Hudba a film

Rozprávkové postavy Mimi a Líza uvidíte vo vianočnom filme

"Tvorcovia populárneho seriálu pripravili tentoraz pre deti stredometrážny film. "

TASR, 31. októbra 2018 9:00
Na snímke spolutvorkyňa postavičiek Mimi a Líza Katarína Kerekesová, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann
Priaznivci rozprávkových postavičiek Mimi a Líza sa môžu tešiť na nové dobrodružstvá nerozlučných kamarátok. Produkčné štúdio Fool Moon spoločne s RTVS a českým štúdiom MAUR vytvorili 26-minútový film Záhada vianočného svetla. Do kín vstúpi na Slovensku od 22. novembra a od 6. decembra v Česku v špeciálnom Vianočnom pásme Mimi a Líza. TASR informovala za tvorcov snímky Mária Hejtmánková Lampertová. Ako ďalej uviedla, diváci verejnoprávnej televízie uvidia novú rozprávku počas vianočných sviatkov a v novembri tiež vychádza v Slovarte rovnomenná knižka.

Z televízie do kín


Tvorcovia populárneho seriálu pripravili tentoraz pre deti stredometrážny film. "Nie je to ešte celovečerná snímka, no predsa, na rozdiel od večerníčkového formátu, má omnoho väčší priestor na rozprávanie," hovorí producentka Katarína Kerekesová, ktorá je spoločne s Ivanou Šebestovou aj režisérkou filmu. "S nápadom vytvoriť špeciálny vianočný film prišiel náš francúzsky distribútor. V RTVS sa táto myšlienka stretla s pozitívnym ohlasom. Bola to pre nás veľká výzva. A priznávam, nie ľahká. Nielen pre dĺžku filmu, ale i pre vianočnú tému," doplnila.

Cestovanie v čase


Mimi a Líza zažili množstvo zábavy v tajomstvách fantazijných svetov, tentoraz budú cestovať v čase. Podľa slov Kerekesovej by sa príbeh nemusel odohrávať len na Vianoce. "Je univerzálny, ale vďaka vianočnému času je zázračnejší," poznamenáva k príbehu, v ktorom sviatky ozdobené obrovským množstvom svetiel sa zrazu ocitnú v tme. To je výzva pre hlavné hrdinky, ktoré chcú mať žiarivý stromček.

Veľkú výzvu mala aj režisérka Šebestová. Síce v minulosti spolupracovala na seriáli, no ako režisérka sa vo svojej tvorbe zameriava na filmy určené prevažne dospelému divákovi. Jej najnovšia snímka Žltá pred niekoľkými dňami získala v Rusku ocenenie na Medzinárodnom festivale animovaných filmov KROK. Okrem réžie Záhady vianočného svetla sa Šebestová podieľala aj na písaní scenára spoločne s Katarínou Molákovou a Kerekesovou.



Poteší aj uši


"Na rozdiel od seriálu je vo filme omnoho výraznejšia hudba, ktorá je pre vnímanie detského diváka nesmierne dôležitá. Najmä ak ide o dlhší formát. Vďaka RTVS sme mohli vytvoriť filmovú hudbu nahrávanú so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a Detským a dievčenským speváckym zborom Slovenského rozhlasu," prezradila na margo hudby. O tú sa postarala mladá hudobná skladateľka Lucia Chuťková, ktorá sa venuje tvorbe "contemporary music", ale aj filmovej a scénickej hudbe. Pravidelne spolupracuje so Slovenským národným divadlom a komponuje hudbu do inscenácií. Jej tvorba zaznela aj v seriáli Websterovci.

V piesňach nového filmu budú diváci na Slovensku počuť hlas Ely Tolstovej, líderky formácie Tolstoys. V Čechách piesne naspieva Markétka Irglová, známa najmä vďaka filmu Once, za ktorý spoločne s Glenom Hansardom získala Oscara.

Komentáre