Hudba a film

Muž menom Ove: Komédia o ufrfľanom mužovi uspela aj u kritikov

" Ove je tvrdohlavý a večne sa sťažujúci mrzutý muž, ktorý pohŕda všetkými okolo neho a dáva im to aj zreteľne najavo."

TASR, 12. mája 2017 9:00
Švédsky herec Rolf Lassgard vo filme Muž menom Ove. Foto: TASR/AP
Dve nominácie na Oscara a ocenenie na Európskych filmových cenách ako najlepšia komédia si vyslúžil film švédskeho tvorcu Hannesa Holma. Titul Muž menom Ove o postaršom nevrlom mužovi, ktorý neustále frfle na všetko v jeho okolí, vznikol podľa knižného bestselleru Fredrika Backmana. Do slovenských kín ho od štvrtka 11. mája uvádza Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

Večne mrzutý muž


Ove je tvrdohlavý a večne sa sťažujúci mrzutý muž, ktorý pohŕda všetkými okolo neho a dáva im to aj zreteľne najavo. Bývalý predseda družstva vlastníkov, ktorému nedávno zomrela milovaná manželka Sonja, terorizuje susedov ako samozvaný strážca poriadku. Zvrat v jeho životnej rutine nastáva s príchodom jeho nových susedov, ktorých životný štýl sa mu najskôr prieči. Keď omylom nabúrajú autom do Oveho poštovej schránky, spustia reťaz nečakaných udalostí.

Švédsky knižný bestseller Muž menom Ove z roku 2012 je románovou prvotinou štokholmského spisovateľa Fredrika Backmana, ktorý sa popularite teší aj ako bloger a novinár. Z jeho románu o popudlivom starom mužovi sa vo Švédsku predalo viac ako 700.000 výtlačkov a práva na neho boli predané do viac ako tridsiatich krajín, vrátane Slovenska. Tragikomického ducha románu na plátno v rovnomennom filme preniesol režisér Hannes Holm. „Jadrom snímky je Oveho priateľstvo s Parvaneh, tehotnou ženou, ktorá sa nasťahovala vedľa, a ktorá má manžela a dve deti. Ovemu nedávno zomrela žena Sonja a Parvaneh postupne odhaľuje, aká zničujúca strata to pre jej suseda bola,“ približuje režisér film o mužovi, pre ktorého bola manželka všetkým.



Hrdinovia všedného dňa


„Ako malý chlapec prišiel Ove o matku. Vychovával ho otec, ktorý ho učil, že v živote je potrebné tvrdo pracovať, že je nutné rozlišovať medzi dobrým a zlým, a že jediné auto, ktoré za niečo stojí, je Saab. Vďaka týmto flashbackom sa tak dozvedáme, že Ove nebol vždy iba prísny a mrzutý,“ naznačuje Hannes Holm príbeh, ktorý nie je len o Ovem, je tiež príbehom ďalších ľudí. Tých, ktorí naozaj existujú a poznáme ich: „Za Oveho maskou je človek s veľkým srdcom a zmyslom pre spravodlivosť. Ľudia ako on sú okolo nás. Môže to byť váš otec, vaša babička alebo váš brat. Sú to hrdinovia všedného dňa, ktorí si zaslúžia rešpekt.“

Do hlavnej úlohy 59-ročného Oveho obsadil Rolfa Lassgarda, ktorý mal v čase začiatku nakrúcania rovnaký vek ako jeho filmový hrdina. Napriek tomu prešiel zásadnou zmenou vizáže. Tá bola tak výrazná, že film vyniesla aj nomináciu na Oscara za make-up. Okrem toho bojoval film aj v kategórii Najlepší zahraničný film. Snímka zaujala aj na Európskych filmových cenách, kde bola nominovaná v troch kategóriách a na pódium si vyšiel Hannes Holm po ocenenie Najlepšia európska komédia. Film je síce dojímavým a emotívnym príbehom, nechýba v ňom však poriadna štipka severského humoru a úsmevných situácií.

TASR informovala Martina Pašteková z ASFK.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Skupina Hex prichádza s novinkou Ľahký song, spieva v nej R. Grigorov
FOTO: Umenie ulice nemusí byť brak. Svedčí o tom výstava Magic City
Highlighty týždňa: Prvý beh čašníkov a 4000 bežcov na Wings for Life
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Kráľ Artuš: Legenda o meči a Lady Macbeth

Komentáre