Hudba a film

Skupina Tugriki sa predstavuje dvoma singlami

"V skladbách Tugriki poslucháč nájde rock aj hĺbavú zádumčivosť, slovenčinu aj češtinu, surovo civilné aj citlivo osobné texty."

TASR, 4. februára 2018 9:00
Skupina Tugriki Foto: Tablet.TV
Mongolská mena Tugrik zapožičala svoj názov novej česko-slovenskej skupine zloženej zo samých výnimočných osobností miestnej scény. Tugriki tvorí štvorica Dorota Barová (Tara Fuki či Aneta Langerová), Ľuboslav Petruška (Chiki liki tu-a, Satin Lead), Igor 'Ozo' Guttler a Lukáš Fila (obaja Korben Dallas). Skupina práve predstavila svoj český aj slovenský singel, pesničky Sama a V kuchyni. Eponymný debutový album vydá v marci české vydavateľstvo Supraphon.

„Pred polročnou prestávkou našej domovskej skupiny Korben Dallas sme sa rozhodli, že počas nej potrebujeme hrať a tvoriť. Ako fanúšikovia Tara Fuki sme oslovili Dorotu Barovú, ktorú poznáme aj vďaka jej pôsobeniu v kapele Anety Langerovej, ktorá hosťovala na albume Korben Dallas Kam Ideme (2015 ) a bola krstnou mamou našej poslednej radovky Stredovek (2017). Od leta sme si začali vymieňať hudobné nápady a v novembri sme sa spoločne stretli v štúdiu,“ vysvetľuje genézu vzniku kapely basgitarista Lukáš Fila.

„S touto partiou som veľa vecí zažila prvýkrát. Prvýkrát mi zavolal niekto, koho som osobne poriadne nepoznala, že so mnou chce urobiť hudobný projekt, prvýkrát som zhudobnila slovenských text, prvýkrát som si zahrala s muzikantmi, ktorí ctia rockovú pieseň. Už po prvom stretnutí bolo jasné, že z projektu bude kapela,“ dodáva k tomu Barová, držiteľka cien Anděl v kategóriách Alternatívna hudba-World music a Objav roka za album Tara Fuki Piosenki do sna (2001) a v kategórii World music za album Tara Fuki Auris (2007).



V skladbách Tugriki poslucháč nájde rock aj hĺbavú zádumčivosť, slovenčinu aj češtinu, surovo civilné aj citlivo osobné texty. To všetko umocňuje všadeprítomný nadhľad a cit pre vtip, ktorý je zrejmý aj z netradične poňatých klipov k prvým dvom zverejneným piesňam.

„Chlapci vo mne prebudili spiacu rockerku a ja som priviezla trochu ženskej melanchólie. Všetko drží pohromade ako celok. Veľmi sa teším na živé hranie. To bude ešte ďalší rozmer, spoločná energia prúdiaca z pódia,“ uviedla pre médiá Barová. Tugriki nadviažu na vydanie albumu aprílovým turné po Česku a Slovensku. Informáciu pre TASR poskytla PR manažérka Linda Vallová.

Komentáre