Hudba a film

Film o Pavlovi Demitorvi: V kinách bude od apríla

"Dokument nebude o tragédii, bude o živote. Budú v ňom použité unikátne archívne zábery, exkluzívne materiály z archívu NHL a osobné výpovede Demitorvých blízkych a jeho manželky Majky. "

TASR/Webmagazin.sk, 20. februára 2014 6:00
Pavol Demitra má dodnes svojich fanúšikov. (Ilustračné foto) Foto: TASR/Martin Baumann


Do slovenských kín príde v apríli dokument s názvom 38. Film mapuje život slovenskej hokejovej legendy Pavla Demitru, nevenuje sa tragédii zo septembra 2011, pri ktorej prišiel o život. "Tento jedinečný filmový projekt predstaví Demitru nielen ako vrcholového športovca, ale predovšetkým ako človeka a silnú osobnosť, na ktorú dodnes spomína celý národ," informovala Martina Kalová z distribučnej spoločnosti Itafilm.

"Nechceme sa pozerať na športovca, chceme mať pred očami človeka, osobnosť. Viac sa dozvedieť o tom ako žil, čo čakal od života, na čom mu záležalo a čo dosiahol," uviedol k filmu jeho producent a scenárista Dano Dangl.

Tvorcovia v snímke použili unikátne archívne zábery, exkluzívne materiály z archívu NHL a osobné výpovede. Film je bez komentára, udalosti prerozprávajú Paľovi blízki ľudia a jeho manželka Majka. Nemalý priestor je venovaný slovenskej hokejovej reprezentácii, ktorej bol Pavol Demitra neoddeliteľnou súčasťou.

Takto si ho všetci pamätáme. Foto: TASR/Martin Baumann
Medzi známymi športovcami, ktorí vo filme dostali priestor, sú hviezdy ako Ľubomír Višňovský, Keith Tkachuk či Peter Šťastný. Pri rozhovore o Paľovi a rozprávaní historiek, ktoré spájali Demitru s Višňovským, sa v jednom momente zhasli z nevysvetliteľných dôvodov všetky svetlá nového zimného štadióna v Bratislave. "Paľo je tu s nami," znelo z úst Višňovského. Tkachuk zas prezradil, že Demitra patril medzi jeho najlepších kamarátov.

Dokument poodhalí významné i bežné momenty zo života hokejovej legendy, jeho túžby a vytýčené ciele. Film 38 vzdáva poklonu tomuto mimoriadnemu človeku, ktorý bol symbolom úspechu, vzorom mnohých mladých ľudí a nielen vzorom športovým. "Je určený každému, koho sa odchod Paľa Demitru dotkol, a kto sa chce dozvedieť niečo viac o tomto nielen výnimočnom hokejistovi, ale predovšetkým skvelom človeku," odkazujú divákom tvorcovia filmu, ktorý do slovenských kín uvedie Itafilm 10. apríla.

Komentáre