Hudba a film

RTVS na Vianoce odvysiela rozprávku Anjel Pána 2 i novú Máriu Teréziu

"Na Prvý a Druhý sviatok vianočný diváci uvidia unikátny koprodukčný projekt Mária Terézia, na ktorom spolupracovali štyri verejnoprávne televízie."

TASR, 6. decembra 2017 11:00
Na snímke sprava riaditeľ Sekcie programových služieb SRo Michal Dzurjanin, riaditeľ Sekcie televíznych programových služieb Tibor Búza a generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Jaroslav Rezník a hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková počas tlačovej konferencie RTVS na ktorej predstavili program a novinky vianočnej a novoročnej vysielacej štruktúry v Bratislave 29. novembra 2017. Foto: TASR/Dano Veselský
Premiéry filmov, rozprávok, výpravných seriálov, hudobných dokumentov, špeciály obľúbených šou, rozhovory, divadelné hry, komédie, ale tiež filmová a rozprávková klasika. Aj také vianočné a novoročné sviatky budú vo vysielaní Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Podľa jeho generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka vianočná štruktúra prinesie opäť to najlepšie a najklasickejšie, čo sa vyrobilo a existuje v archívoch.

Vianočné premiéry


Jednotka ponúkne niekoľko veľkých vianočných premiér. Ako informoval v stredu na tlačovej konferencii Tibor Búza, riaditeľ Sekcie televíznych programových služieb, na Štedrý deň to bude voľné pokračovanie vianočnej rozprávky Anjel Pána 2, synchronizovaná premiéra s Českou televíziou, a špeciál obľúbenej folklórnej šou Zem spieva.



Mária Terézia


Na Prvý a Druhý sviatok vianočný diváci uvidia unikátny koprodukčný projekt Mária Terézia, na ktorom spolupracovali štyri verejnoprávne televízie - RTVS, Česká televízia, rakúska ORF a maďarská MTVA. Okrem veľkých domácich premiér sa budú vysielať populárne rozprávky (Zázračný nos, Láska na vlásku, Sedem zhavranelých bratov, Sokoliar Tomáš, Johankino tajomstvo) a klasické filmy (Rysavá jalovica, Dáždnik sv. Petra, Majster kat). "Na Silvestra uvedieme premiérové zábavné programy - Milujem Slovensko, Neskoro večer," dodal Búza.

Výnimočný animák


Malých i veľkých divákov čaká premiéra prvej série nového večerníčkového seriálu Websterovci - prvého slovenského 3D animovaného seriálu. Dvojka ho v premiére odštartuje 24. decembra. Rovnako na Štedrý večer odvysiela záznam divadelného predstavenia Mechúrik-Koščúrik. Od 18. decembra je pripravená séria slovenských a ukrajinských zdramatizovaných povestí pod názvom Príbehy spod Karpát.



Krásy prírody i umenie


Čaro dunajskej prírody priblíži Dvojka v premiére 1. januára v dokumentárnom filme Žijem Dunajom. Po prvej sérii sa na obrazovky dostane aj druhá séria výpravného ruského seriálu o Kataríne Veľkej. Na svoje si prídu tiež milovníci rôznych hudobných žánrov, a to dokumentmi o Barbre Streisand, Bruceovi Springsteenovi, Davidovi Bowiem a Michaelovi Jacksonovi. "Prvého januára podvečer budeme vysielať na Jednotke slávnostný akt udeľovania štátnych vyznamenaní, ktoré pri príležitosti 25. výročia vzniku SR udeľuje prezident SR a následne odvysielame aj slávnostný koncert z Reduty," dodal Búza s tým, že diváci v novoročnej ponuke nájdu aj dokument venovaný Mariánovi Vargovi.

Rozhovory s osobnosťami


Vianočný program Slovenského rozhlasu bude podľa riaditeľa Sekcie programových služieb SRo Michala Dzurjanina ako vždy kvalitný a pestrý. "Uvedomujeme si, že sme spoločníkom všetkých našich poslucháčov, aj tých, ktorí nás cez rok tak intenzívne nepočúvajú," uviedol s tým, že počas Vianoc ponúkne rozhlas množstvo rozhovorov so zaujímavými osobnosťami. "Niektoré sú možno menej známe, ale práve preto ich treba popularizovať," podčiarkol. "Našou ambíciou je mať taký program, že keď si poslucháč zapne rádio v ktorejkoľvek chvíli, vždy v ňom nájde niečo hodnotné."

Prenosy z bohoslužieb


Pripravené sú prenosy z bohoslužieb a požehnania Urbi et orbi z Ríma. Okrem toho Rádio Slovensko aj Rádio Devín znovu uvedie päťdielnu sériu dramatizácií diela Umberta Eca Baudolino i rozhlasovú úpravu divadelnej hry Agathy Christie Vražda na Níle. Rádio Slovensko odvysiela 26. decembra smutnosmiešnu komédiu Radošinského naivného divadla Polooblačno. Ich ďalší titul Zmiešaná štvorhra bude mať premiéru na Silvestra.

Rozprávkové hry s pesničkami


Rádio Regina prinesie premiéry rozprávkových hier s pesničkami: Aby sa v tom čert vyznal a Vianoce poštára Samuela. V rozhlasovom vysielaní nebudú chýbať vianočné pesničky. Výraznejšie budú znieť Šťastné a veselé od Mariána Čekovského a Buď hviezda od skupiny Noc a deň. "Nezabudli sme ani na folklór, zásobilo nás košické aj banskobystrické štúdio. Odvysielajú záznamy z folklórnych koncertov, ktorých súčasťou budú tradičné vinše, vianočné piesne a koledy z rázovitých oblastí Slovenska v interpretácii vynikajúcich sólistov," dodal Dzurjanin.

Komentáre