Hudba a film

VIDEO: Premiéra Nesmrteľného lesa ukáže stromy staršie ako tisíc rokov

"Snímka predstavuje prírodný raj - les pod Kriváňom, ktorý sa takmer nemení, jeho vládcami sú stáročné borovice limby a ich večným sprievodcom je medveď."

TASR, 13. marca 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: Google Maps
To najlepšie z kanadského Vancouver International Mountain Festivalu (VIMFF) a tiež 12 slovenských premiér uvedie festival Hory a mesto. Na 18. ročníku Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva čaká divákov medzi 55 snímkami z celého sveta aj premiéra slovenského filmu Nesmrteľný les režiséra a ochranára Erika Baláža. Programový riaditeľ festivalu Alan Formánek informoval tiež o hlavných zahraničných hosťoch podujatia.

"Príde americký lezec Kevin Jorgeson, ktorý pred tromi rokmi v januári vyliezol najťažšiu veľkú skalnú stenu na svete Dawn Wall v Yosemitskom údolí. Minulý rok v novembri sa o tú istú cestu pokúsil špičkový skalný lezec z Čiech - Adam Ondra," uviedol Formánek na adresu najlepšieho skalného lezca na svete, ktorý najťažšiu cestu na svete na El Capitan v Yosemitoch vyliezol voľným štýlom za deväť dní a bude o tom hovoriť aj v Bratislave v rámci spoločného programu s Kevinom Jorgesonom.

Na festival pricestuje i nemecká profesionálna lezkyňa Ines Papert. "Dlho dominovala pretekom v mixovom a náročnom technickom lezení v Amerike, vyhrávala dokonca aj nad mužmi, dlhé roky bola vyslovene najlepšia pretekárka a posledné roky sa zameriavala na lezenie ťažkých ciest v Alpách a Himalájach."



Hory a mesto ponúkne v rámci filmovej prehliadky 12 slovenských snímok. Svoje novinky prinesú Rastislav Hatiar, Branislav Molnár, Pavol Barabáš, Martin Grajciar a ďalší domáci režiséri, ochranári a extrémni športovci, ktorí sa nechávajú inšpirovať Slovenskom, Tatrami, ale aj okolím Bratislavy a menej známymi kútmi krajiny. "Tohto roku budú mať domáci tvorcovia aj workshopy pre návštevníkov, čo sme veľmi uvítali, lebo majú svojich priaznivcov, ktorí sledujú ich tvorbu aj výkony a radi sa dozvedia niečo nové," informovala Natália Bokníková, dramaturgička festivalu.

Branislav Molnár uvedie svoj najnovší film Bratislava - mesto uprostred prírody, ktorý poukazuje na fragmenty prírody hlavného mesta a okolia. Dokument Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom je v programe festivalu v špeciálnej sekcii Tatranské chaty aj ako jeden z víťazných filmov 20. VIMFF. Režisér a kameraman Rastislav Hatiar bude mať na festivale dva filmy. Dokument Obyčajní chlapci zoznámi divákov s legendárnou dvojicou liptovských skialpinistov, skromných horalov - Dušan Trizna "Čego" a Milan Madaj, ktorá v 90. rokoch výrazne ovplyvnila pretekársky skialpinizmus na Slovensku aj v zahraničí. Vo filme Od Tatier k Dunaju priblíži bežecké štafetové preteky dlhé 345 km.

Mladý cestovateľ a amatérsky filmár Adam Lisý uvedie nedávno dokončený film Slovensko na šnúrkach, ktorý mapuje pokus zdolať Slovensko od najzápadnejšieho bodu po najvýchodnejší štýlom hike and fly - buď po zemi na vlastných nohách alebo vzduchom na paraglide. "Je to veľmi milý film, bude premietaný aj v rámci otvorenia festivalu po prezentácii Pavla Barabáša a bude prezentovaný aj v rámci cestoklubov," doplnila Bokníková.



Erik Baláž uvedie premiéru svojho najnovšieho filmu Nesmrteľný les. Snímka predstavuje prírodný raj - les pod Kriváňom, ktorý sa takmer nemení, jeho vládcami sú stáročné borovice limby a ich večným sprievodcom je medveď. "Je to extrémne starý les, pravdepodobne jeden najstarší v Európe, doteraz sa o tom ani poriadne nevedelo," poznamenal režisér a ochranár na margo unikátneho lesa, ktorý je v Kôprovej doline a vraj sa v ňom nachádzajú aj stromy staršie ako tisíc rokov. Baláž sa s druhou časťou trilógie Tajomné Karpaty zúčastní na Hory a mesto po tretí raz.

"Prvýkrát sme tu boli s filmom Strážca divočiny v roku 2009, a keďže my tie filmy robíme strašne dlho, dva-tri roky musíme sedieť niekde v divočine, aby sme urobili ďalší film, tak sme mali prestávku, boli Vlčie hory a tretíkrát prichádzame s dvoma filmami naraz," povedal režisér, ktorého predchádzajúci film Vlčie hory získal na Hory a mesto 2014 Cenu V4.

Festival uvedie aj prvý film spomínanej Balážovej trilógie Život v oblakoch, zameraný doslova na život v oblakoch, štítoch, na slovenské pomery v najväčšej nadmorskej výške, ktorá láka najmä rysy, kamzíky, ale i orly, svište a ďalšie druhy. Najväčšou výzvou bolo podľa režiséra nafilmovať rysa v tomto prostredí. "Je to mimoriadne plaché zviera, ktoré sa pohybuje väčšinou v noci, takmer nikto ho nevidel," priblížil Erik Baláž prácu filmárov, ktorí venovali tri roky tomu, aby nasnímali rysa v prostredí kamzíka.

"Nakoniec sa nám to podarilo aj vďaka tomu, že sme vyše 80 dní rysov len stopovali, aby sme zistili kade chodia a kde sa to dá uskutočniť," dodal ochranár, ktorý chce trilógiu Tajomné Karpaty uzavrieť filmom o vodných biotopoch, zameranom najmä na divokú rieku Belá.



Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva sa uskutoční od 22. do 26. marca v multiplexe v obchodnom centre na petržalskej strane Dunaja. Jeho program tvorí súťažná filmová prehliadka, multimediálne prezentácie, cestokluby Kino svet a sprievodné akcie.

ODPORÚČAME TIEŽ:
VIDEO: Najlepším klubovým filmom za rok 2016 je Sloboda pod nákladom
Film Únos pripomína kontroverzné témy našej nedávnej histórie
VIDEO: Počas prvých scén pokračovania Perinbaby symbolicky snežilo
Highlighty týždňa: Masaryk vyhral 12 Českých levov, ocenení aj Slováci

Komentáre