomu sme potom prispôsobili dĺžky záberov. Až potom sme začali so samotnou postprodukciou a efektmi," dodal Kriško.

Komiksová dráma pre dospelých bude mať slávnostnú premiéru 30. mája, následne vstúpi do kinodistribúcie.
TASR informovala Nora Krchňáková, PR manažérka agentúry NK Factory.

Komentáre