Hudba a film

V RYTME REGGAE: Ziggy Marley a SOJA prídu na Pohodu 2018

"Syn legendárneho Boba Marleyho nahral prvú skladbu so svojimi súrodencami už ako 11-ročný."

TASR, 20. decembra 2017 8:00
Spevák reggae Ziggy Marley vystúpi na Colours of Ostrava 2018. Foto: TASR/AP
Najväčšie hviezdy žánru reggae Ziggy Marley a americký fenomén SOJA (Soldiers Of Jah Arm) prídu na Pohodu 2018, ktorá sa uskutoční 5.-7. júla budúceho roku na letisku v Trenčíne.

V šľapajách otca


Takmer štyri dekády na scéne, 16 albumov, osem cien Grammy, spolupráca s umelcami ako Donna Summer, Flea, Erykah Badu, ale predovšetkým skvelá hudba a pozitívny prístup k životu, vďaka ktorému si Ziggy Marley získal milióny fanúšikov po celom svete. Azda najvýraznejší predstaviteľ reggae dostal vzťah k tomuto žánru a muzikalitu do vienka od svojho otca Boba Marleyho. Minulý rok vydal výborný eponymný album a v septembri live ochutnávku z tohtoročného turné We Are The People Tour.



Aktívny už od detstva


Ziggy Marley nahral prvú skladbu so svojimi súrodencami už ako 11-ročný. Pod názvom Melody Makers vydali otcovu pieseň Children Playing in the Streets. Zisk zo singlu išiel na fond OSN na účely spojené s medzinárodným rokom detí. V roku 1979 si odkrútil aj festivalovú premiéru na Roots Rock Reggae v Kingstone. Po otcovej smrti v roku 1981 chvíľu vystupoval s The Wailers. V roku 1985 vydal spolu so súrodencami debut Play the Game Right. Ziggy Marley & the Melody Makers vydali desať albumov, dve výberovky a jeden záznam z koncertu.

Láska je rebel


Nemenej úspešná je jeho sólová kariéra, ktorá obsahuje šesť albumov a štyri koncertné platne, pričom posledné štyri albumy zakaždým ovládli v USA žánrovú hitparádu. Okrem ôsmich Grammy a ceny Emy získal aj The George and Ira Gershwin Award, tú mu odovzdali v rámci skladateľskej súťaže Spring Sing. V máji minulého roka nahral album Ziggy Marley. Zjednocujúcu myšlienku najnovšej štúdiovky azda najlepšie vystihuje skladba Love is the Rebel. Ako uvádza Ziggy: „Keď som vyrastal, vzbura znamenala násilie. Revolúciou sa dosiahlo násilné a fyzické zvrhnutie vlády. V dnešnej dobe, keď je všetko naklonené k rozdeľovaniu, je vlastne láska tým pravým rebelstvom, ktoré treba konať, a nie vziať do ruky zbraň a bojovať. To dokáže každý... Láska je rebel.“

Fenomén SOJA


Americký reggae fenomén SOJA, osemčlenná partia z hlavného mesta USA, má na konte dve nominácie na Grammy, sedem miliónov followerov na sociálnych sieťach a vyše 300 miliónov prehratí piesní na YouTube. V závere októbra vydali najnovší album Poetry In Motion, ktorý sa podobne ako tri predošlé dostal na čelo predajnosti Billboard Reggae Album Chart.



Zaľúbení do života


Prvý výraznejší úspech si SOJA získali s albumom Get Wiser (2006), ktorý debutoval v top desiatke reggae albumov amerického rebríčka iTunes a dodnes sa drží v stovke najobľúbenejších. V roku 2008 vydali live album zo živých vystúpení na rôznych miestach Havajských ostrovov. Nasledoval Born in Babylon, ktorý Allmusic označil za jeden z najlepších amerických albumov roka. S album Strength to Survive po prvý raz ovládli Billboard Reggae Album Chart, rovnako ako ďalším v poradí Amid the Noise and Haste. Na ňom hosťovali aj ďalšie reggae hviezdy ako Damian Marley. Album sa dostal medzi 20 najpredávanejších v USA vôbec a získali zaň prvú nomináciu na Grammy.

Tento úspech zopakovali aj s live nahrávkou SOJA: Live in Virginia. Pri najnovšom albume Poetry In Motion sa vrátili ku koreňom muzicírovania a nahrávania v pivnici zo stredoškolských čias. Po mnohých albumoch s rozličnými producentmi sa na tomto takmer výlučne podieľala samotná kapela. Za poslednú dekádu odohrali SOJA v priemere 120 koncertov za rok, čím azda najviac potvrdili svoj hudobný cieľ, aby sa ľudia cez ich piesne opäť zamilovali do života.

Komentáre