Hudba a film

Miley Cyrus má 25 rokov

"Speváčka a herečka sa preslávila účinkovaním v seriáli Hannah Montana. V posledných rokoch pútala pozornosť škandálmi a propagáciou marihuany."

TASR, 23. novembra 2017 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Celosvetovú popularitu a status detského aj tínedžerského idolu si získala po účinkovaní v komediálno-hudobnom americkom seriáli Hannah Montana. V epizódach o obyčajnej stredoškoláčke, ktorá je zároveň veľmi známou speváčkou, hrala Cyrus podľa vlastných slov samú seba.

Prvýkrát si zahrala ako devätročná


Miley Cyrus, rodným menom Destiny Hope Cyrus, sa narodila 23. novembra 1992 vo Frankline v americkom štáte Tennessee. Vyrastala v umeleckej rodine filmovej producentky Leticie Tish a country hudobníka a herca Billyho Ray Cyrusa. Jej krstnou mamou je známa speváčka Dolly Parton. Bola vraj usmiatym dieťaťom, ktoré volali Smiley, neskôr sa z prezývky stalo umelecké meno Miley.

S herectvom sa budúca hviezda televíznych obrazoviek a pódií prvýkrát osobne stretla ako deväťročná, keď sa po boku otca objavila v seriáli Doc. V roku 2003 si zahrala v úspešnom filme Big Fish v réžii uznávaného Tima Burtona.

Začiatok hudobnej kariéry


Zlom v kariére Miley Cyrus prišiel s hlavnou úlohou v celosvetovo populárnom seriáli z dielne Disney Channel Hannah Montana. Rola tínedžerky žijúcej dvojaký život priemernej študentky a známej hudobníčky učinila z mladej umelkyne obdivovaný idol nielen v rodnej krajine. V roku 2008 bola speváčka časopisom Time zaradená medzi 100 najvplyvnejších ľudí sveta.

Po úspechu seriálu vyšiel v roku 2006 soundtrack, na ktorom Cyrus naspievala osem piesní. Album sa rýchlo zaradil k vtedy najpredávanejším hudobným platniam. Kariéru sólovej speváčky naštartoval jej druhý album Hannah Montana 2: Meet Miley Cyrus, ktorý bol certifikovaný trojitou platinovou platňou od Recording Industry Association of America (RIAA) za predaj troch miliónov kópií. Nasledoval Breakout (2008), ktorý už nemal so seriálom nič spoločné, potom The Time of Our Lives (2009), Can't Be Tamed (2010), Bangerz (2013), Miley Cyrus & Her Dead Petz (2015) a Younger Now (2017).

Búrlivé obdobie


Herecké nadanie Miley Cyrus mohli jej fanúšikovia obdivovať napríklad aj v celovečernom filme Hannah Montana: The Movie, v romantickej dráme The Last Song alebo v komédiách So Undercover a LOL.

V posledných rokoch speváčka pútala pozornosť najmä svojím škandalóznym vystupovaním na verejnosti. Jej propagácia marihuany, odhaľovanie tela a sexuálne narážky vyvolali značné znechutenie a pohoršenie, ale svojská umelkyňa si z toho ťažkú hlavu nerobila. V súčasnosti sa však zdá, že prehodnotila svoj životný štýl a v médiách sa objavuje ako spokojná mladá žena po boku svojho partnera, údajne už manžela, Liama Hemswortha.

ODPORÚČAME AJ:
Pán prsteňov opäť ožíva, tentokrát v podobe seriálu
Vychádza nový album Bílé Vánoce Lucie Bílé II.
Horkýže Slíže oslávia 25 rokov na turné s najnovším albumom
Nápadník uzatvára trilógiu, k Pelíškom má podľa Hřebejka najbližšie

Komentáre