Hudba a film

Rozhodnite o najlepšom slovenskom filme v ankete Slnko v sieti

"Diváci môžu rozhodnúť o najlepšom filme zo všetkých prihlásených hraných, dokumentárnych aj animovaných snímok."

TASR, 13. marca 2018 9:00
Na snímke zľava režisér Marko Škop a herci Emília Vášáryová a Milan Ondrík, ktorí získali ocenenie Slnko v sieti za film Eva Nová 16. apríla 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian
Súčasťou slávnostného udeľovania národných filmových cien Slnko v sieti bolo vlani aj odovzdanie historicky prvej Diváckej ceny. Tento rok budú mať diváci rovnako možnosť rozhodnúť o najlepšom slovenskom filme uplynulého roka. Ocenený film bude vyhlásený na slávnostnom ceremoniáli v piatok 6. apríla na Jednotke RTVS.

Diváci môžu rozhodnúť o najlepšom filme zo všetkých prihlásených hraných, dokumentárnych aj animovaných snímok. "Svojho víťaza vyberú z celkového počtu 27 filmov, z čoho je 12 hraných, desať dokumentárnych a päť animovaných. O víťaza v diváckej ankete sa teda uchádzajú aj filmy, ktoré sa neprebojovali do užšej nominácie akademikov," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústav (SFÚ) s tým, že divácka cena tak bude zaujímavou konfrontáciou vkusu zástupcov filmovej a televíznej akademickej obce s divákmi.

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš


"V minulom roku sa na výbere filmu zhodli a historicky prvým víťazom Diváckej ceny sa stal film Učiteľka Jana Hřebejka, ktorý získal aj cenu Slnko v sieti v kategórii najlepší hraný film," dodala.

Hlasovanie v diváckej ankete sa začalo 6. marca na stránke Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA): https://slnkovsieti.sk/divackacena. Potrvá do 31. marca a po jeho ukončení akadémia 3. apríla vyžrebuje jedného z hlasujúcich, ktorý získa dva cinepassy a ubytovanie pre dve osoby na Art Film Feste Košice (15.-23.6.) na dve noci podľa vlastného výberu. Ďalší dvaja vyžrebovaní dostanú vecné ceny v podobe filmových publikácií a DVD nosičov so slovenskými filmami. Všetci vyžrebovaní sa zároveň zúčastnia na slávnostnom ceremoniáli Slnko v sieti.

Komentáre