Hudba a film

Nocadeň zažili nedávno comeback. Najväčšie hity vydali na novom albume

"Hity ako Steny, Slová už nevravia nič, Havran alebo V nás sú vyšperkované remastrovaným zvukom dvojnásobného držiteľa americkej Grammy Vlada Mellera. "

TASR, 19. mája 2017 9:00
Skupina Nocadeň oslavuje 20 rokov na scéne. Takto vyzerali členovia kapely v roku 2001. Foto: TASR
Výberový album Introspekcia, ktorým skupina Nocadeň rekapituluje 20 rokov na scéne, prezentovali jej členovia bratia Rasťo a Robo Kopinovci, Boris Mihálik a Peter Gufrovič v utorok (16. 5.) v Bratislave. Beseda spojená s minikoncertom košickej kapely zaplnili kníhkupectvo Martinus na Obchodnej, fanúšikovia si mohli naživo vypočuť najväčšie hity i aktuálnu pieseň Čítaš mi z pier. Vystúpenie a gestá frontmana mohli mnohým chvíľkami pripomenúť pózy Bretta Andersona, speváka britskej kapely Suede.

Hudba nie je len o speve


"Mám rád performance, nie je to čisto len o speve, na pódiu ožívam. Tým, že som študoval herectvo, mám k tomu veľmi blízko. Brett Anderson je presne ten typ speváka, ktorý ma v mladosti inšpiroval a dodnes sledujem jeho kariéru. Som veľmi rád, že aj Suede sú opäť na scéne a točia nové veci," povedal v rozhovore pre TASR spevák, skladateľ a textár Rasťo Kopina, ktorý sa prihlásil aj k lídrom kapiel INXS a Depeche Mode. "Som stále fanúšik Michaela Hutchencea, Davea Gahana, rád sa na nich pozriem, pretože hudba je nielen o speve, ale aj o tom, ako ju podávaš, ako ju prežívaš."

Hity vylepšené držiteľom Grammy


Album Introspekcia vyšiel 12. mája. Hity ako Steny, Slová už nevravia nič, Havran alebo V nás sú vyšperkované remastrovaným zvukom dvojnásobného držiteľa americkej Grammy Vlada Mellera. Novinka prináša aj čerstvý hit Čítaš mi z pier s vokálom Liny Mayer a bonusy, ktoré doteraz nevyšli na žiadnom nosiči. "Pre nás bolo ťažké dokončiť predchádzajúci album Pozemskí astronauti, trvalo nám to sedem rokov. Keď sme preklenuli tento problém, prežili sme úspešný comeback, album Introspekcia už išiel s veľkou ľahkosťou. Nerád sa šprtám v minulosti, ale teraz som to urobil veľmi rád," priznal spevák.



Z neskúsených hudobníkov vzišli silné pesničky


Rasťo Kopina si s potešením pripomínal pesničky, ktoré vznikli už v roku 1997. "Ako veľmi neskúsení chlapci, ktorí o možnostiach nahrávacích štúdií veľa nevedeli, sme dokázali natočiť silné pesničky, ktoré fungujú aj po rokoch. Myslím, že troška môžeme byť aj pyšní, že sa nám už na začiatku podarilo natočiť skladby ako Steny alebo Miska s mliekom," zaspomínal si líder skupiny, ktorá v tvorbe uprednostňuje "košaté aranžmány". "Vždy sme mali radi veľa sláčikových nástrojov. Chodil som na konzervatórium a na chodbách som stretával veľa slušných hráčov. Keď sme niekoho potrebovali na nahrávanie, vždy som na niekoho natrafil," pridal spomienku spevák.



Čaká ich spomienkové turné


Na prezentácii výberovky prisľúbili Nocadeň aj nový album, ktorý by sa mal objaviť v roku 2018. "Robíme na nových pesničkách, chceme zvuk zasa posunúť niekam inam, aj pre nás je to obrovská výzva - hrať sa so zvukom, s obalom sa vieme vždy vyhrať. Na to sa celkom teším, že aká bude naša ďalšia cesta," avizoval Rasťo a ďalej potvrdil, že sa k Introspekcii chystá spomienkové turné: "Prím budú hrať najväčšie hity, ale nechceme to hrať na sentiment. Vytiahneme aj veci, ktoré možno od nás nikto nebude čakať. Už teraz máme v hlavách prekvapenia pre fanúšikov, dúfam, že ich potešíme. Môžu sa tešiť na október, ktorý bude v znamení nášho turné."

ODPORÚČAME TIEŽ:
Už čoskoro: Shakira vydá po trojročnej pauze nový album
VIDEO: Sláčik musí ladiť s hudobníkom i nástrojom, hovorí ich výrobca
VIDEO: Album Lovely Creatures je lahôdkou pre priaznivcov Nicka Cavea
Tatry ožijú festivalom: Na Tatra Flowers vystúpi SĽUK i Jana Kirschner

Komentáre