Hudba a film

R. BAJGAR: Jiří Bartoška sa v Teórii tigra prekonával

"Film prináša príbeh starnúceho chlapa, ktorý sa snaží vymaniť spod kontroly, manipulácie a riadenia svojej manželky tým, že predstiera duševnú poruchu. "

TASR, 26. apríla 2016 8:00
Český herec Jiří Bartoška. Foto: TASR/Martin Baumann
Do slovenskej kinodistribúcie vstúpil nový český film Teória tigra, celovečerný debut Radka Bajgara, televízneho producenta a režiséra, novinára, publicistu a vyštudovaného lekára. V trpkej komédii o partnerských vzťahoch sa dotýka tém, ako sú strata slobody, hľadanie zmyslu života a šťastia, ale aj straty pamäti a chuti dôstojne žiť. "Posledných sto rokov sa rieši sloboda vo všetkých oblastiach ľudského konania, od černochov a židov až po homosexuálov, tak si myslím, že je načase, aby sa to riešilo aj v dlhodobých vzťahoch. Aj tam patrí sloboda," hovorí Radek Bajgar, ktorý svoj prvý kinofilm postavil na hercoch.

Prináša príbeh starnúceho chlapa, ktorý sa snaží vymaniť spod kontroly, manipulácie a riadenia svojej manželky tým, že predstiera duševnú poruchu. Do titulnej postavy veterinára Jana Bergera, ktorý prežil mnoho rokov v relatívne šťastnom vzťahu, ale snaží sa získať späť vládu nad svojím životom a vydáva sa na absurdnú cestu za slobodou, obsadil Jiřího Bartošku. "Stretli sme sa pri natáčaní televízneho seriálu o vodníkoch Neviditeľní (2014), nakrútili sme spolu 13 dielov," povedal pre TASR Radek Bajgar. Hereckú hviezdu a prezidenta karlovarského filmového festivalu predstavuje v podobe, na akú nie sú fanúšikovia Jiřího Bartošku, zvyknutí. Jeho charizmatický veterinár sa pohybuje - jazdí na bicykli, lozí po skalách, dokonca chodí do kopca. Treba pripomenúť, že známy herec nakrúcal Teóriu tigra krátko po úspešnom boji s rakovinou, navyše v neznesiteľných letných horúčavách.



"Prekonával sa, skutočne jazdil v 40-stupňových horúčavách. Veľmi sme sa o neho báli, snažili sme sa mu vytvoriť prostredie a starostlivosť, ale skutočne to všetko robil sám," poznamenal Bajgar, ktorý do filmu obsadil aj ďalšie herecké hviezdy - Elišku Balzerovú, Tatianu Vilhelmovú a Ivu Janžurovú. Vhodne ich dopĺňajú Pavla Beretová, Jiří Havelka, Jakub Kohák a slovenská herečka a spisovateľka Lucia Siposová. Divákov však môžu zaujať nielen ich výkony, ale aj atraktívne prostredie okolia riek Berounka a Vltava južne od Prahy, v ktorom sa "veselá i smutná" komédia nakrúcala. "Ten film je v skutočnosti veľmi smutný a plný skepsy. Hrozne som sa bál, či sa tomu ľudia budú v kine smiať. Potom som si vydýchol, keď som videl, že sa smejú a súčasne ich to mrazí," uzavrel Radek Bajgar. Pod scenár Teórie tigra sa spolu s režisérom filmu podpísala Mirka Zlatníková. Za kamerou stáli Vladimír Holomek a Petr Koblovský. Hudbu zložil a nahrával Jan P. Muchow.

Snímku uvádza do slovenských kín od 14. apríla CinemArt.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Svet opustila hudobná legenda, zomrel spevák Prince
Dado Nagy: Veľká väčšina spisovateľov má veľké egá
Fredrikssonová: Koncertné dni sú navždy preč. Roxette ukončili kariéru
Skupina Bad Karma Boy chystá česko-slovenské turné

Komentáre