Hudba a film

Samuel Tomeček prespieval slovenské evergreeny, uctil si ikony

"Úvodnou skladbou albumu je evergreen z muzikálu Na skle maľované Zbohom buď, lipová lyžka, žitia môjho verná družka, ktorú pôvodne naspieval Michal Dočolomanský."

TASR, 28. novembra 2017 9:00
Na snímke Samuel Tomeček. Foto: youtube.com
Spevák Samuel Tomeček predstavuje projekt Ikony – slovenské hity, ktoré nestarnú. Na albume sa nachádza 13 skladieb od Karola Duchoňa, Františka Krištofa Veselého, Jara Filipa, Mariana Vargu a iných velikánov, ktoré Samo so svojou kapelou prearanžoval a zároveň v nich ponechal autentickosť doby minulej. História, srdce a úcta, to je to, o čo sa Samo na svojom novom projekte celý čas opieral.

Osudové spojenie


Všetko sa to začalo 4-5 rokov dozadu v relácii Milujem Slovensko, kde sa Samo zoznámil s viacerými slovenskými skladbami, ktoré predtým nepoznal. Ako ich však postupne spieval, jednu po druhej si obľúbil.

„Nevyrastal som od mala iba na slovenskej hudbe, preto boli pre mňa mnohé skladby, ku ktorým som sa dostal v rámci relácie, úplne nové. Postupne som niektoré piesne zaraďoval do môjho repertoáru počas koncertov a mali veľký ohlas poslucháčov a fanúšikov. Začali sa nás na koncertoch pýtať, či nemáme nejaké CD práve s týmito skladbami, takže mi to vŕtalo v hlave a nakoniec sme album nahrali. Čakal som na správnu konšteláciu hudobníkov okolo mňa a teraz konečne prišla a všetko do seba zapadlo ako puzzle,“ uviedol pre médiá Tomeček.

Večné hity


Úvodnou skladbou albumu je evergreen z muzikálu Na skle maľované Zbohom buď, lipová lyžka, žitia môjho verná družka, ktorú pôvodne naspieval Michal Dočolomanský. Po nej nasleduje Valutový cudzinec z pera Filip, Lasica, Satinský. Tento autorský trojlístok ma na albume zastúpenie ešte s piesňami Keď som išiel a Ach, to boli vojny malebné. Rovnako má na Ikonách po tri skladby Karol Duchoň (Tancujem s tebou rád, Čardáš dvoch sŕdc, Mám ľudí rád) a František Krištof Veselý (Len bez ženy; Vám, vám, jedine vám; Ja som optimista).



Z lásky k hudbe


„Tento album sme robili z lásky k hudbe a špeciálne k slovenskej a pevne verím, že to bude pri počúvaní albumu cítiť. Chcel som, aby to bol pestrý album, aj tanečný, aj umelecký, čo je dosť ťažké skĺbiť, ale verím, že som vybral dobre a mnou zvolený výber jednotlivých piesní poslucháčov poteší. Výber som, samozrejme, konzultoval s chalanmi z kapely a tiež s mojou manažérkou Kristy, ktorá vymyslela koncept aj názov projektu,“ dodáva Tomeček.

Z hudobného archívu


Na albume sa okrem bonusovej piesne Karla Kryla (Od Čadce k Dunaju) nachádzajú aj skladby, ktoré by od Sama na novinke len málo kto čakal. Rozhodol sa zaradiť aj pieseň od Mariána Vargu z muzikálu Cyrano z predmestia (Kúpim si zrkadlo) a Deža Ursinyho (Tvár v zrkadle).

„Znamenajú pre mňa veľa. Boli to velikáni, ktorí nielen formovali slovenskú populárnu hudbu a vychovávali ďalšie generácie hudobníkov. Skladbu Kúpim si zrkadlo od Mariána Vargu som mal na zozname napísanú, ešte kým bol Marián medzi nami. Práve nimi som chcel vyvážiť tanečnosť albumu s umeleckosťou, teda potešiť naozaj nielen bežných poslucháčov, ale aj tých náročnejších,“ doplnil Tomeček.

S fotkami aj textami


Album vychádza v digipacku, ktorý obsahuje 44-stranový booklet so všetkými textami a fotografiami. Grafiku albumu, ako aj niekoľkostranovú knižku pripravila Samova manažérka Kristína Mohrová. Album nahrával Samuel vo svojom štúdiu Fair Play Music v spolupráci s producentom a gitaristom Samuelom Kovácsom, Marcelom Buntajom (bicie) a Miroslavom Gazdíkom (basgitara). Informáciu pre TASR poskytol PR manažér Marek Kučera.


ODPORÚČAME AJ:
Pán prsteňov opäť ožíva, tentokrát v podobe seriálu
Vychádza nový album Bílé Vánoce Lucie Bílé II.
Horkýže Slíže oslávia 25 rokov na turné s najnovším albumom
Nápadník uzatvára trilógiu, k Pelíškom má podľa Hřebejka najbližšie

Komentáre