Hudba a film

Šesť zásad, ako prežiť festival v zdraví

"Je tu čas festivalov a bezbrehej zábavy. Webmagazín prináša šesť zásad, ako ich v zdraví môžu prežiť aj zástancovia zdravej životosprávy."

Webmagazin.sk/Iva, 5. júla 2018 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa
A je to tu! Festivalová sezóna doslova búcha na dvere a pre mnohých je to nádherný čas všetkého... len nie striktných pravidiel. Počas celého roka niečo musíme – takže na festivaloch nemusíme nič – len si to krásne užívať...

Práve toto môže byť tak trochu kameň úrazu. Konkrétne pre ľudí, pre ktorých sú isté pravidlá a zásady kus ich samých. Ak sa niekto roky zdravo stravuje, nezvykne ponocovať a pravidelný pohyb potrebuje k životu, pre toho môže byť nevinná otázka „tak čo, dáme si tohto roku nejaký festival?“ hotovou nočnou morou. Kde tam medzi hamburgermi a klobásami nájdem zeleninový šalát? A ako tam pôjdem ráno o šiestej behať, veď budem vyzerať ako cvok?
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Áno. Festivaly nie sú workshop o zdravej životospráve. Áno. Festivaly môžu znamenať tri dni plné pitia, „hrozných“ jedál, ponocovania, ktoré sa pretiahne až do ranných hodín. Ale na druhej strane – všetko je to iba o tom, ako si to nastavíme v hlave. Je to iba raz do roka. A zjesť raz do roka nezdravé jedlo, raz do roka ísť spať po polnoci a raz do roka vynechať svojich desať ranných kilometrov – z toho sa svet naozaj nezrúti. Ani vy. Treba sa naladiť na danú chvíľu, pripraviť sa, že to bude mimo vašich zásad a užívať si. Hudbu, priateľov, danú chvíľu. Je to presne, ako keď slávne modelky priznajú, že popri tvrdej diéte si raz za čas doprajú deň, keď jedia všetko. Jednorazové porušenie je totiž zanedbateľné.

Ale dobre. Ak je pre vás hoci len trojdňová predstava festivalových „orgií“ neprijateľná, je zopár zásad, ktoré by vám mohli pomôcť nájsť akýsi balans. Medzi tým, čo ponúkajú festivaly a tým, na čo ste zvyknutí vy.

1. Pripravte sa už vopred


Keď si pozriete na internete fóra, či si ľudia so sebou niečo berú na festivaly, je tam z čoho vyberať v batohoch: rožky, suché salámy, horalky, sem tam nejaké jablko... Urobte si kulinársku prípravu aj vy. Prenosná autochladnička je výborná vec, napcháte tam svoj obľúbený hummus šalát, dobrý syr, rukolu, čerstvú ovocnú šťavu...

Veľmi fajn je aj vrecúšková príprava. Do malých vreciek si nasypte mix zdravých drobností, ako mandle, kešu orechy, goji, hrozienka, datle, kokosové čipsy. Môžete mať vždy jedno vo vrecku a v priebehu dňa, keď vás pochytí drobný hlad, si zobkať. Orechy výborne zasycujú a je to bez debaty zdravšie ako akákoľvek musli tyčinka – ak ju na festivaloch vôbec majú. Pozor – v zahraničí často nedovolia nosiť na festivaly svoje jedlo – nie je na škodu pre istotu skúsiť vymámiť od svojho lekára potvrdenie, že svoju stravu potrebujete zo zdravotných dôvodov.

2. Vždy sa naraňajkujte


Spomeňte si, aké je to na dovolenkách, kde na vás čakajú plné švédske stoly. Najete sa zvyčajne podstatne viac ako doma, kde to neraz nestíhate. A vďaka tomu potom dlho vydržíte sýti. Na festivale to veľmi oceníte. Ak si len tak niečo ráno úchytkom zobnete, potom vo víre koncertov a ďalších aktivít na vás čoskoro príde hlad a kto sa bude mať čas vracať do stanu urobiť si čosi zdravé na záhryz? Skončíte hladní pri stánku s cigánskou, čo ste vonkoncom nechceli. Takže: radšej si trošku privstať, zaliať ovsené vločky orechovým mliekom /ak ho máte so sebou/ alebo vodou, pridať sušené ovocie a orechy. A máte to. Energiu na celé predpoludnie.
Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa


3. Pite, pite


Vodu a ešte raz vodu. Pivo či tvrdé prenechajte tým, ktorí to zvládnu – nezvyknutý človek, pivo a slnko, to nemôže dopadnúť dobre. Majte stále po ruke fľašu s vodou. A ak sa rozhodnete pre alkohol, ostaňte pri bielom alebo ružovom víne.

4. Urobte si prehľad


Najhoršie je ísť nakupovať hladní. To platí nielen v supermarkete. Ak budete hladní na festivale a nebudete mať prehľad, či sa tam kdesi nachádzajú aj možnosti zdravšieho stravovania, skončíte zase v ruke s niečím, čo ste nechceli. Vaši rovnako hladní – a všežraví – priatelia nebudú mať chuť pátrať s vami po falafel plackách a vegánskych polievkach. Po príchode je teda rozumné urobiť dôkladnú obhliadku terénu a gastrostánkov. Ak nič také nenájdete, vždy sa dá niečo ako tak rozumné nakombinovať. Napríklad pečené zemiaky s nejakou zeleninou, alebo kurací stejk so šalátom vám určite budú vedieť dať aj bez obligátnej megažemle. A hlavne – nenechajte sa prehovárať od kamošov, že jedna pečená klobása vás predsa nezabije. Ak to nejedávate, v teple vám z toho naozaj môže byť zle.
Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa


5. Hýbte sa


Nielen lenivé vlnenie na koncerte. Množstvo festivalov ponúka jógu pri východe slnka alebo spoločné ranné behanie. Využite každú takúto spoločnú možnosť. Zistíte, že podobní „cvoci“ ako vy sú aj na takýchto miestach.

6. Nenechajte sa ovplyvňovať


To je asi to najdôležitejšie. Nech vám kamoši budú hovoriť čokoľvek, nech vás to nerozhodí. Je to každého voľba, ako chce jesť, piť či nepiť, ponocovať či nie. Po troch dňoch príde návrat do reality a je na každom z nás, aké chce znášať následky. Nájdite si skrátka ten správny balans medzi festivalovou atmosférou a vašimi zásadami. A možno práve tam spoznáte ľudí, ktorí to vidia podobne ako vy – a o rok tam už pôjdete s rovnako zmýšľajúcou, stravujúcou sa a ráno behajúcou partiou...



Komentáre