Hudba a film

Najlepšie Tarantinove filmy, videli ste ich?

"Videli ste tu niekde ceduľu s nápisom sklad Tarantinových fanúšikov? "

Erik Stríž, 14. marca 2014 14:00
Pulp Fiction (1994) Foto: Miramax


Quentin Tarantino patrí medzi najvýznamnejších svetových režisérov a scenáristov a pre mnohých predstavuje akýsi kult. To, čo spraví Tarantino, automaticky považujú za legendárny projekt. Určite nájdeme v portfóliu tohto 50-ročného chlapíka z Knoxville, Tennessee horšie i lepšie snímky, niekoľko z nich však určite patrí do histórie kinematografie. V tomto článku predstavujeme prvú trojicu Tarantinových filmov, ktoré patria do siene slávy.

Pulp Fiction (1994) Foto: Miramax Films

Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994)


Rozpočet: 8 miliónov dolárov
Zisk: 214 miliónov dolárov
Obsadenie: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, John Travolta, Uma Thurman

Bruce Willis, Samuel L. Jackson, John Travolta, Uma Thurman, Ving Rhames, Eric Stoltz je iba niekoľko hercov, ktorí si zahrali v dnes už legendárnom filme Quentina Tarantina. Zo slávy, ktorú v prvej polovici 90. rokov takto získali, niektorí žijú dodnes, hoci už predtým boli súčasťou viacerých dobrých filmov. Okolo Pulp Fiction sa točí množstvo legiend, mýtov a špekulácií, fanúšikovia na internete ešte dnes odhaľujú skryté správy a hádajú, čo by sa mohlo skrývať v záhadnom kufríku, ktorý mali Vincent a Jules priniesť svojmu šéfovi Marcellusovi. Hovorí sa, že by v ňom mohli byť diamanty z predchádzajúceho Tarantinovho filmu Reservoir Dogs (1992), Marcellusova zapredaná duša alebo zlatý oblek Elvisa Presleyho.

Pulp Fiction (1994) Foto: Miramax

Celý film je tvorený štyrmi nezávislými dejovými líniami, ktoré na prvý pohľad spolu nijako nesúvisia. Navyše, nie sú zoradené podľa časovej postupnosti, preto nad filmom aj po jeho opätovnom zhliadnutí musíte premýšľať.

Kill Bill Volume 1 (2003) Foto: Miramax Films

Kill Bill Volume 1 & Volume 2 (2003 - 2004)


Rozpočet: 60 + 30 miliónov dolárov
Zisk: 181 + 152 miliónov dolárov
Obsadenie: Uma Thurman, Michael Madsen, David Carradine, Lucy Liu, Vivica A. Fox

Jeden z najkontroverznejších filmov modernej kinematografie má odporcov aj zarytých fanúšikov. Niektorí tvrdia, že bol film vytvorený iba pre peniaze, iní, že je majstrovským dielom, ktorý Tarantino zastrešil ako režisér aj scenárista. Uma Thurman sa vo filme predviedla v špičkovej forme, ale ukázala aj to, že dokáže v divákovi vytvoriť dojem hnusu a nepochopenia.

Kill Bill Volume 1 (2003) Foto: Miramax Films

Rovnako ako Pulp Fiction aj Kill Bill je rozdelený do niekoľkých kapitol, ktorých postupnosť nie je určená ich časovou postupnosťou, avšak zapadajú do celkového deja.

Inglourious Basterds (2009) Foto: Universal Pictures

Inglourious Basterds (Nehanební bastardi) (2009)


Rozpočet: 70 miliónov USD
Zisk: 320 miliónov USD
Obsadenie: Brad Pitt, Christoph Waltz, Michael Fassbender, Eli Roth

Novodobá tvorba Quentina Tarantina je síce odlišná od tej z 90. rokov, stále má však potenciál zaradiť sa do toho najlepšieho, čo filmový svet ponúka. Jeden zo všeobecne uznávaných filmov 21. storočia sú Nehanební bastardi v hlavnej úlohe s Bradom Pittom.

Film je rozdelený do piatich kapitol, pričom sleduje dva rôzne príbehy z vojnového prostredia prelomu 30. a 40. rokov 20. storočia. Vo filme zaznieva okrem angličtiny aj francúzština, nemčina a taliančina a nakrúcanie prebiehalo v Nemecku a Francúzsku. Momentálne ide o Tarantinov najdrahší film a aj minutážou presahuje štandard - diváka si udržiava celých 153 minút, teda dve a pol hodiny.

Komentáre