Hudba a film

Toto sú najlepšie filmy Quentina Tarantina. Videli ste ich?

"Kill Bill, Pulp Fiction, Divoký Django. Aký by bol svet bez jedinečných filmov z dielne kreatívneho režiséra Quentina Tarantina? Dnes sa dožíva 52 rokov. Zaspomínajte si na jeho najlepšie filmy."

Tomáš Kušnír, 27. marca 2015 10:30
Americký režisér Quentin Tarantino. Foto: TASR/AP


Gauneri


Režisérske majstrovstvo predviedol vo filme Gauneri z roku 1992. Diváka núti neprestajne premýšľať. Snímka je o dvoch lupičoch, ktorých najal mafián Joe. Po neúspešnej akcii sa musia ukryť v sklade, kde vznikajú napäté situácie. Tarantino nemohol debutovať lepším filmom. Aj napriek nízkemu rozpočtu vytvoril krvák, ktorý prináša divákovi všetko, po čom túži. Natáčanie trvalo iba 35 dní. Scéna, keď jeden lupič utešuje toho druhého, ktorý zomiera, vraj naznačuje homosexuálny vzťah. „Gay podtext vždy urobí film lepším,“ tvrdí režisér z amerického Knoxvillu. Tušili ste to?

Úvodná scéna z filmu Gauneri:


Nehanební bastardi


Hlavné postavy si tentokrát zahrali Brad Pitt, Mélanie Laurent a Christoph Waltz. Kontroverzný režisér sa pustil do vojnovej tématiky. Film má dve línie – príbeh pomstychtivej Židovky a skupiny amerických Židov, Bastardov. Diváci si prišli na svoje. Smiali sa, aj zatajovali dych. Medzi pamätné scény z filmu patrí rozhovor medzi dôstojníkom Landom a farmárom LaPaditom. Dobrodružná dráma získala najviac nominácií na Oscara spomedzi všetkých Tarantinových filmov. Z Christopha Waltza spravila hviezdu hollywoodskych rozmerov.



Divoký Django


Na snímke Christoph Waltz (vľavo) ako Schultz a Jamie Foxx ako Django vo filme Django Unchained. Foto: TASR/AP
Westernová dráma spred troch rokov kraľovala vtedajšiemu udeľovaniu Oscarov. Django (slovo znamená v rumunčine „bdelý“) priniesol americkému režisérovi Tarantinovi cenu za najlepší film, kameru, strih a pôvodný scenár. Príbeh sa odohráva počas jednej z najsmutnejších udalostí americkej histórie – Občianskej vojny. Quentin Tarantino, známy originálnymi piesňami k filmom, napísal príbeh otroka Djanga, ktorý túži po slobode. Nič nie je zadarmo, a tak sa z neho stáva nebezpečný pištoľník. V dobrodružnom filme si zahrali herecké esá ako Jamie Foxx či Leonardo DiCaprio. Oscara, žiaľ, zase nezískal. Podarilo sa to však jeho kolegovi, Christophovi Walzovi, ktorý získal ocenenie za rolu Dr. Schultza. Snímka nesklame žiadneho milovníka dobrodružných filmov.

Pulp Fiction: Historky z podsvetia


„Do prdele, strelil som Marvina do ksichtu,“ je iba jeden zo skvelých výrokov, ktoré zazneli vo filme. Gangsterská komédia patrí medzi kultové filmy. Vedeli ste, že bol veľkou inšpiráciou pre vznik hry GTA? Pupl Fiction získal Oscara za najlepší scenár. Tarantino v tomto akčnom filme zobrazuje tri preplietajúce sa línie. Príbeh nájomných zabijakov Vincenta a Julesa, Mie – manželky ich šéfa, a boxera Butcha. Divák je do poslednej chvíle v napätí. Až na konci si pospája súvislosti medzi príbehmi postáv. V snímke z losangelského prostredia hrajú špičkoví herci: Uma Thurman, John Travolta, Samuel L. Jackson a Bruce Willis. Príbehy z podsvetia sú plné nečakaných zvratov a právom možno tento film zaradiť medzi tie najlepšie.

Tanečné číslo medzi Umou Thurman a Johnom Travoltom:


Kill Bill


Bývalá členka vražedného komanda, ktorú stvárnila Uma Thurman, sa po piatich rokoch v kóme preberá. Rozhodne sa pomstiť všetkým, ktorí jej prekazili jej svadobný deň – od svojich kolegýň až po Billa, jej šéfa a exmilenca. Film patrí medzi najlepšie akčné filmy v histórii. Po mega úspechu prvého filmu sa diváci dočkali druhej časti. Scéna, keď sa hlavná protagonistka dostane z vlastného hrobu, je legendárna. O to viac, keďže herečka Uma Thurman má klaustrofóbiu. Všetok krik a nádychy sú skutočné. Medzi zaujímavosti o filme patrí to, že Quentin Tarantino má vraj žltý Pussy Wagon zaparkovaný na dvore. „Nemyslím si, že vo filme je nejaký aspekt, ktorý by nebol fyzicky náročný. Film je boj,“ povedala Uma Thurman v rozhovore. Divákom zostáva dúfať, že špekulácie o treťom pokračovaní v roku 2018 sú pravdivé, a že im kreatívny režisér dopraje čerešničku na torte.

Uma Thurman musela vo filme prekonať klaustrofóbiu:


ODPORÚČAME AJ:
Petra Černocká: Saxana ma sprevádza dodnes
REZISTENCIA: Dej plný neočakávaných zvratov, priateľstiev a lásky
Akčný Bruce Willis zahviezdil vo filmoch aj v 60. rokoch
Rocková kapela Faith No More vystúpi v júni v Bratislave
Kino novinky týždňa: Príbeh futbalistu a boj proti démonom

Komentáre