Hudba a film

Skupina Hrdza vydáva nový album Neskrotený

"Okrem lídra sa na albume predstavujú aj speváčky Susanna Jara a Lucia Gibarti."

TASR, 12. decembra 2018 11:00
Z videoklipu k piesni Košieľočka od skupiny Hrdza. Foto: Youtube/Hrdza
Prešovská skupina Hrdza prichádza po úspešnom koncertnom roku 2018 s novým štúdiovým albumom Neskrotený. Predstavuje štrnásť noviniek, ktoré sú prevažne z dielne frontmana kapely Slavomíra Gibartiho, ale aj tri spracovania neznámych alebo len veľmi málo známych ľudových piesní. TASR informoval PR manažér Rado Mešša.

"Od nášho posledného štúdiového albumu prešlo deväť rokov. Materiál na tento album vznikal s veľkými prestávkami posledné tri roky, ale pritom desať zo štrnástich piesní albumu sme nahrali alebo dotvorili až v auguste a septembri 2018," hovorí o nahrávaní spevák a gitarista Slavo.

Okrem lídra sa na albume predstavujú aj speváčky Susanna Jara a Lucia Gibarti. "Susanna, ktorá žije v Krakove, je s nami od roku 2016. S ňou sme sa vtedy úspešne prebojovali do finále súťaže Česko Slovensko má talent a získali prekvapivo silnú podporu. Je to rodená speváčka s božím darom v hrdle a spieva od útleho detstva. Aj keď sa vie uplatniť v rôznych žánroch, najbližšie má k folklóru a veľmi ju baví spievať s nami. Lucia je úplne nová tvár. Prišla do kapely až počas nahrávania tohto albumu. Je to prirodzený talent. Okrem ZUŠ nikde nespievala. Nikdy nebola v žiadnej kapele. Už podľa priezviska je jasné, že sme rodina a osud to zariadil tak, že sa v poslednej fáze nahrávania dostala do štúdia a veľkou mierou prispela ku konečnému zvuku nového albumu," dodáva Slavo.

Okrem členov kapely Dominika Maniaka (husle), Mateja Palidraba (akordeón), Paľa Boleša (basgitara) a Mareka Szarvaša (bicie) sa na albume objavia aj mnohí hostia.

"Väčšina z nich s nami dlhodobo spolupracuje či hráva naživo, ale sú tu aj nové mená Mykhaylo Zakhariya (cimbal) a Nachyn Choreve z Tuvianska na juhu Sibíri (hrdelný spev), alebo detský spevácky súbor Šafolka zo Smižian," pokračoval líder Hrdze.

Súčasne s vydaním albumu Neskrotený skupina zverejní aj dve videá. Pod obidve sa ako režisér podpísal Jaroslav Jaris Vaľko.

"Máme v úmysle natočiť viac videoklipov, ale pred vydaním piesní je ťažké povedať, ktoré sa budú najviac páčiť. Na úvod sme sa rozhodli nakrútiť dva videoklipy naraz," hovorí kapelník.




Prvý klip je na rusínsku ľudovú pieseň Štefan. Účinkujú v ňom mladí tanečníci z prešovských folklórnych súborov pod vedením choreografky Zuzany Kopkášovej.

"Nakrúcali sme v priestoroch horského hotela Sliezsky dom vo výške 1670 m n. m. vo Vysokých Tatrách. Vo videoklipe sa rozohráva ľúbostný príbeh dievčiny, ktorá sa zaľúbi do Štefana. Tanečníci predstavujú zamestnancov hotela, kuchárov a čašníčky a predvádzajú sa hlavne svojou vášňou k ľudovému tancu," prezrádza o novom klipe líder Hrdze.

Prešovská skupina Hrdza je známa svojimi autorskými piesňami (Taká sa mi páči, Na horách býva a ďalšie), v ktorých čerpá zo slovenskej hudobnej tradície. Na budúci rok bude oslavovať 20 rokov svojho úspešného pôsobenia na scéne doma a v zahraničí. Počas nich vydala vrátane nového štyri štúdiové a jeden výberový album. Je známa aj z televíznych súťaží Eurovision Song Contest 2010 a Česko Slovensko má talent 2016.

Komentáre