Hudba a film

J.K. Rowlingová píše scenár k filmu. Vráti na plátna Harryho Pottera?

"Po úspešnej sérii o Harrym Potterovi sa dala presvedčiť na ďalší film z kúzelníckeho sveta - Fantastické zvery a ich výskyt. Tentoraz bude písať scenár sama spisovateľka. "

Róbert Sprock, 3. júla 2014 6:00
J.K.Rowlingová Foto: TASR/AP Photo


Filmy o Harrym Potterovi boli nesmierne úspešné a producenti z Warner Bros. si na pokračovanie príbehu o mladom čarodejníkovi brúsili zuby už dlho. J.K. Rowlingová však nezmenila nič na svojom tvrdení, že Harry Potter a Dary Smrti je posledný diel.

Angličanka sa však dala nahovoriť na písanie scenára k filmu, ktorého dej je zasadený do rovnakého sveta, asi 65 rokov pred narodením Harryho Pottera. "Aj keď sa to bude odohrávať v spoločenstve kúzelníkov a čarodejníc, v ktorom som strávila šťastných 17 rokov, nie je to preqel (označenie, v ktorom dej predchádza v dejovej chronológii príbehu skôr uverejneného diela) či pokračovanie Harryho Pottera, je to rozšírenie kúzelníckeho sveta. Vždy som si hovorila, že sa k tomu svetu vrátim len vtedy, keď ma ten nápad naozaj nadchne a toto je ten prípad," prezradila pre britský Independent.

Fantastické zvery a ich výskyt


Knihu Fantastic Beasts and Where to Find Them napísala známa Angličanka už v roku 2001 a výťažok z predaja išiel na nadáciu Pomoc smiechom. Päťdesiatštyri stranová knižka bola v limitovanej edícii, pričom napríklad u nás v čase, keď sa predávala, každý kupujúci čitateľ prispel desiatimi korunami.

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann
Práve táto kniha má byť predlohou pre novú trilógiu, ktorá sa bude venovať tomu, čo si zapísal uznávaný biológ M.L.O.K (Maurice Leonard Orlando Kornelius) Scamander pri objavovaní nových druhov zázračných a často aj nebezpečných tvorov. Je to vlastne učebnica, ktorá bola pre študentov Rokfortu základom vzdelania v predmetoch Obrany proti čiernej mágii a Starostlivosti o zázračné tvory.

Na čo sa môžeme tešiť?


Príbeh sa začne odohrávať v roku 1920 v New Yorku. Hlavný hrdina Newton Scamander prichádza o dva roky skôr, aby cestoval po svete čarovných tvorov, mohol ich skúmať a v roku 1927 vydať svoje majstrovské dielo. O čom presne trilógia bude a či sa príbeh opäť presunie do Londýna alebo inde, zrejmé nie je. J.K Rowlingová nechce prezradiť príliš veľa. Napriek tomu na Facebooku odhalila zopár zaujímavostí zo zákulisia: "Zákony a zvyky, ktoré sú ukryté v kúzelníckej spoločnosti, budú známe každému, kto čítal knihy Harryho Pottera alebo aspoň videl filmy."

Fanúšikovia Harryho Pottera si na film budú musieť ešte nejakú chvíľu počkať. Warner Bros. ohlásil premiéru na 18. november 2016, dva dni pred 15. výročím prvého dielu Harryho Pottera. No tí, čo sa nevedia dočkať na nový film, môžu ďakovať spoločnosti WB tak či onak, keďže im vlastnícke práva na film patrili už od začiatku.

Reakcie J.K. Rowlingovej po ohlásení, že plánujú spraviť nové dielo, na seba nenechali dlho čakať a pre BBC povedala: "Warner Bros. prišli s návrhom premeniť Fantastic Beasts and Where to Find Them na film. Pripadalo mi to ako zábavná myšlienka, ale bolo by pre mňa ťažké si predstaviť Newta Scamandera, autora knihy o zázračných tvoroch, teraz stvoreného iným spisovateľom, ako som ja.” Takže každého, kto nedá dopustiť na diela napísané rukou Rowlingovej, môže skutočnosť, že ďalšie tri filmy budú písané jej „brkom“, iba tešiť!

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Kino novinky týždňa: Júl odštartujú hollywoodske hviezdy
Fotky zo zákulisia, ktoré zmenia váš pohľad na slávne filmy
Desať prekvapivých faktov o známych filmoch
Slovenský film Láska na vlásku: Celeste Buckingham ako princezná
Top soundtracky vo filmovej histórii

Komentáre