Hudba a film

Najlepší film roka: Producenti nevedeli vybrať víťaza

"Združenie amerických filmových producentov udelilo cenu za najlepší film roka až dvom snímkam. Získa jeden z týchto filmov napokon aj Oscara?"

TASR, 21. januára 2014 6:00
Záber z filmu 12 rokov otrokom Foto: TASR/AP Photo/Fox Searchlight


Udeľovaniu najprestížnejších filmových cien - Oscarov, predchádzajú iné oceňovania, ktoré naznačujú najväčších favoritov na zisk zlatej sošky. Napätie do súťaže pridalo v noci na pondelok Združenie amerických filmových producentov (PGA), ktoré hlavnú cenu za najlepší film udelilo namiesto jedného až dvom filmom - kozmickej odysei Gravitácia a dráme 12 rokov otrokom.

V uplynulých šiestich rokoch PGA správne tipovala budúceho laureáta ceny Americkej akadémie filmových umení a vied, vrátane minuloročného víťaza - iránskej rukojemníckej drámy Argo. Skutočnosť, že PGA vybrala dva najlepšie filmy roka, je veľmi vzácna, informovala agentúra Associated Press.

Záber z filmu Špinavý trik Foto: TASR/AP Photo/Sony
Gravitácia dostala minulý týždeň až desať nominácií na Oscara (rovnako ako krimikomédia Špinavý trik) a 12 rokov otrokom deväť.

Hlavnú cenu amerického Združenia filmových a televíznych hercov (SAG) získal v sobotu film Špinavý trik, čo naznačuje tesný súboj týchto troch filmov o Oscarov. SAG sa však v minulosti nie vždy trafila svojím výberom do oscarového filmu.Viac o nádejach tejto trojice filmov na Oscarov môžu naznačiť Ceny Združenia režisérov (DGA), ktoré sa budú udeľovať na budúci týždeň.

Komentáre